Nieuw in AutoTURN®: Fietssimulaties

Transoft Solutions, ontwikkelaar van verkeerstechnische ontwerpsoftware, heeft onlangs AutoTURN Pro 11 uitgebracht. Deze nieuwste versie van het veelvuldig toegepaste CAD-programma voor het simuleren van rijcurven van voertuigen is nu uitgebreid met functies voor fietssimulaties.

De laatste jaren zien we de wereldwijde trend dat steden aan fietsprojecten werken om hun binnensteden beter bereikbaar en groener te maken. Om klimaatdoelstellingen te behalen worden bestaande wegen opnieuw ingericht met meer ruimte voor niet-gemotoriseerd verkeer. In het buitenland zijn richtlijnen voor het ontwerp van fietsinfrastructuur maar beperkt beschikbaar. Dan is het een hele uitdaging om veilige en comfortabele fietspaden te ontwerpen. Veel ontwerpers kijken daarom naar Nederland en Denemarken, koplopers op het gebied van richtlijnen en technische oplossingen voor fietsverkeer. Zelfs met een richtlijn in de hand kan de ontwerper situaties tegenkomen waar een eigen oplossing gevonden moet worden om het ontwerp te toetsen. “Toen onze klanten steeds vaker de vraag stelden of ze een standaard personenauto uit AutoTURN konden ombouwen tot een fietsmodel, hebben we hiervoor de mogelijkheden onderzocht. We kwamen al vrij snel tot de conclusie dat er een significant verschil is in bochtgedrag tussen voertuigen en fietsen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de ontwikkeling van een compleet nieuw simulatie-algoritme, dat het afwijkende gedrag van de fietser in een bocht laat zien.”

Om het gedrag van fietsers zo realistisch mogelijk te simuleren, heeft Transoft Solutions bestaande ontwerprichtlijnen en resultaten van veldtesten (1) opgenomen in de ontwikkeling en kalibratie van de simulatie-algoritmen. In de veldtesten zijn verschillende soorten fietsen gebruikt. De proefpersonen volgden gemarkeerde paden met hierin een aantal bochten van 90 graden met een radius van vijf en tien meter. De snelheidsgegevens en hellingshoek werden bij elke rit gemeten. In het nieuwe simulatiemodel wordt de fietser geconfigureerd in de zogenaamde “riders box” met hierin de maximale lengte en breedte van een persoon op een fiets.​ Bij een fietsmanoeuvre is de breedte in een recht stuk constant, maar wanneer een fietser de bocht instuurt, wordt er in de bocht geleund om de snelheid te compenseren en zo de gewenste bocht te halen. Hierdoor zal het geveegde pad breder worden en wanneer de snelheid toeneemt, zal ook de hellingshoek toenemen om dezelfde draaicirkel te bereiken.

AutoTURN Pro 11 ondersteunt een grote verscheidenheid aan fietstypes, variërend van de standaardfiets volgens de maximale afmetingen gedefinieerd in de “CROW Ontwerpwijzer fietsverkeer”, fietsen met aanhangers, ligfietsen, tandems, bakfietsen, bromfietsen en scooters. Deze verzameling gaat verder dan de standaardtypen die worden gedefinieerd in de richtlijnen, maar dit zijn zeker soorten waarmee rekening moet worden gehouden. Bij het controleren van vrije ruimtes en obstakelvrije afstanden tot andere fietsers, paaltjes, lichtmasten en dergelijke is het belangrijk om te testen of bakfietsen en aangepaste driewielers probleemloos de bocht kunnen nemen. Wanneer een bepaald type fiets niet in de bibliotheek zit, dan is het mogelijk om zelf beschikbare types aan te passen. Transoft Solutions kan ook helpen bij het ontwikkelen van specifieke bibliotheken van voertuigen en fietsen voor een bepaalde stad of regio. Het selecteren van fietsen in AutoTURN Pro werkt hetzelfde als de voertuigselectie in eerdere versies. Om een 2D-rijcurvesimulatie uit te voeren, dient de geselecteerde fiets met de muis in het ontwerp geplaatst te worden en vervolgens in de gewenste richting te worden gesleept, waarbij het afgelegde traject en benodigde manoeuvreerruimte dynamisch wordt ingetekend. De beschikbare ontwerpsnelheid voor een fietssimulatie is in te stellen van 8 tot 48 km/u waarmee het ook mogelijk is om snellere fietsen als pedelecs of scooters te simuleren.

(1) Uitgevoerd door Sustrans, een Britse liefdadigheidsorganisatie die duurzaam transport stimuleert.

Zelf proberen?

Wilt u de nieuwe fietssimulatietool in AutoTURN Pro 11 zelf proberen? Neem contact op voor een gratis 14-daagse testversie via infoEU@transoftsolutions.com