Op weg naar nieuwe wegen met BeMup

Een groot deel van het Nederlandse wagenpark staat het grootste deel van de tijd stil en dat vergt veel ongebruikte ruimte. Dat kan efficiënter, door gebruik te maken van de intelligente systemen van BeMup.

Frank Kroon, BeMup

In Nederland rijden zo’n 9 miljoen auto’s en in die auto’s rijden we met zijn allen zo’n 120 miljard kilometers. De gemiddelde snelheid van een personenauto is iets meer dan 40 kilometer per uur. Dat betekent dat een auto ongeveer 13.300 km per jaar rijdt en dat duurt alles bij elkaar 325 uur. Allemaal cijfers waarvan niemand opkijkt. Vreemd genoeg. Want we geven wel heel veel geld uit aan auto’s die slechts 4 procent van de tijd worden gebruikt en dus 96 procent van de tijd (8400 uur per jaar) ongebruikt parkeerruimte in beslag staat te nemen. Nog iets om te overdenken: een parkeerplaats vraagt 25m2 aan oppervlakte en voor ons typische gebruik zijn twee keer zoveel parkeerplaatsen nodig als we auto’s hebben: die 8,5 miljoen auto’s die ongebruikt staan te wachten vragen in totaal 43.000 hectare aan parkeerplaatsen.

Dat kan anders Kan dit niet wat efficiënter? Jazeker. In verschillende studies in Austin, Lissabon en recentelijk in Oslo is via simulaties gebleken dat we alle noodzakelijke vervoerbewegingen kunnen uitvoeren met 8 a 12 keer minder auto’s. Als we al het vervoer in Nederland regelen met 1 miljoen auto’s in plaats van 9 miljoen, komt 40.000 hectare aan parkeerplaatsen vrij voor betere doeleinden. Door gebruik te maken van een netwerk van gedeelde auto’s, die op aanvraag de ritten uitvoeren voor alle gebruikers, is dit te realiseren.

In die simulaties blijkt eveneens dat naarmate het volume toeneemt, de wachttijd voor gebruikers afneemt. Binnen 2 minuten staat de auto dan voor je klaar.We leven in een tijd waarin parkeerplaatsen schaars zijn, verkeersboetes hoog en verzekeringspremies en belastingen ook door blijven lopen als je je auto niet gebruikt. De ultieme vrijheid die de auto bood in de jaren na de Tweede Wereldoorlog is verworden tot het ultieme blok aan het been: hoge kosten, niet-beschikbare parkeerplaatsen, eindeloze files en niet altijd even beleefde medeweggebruikers.

Zelfde reistijd, lagere kosten Wat is er voor nodig om mensen uit hun eigen auto te krijgen en gebruik te maken van een gedeeld netwerk van auto’s? Het in Friesland gestarte en inmiddels ook in Leiden actieve BeMup heeft het antwoord gevonden: de reistijd voor elke rit moet vergelijkbaar zijn met die van een eigen auto én de kosten voor het gedeelde vervoer moeten lager zijn dan vervoer met eigen auto. Stel je voor: 24 uur per dag, 7 dagen per week kun je nagenoeg direct overal heen waar je naar toe wilt, met de snelheid van een eigen auto en voor lagere kosten. Pilotgebruikers hebben al aangegeven hun eigen auto te verkopen en over te gaan op rijden per BeMup-abonnement.

Opschalen Wat is er nodig om dit op grote schaal toe te passen? Allereerst de logistieke intelligentie om auto’s op de juiste plek ter beschikking te hebben, zodat alle abonnees binnen 5 minuten op weg kunnen. Hiervoor ontwikkelt BeMup de intelligentie om de aanrijdtijd binnen de afgesproken grens te houden. De ontwikkeling van artificiële intelligentie brengt dit binnen bereik.

Verder zijn auto’s nodig die veel meer kilometers maken dan de huidige voertuigen. De huidige 120 miljard kilometers worden straks gereden door veel minder auto’s, die dus stuk voor stuk 130.000 kilometer per jaar rijden. Deze voertuigen worden dan 40 procent van de tijd gebruikt. Met deze kilometrages moet je elektrische voertuigen gebruiken: simpelere motoren met veel minder bewegende delen, die minder onderhoud vergen. Check in de box: ook deze zijn beschikbaar bij BeMup.

Als laatste vereiste om deze dienst kostenefficiënt uit te voeren: autonoom rijdende voertuigen. Waymo rijdt er inmiddels mee in de buurt van Phoenix en de CEO van Tesla, Elon Musk, bevestigde 12 april dat Tesla zijn Full Self Driving-software eind 2020 gereed heeft voor dan 1 miljoen rijdende Tesla’s. De wet- en regelgeving zien zij als grootste obstakel, niet de software ervoor.

Meer weten?

BeMup maakt in zijn diensten gebruik van Tesla en dat lijkt vooralsnog de juiste keuze. Voor meer info: bekijk de informatie op www.bemup.club of email frank.kroon@bemup.club