SCANaCAR maakt digitale handhaving eenvoudig

Door middel van de ScanAuto’s en ScanScooters van SCANaCAR worden geparkeerde voertuigen automatisch en digitaal gecontroleerd op het hebben van een parkeerrecht. Deze vernieuwende wijze van handhaving wordt inmiddels in veel Nederlandse gemeenten, en daarbuiten, toegepast.

Allard Blom, SCANaCAR

SCANaCAR is leverancier van scanvoertuigen ten behoeve van het handhaven op straat. De systemen controleren of het geparkeerde voertuig een vergunning heeft, en of men heeft betaald aan de parkeerautomaat op straat of met een app op de mobiele telefoon. Zodra geconstateerd wordt dat niet betaald is, kan men ervoor kiezen om dit centraal af te handelen, of iemand ter plaatse te sturen om te controleren of het geparkeerde voertuig geen parkeerrecht heeft.

Digitaal handhaven De grote voordelen zijn een hoge betalingsgraad, optimaal gebruik van de personele inzet en dagelijks inzicht in de effectiviteit van het eigen parkeerbeleid. Voor veel gemeentes meer dan genoeg reden om digitaal te handhaven door middel van scanvoertuigen. SCANaCAR heeft veel ervaring in het implementeren van digitaal handhaven. Doordat de systemen snel ingezet en zelfs gedeeld kunnen worden tussen gemeentes, kunnen gemeentes profiteren van de voordelen van digitaal handhaven. Men kan kiezen tussen aanschaf, lease en zelfs huur voor kortere periodes, met of zonder personeel, waardoor er voor elke gemeente wel een mogelijkheid bestaat om scanvoertuigen effectief in te zetten.

De scanapparatuur kan eenvoudig op verschillende voertuigen gemonteerd worden. Er is een versie voor auto’s beschikbaar en een voor scooters of fietsen. Doordat de systemen op batterijen werken, zijn ze volledig onafhankelijk van de auto of scooter.

Inzicht in parkeerbeleid De ScanAuto’s en ScanScooters rijden door de gehele gemeente, waardoor direct inzicht is in de betalingsgraad van bezoekers. Geheel conform het AVG kan een gemeente online inzicht krijgen in waar en wanneer bezoekers betalen parkeren, en waar en wanneer niet. Zo kan het effect van het eigen parkeerbeleid direct bekeken worden en kan er ingegrepen worden waar dat op basis van de metingen nodig is.Op dezelfde wijze kan de bezettingsgraad (hoeveel van de parkeervakken worden gebruikt) bekeken worden. De gemeente heeft hierdoor direct inzicht in waar en wanneer de bezettingsgraad (te) hoog is.

Iedere keer dat een gemeente de oplossing gebruikt, worden de gegevens direct verwerkt en zijn deze meteen inzichtelijk. Het is daarmee eenvoudig in te zien waar eventuele probleemgebieden zijn. De gemeente hoeft niet te wachten op klachten van bewoners aangezien, het al weet waar problemen zich (gaan) voordoen.

Aanvullende functionaliteiten SCANaCAR levert met elke passage meer informatie op. Door de toepassing van Deep Learning technologie is het bedrijf in staat om uiteenlopende objecten te detecteren en te herkennen. Verkeersbordherkenning is hiervan een goed voorbeeld. Door middel van deze technologie kan de gemeente alle verkeersborden, het type en de locatie, inventariseren en eenvoudig opnemen in de gemeentelijke administratie.

Het bijplaatsen van huisafval kan ook worden gedetecteerd en een melding hiervan kan automatisch worden doorgegeven aan de verantwoordelijke afdeling.

Ook ontwikkelde de aanbieder van parkeeroplossingen een sensorplatform, waarmee men inzicht kan verkrijgen in temperatuur, lichtintensiteit, geluidsniveau, CO2-gehalte en de fijnstofwaardes per iedere 5 meter van de gemeente. Door deze technologie toe te voegen aan het scanvoertuig, heeft men een continue milieumeting.

Via de het centrale platform van SCANaCAR, het Control Centre, kunnen eenvoudig kaarten, met daarop de metingen, worden opgeroepen waardoor een gemeente direct inzicht kan verkrijgen waar en wanneer vooraf ingestelde waardes worden overschreden.

Heatmap foutparkeerders

Meer weten? Wilt u meer weten over de mogelijkheden van digitaal handhaven neem dan contact op met Allard Blom of Niels van den Wall Bake op 0294-750333 of stuur een mail naar info@scanacar.com.