Napraten: zet jij de politiek in beweging?

De 2e editie van de Week van de Motoriek is achter de rug. Zo’n vijfduizend inschrijvingen geteld, tientallen experts aan het woord en elf ‘gouden’ tips verzameld. Is daarmee het boek dicht? Gelukkig niet.

image

Dit digimagazine houdt de aandacht vast en maakt de kennis gemakkelijk deelbaar met andere professionals. Doe dat dan ook: sla zelf de brug tussen verschillende sectoren en stuur de link met een persoonlijke aanbeveling naar een wethouder, een directeur van een kinderopvangorganisatie, het bestuur van de lokale sportclub, een docent van een (v)mbo-school… of naar politici.

Zoals oud-wielrenner Thijs Zonneveld, momenteel journalist van het AD en bekend als tafelheer van ‘de Avondetappe’, zei in zijn column bij het afsluitende Kenniscafé: “Maak ze wakker. Schreeuw naar naar Den Haag, en naar de samenleving, hoe het zit. Sport is geen hobby. Het is een primaire levensbehoefte.”

Staatssecretaris Paul Blokhuis en plaatsvervangend directeur Sport van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martijn Kooijman formuleerden het iets genuanceerder, maar kwamen wel beide tot dezelfde conclusie: het nieuwe kabinet moet écht aan de slag met een overkoepelend beweegbeleid. Er ligt een nota klaar die in mei 2021 naar de Tweede Kamer is gestuurd: ‘Nederland vitaal en in beweging’. En dat is niet zomaar een nota, maar een die door maar liefst vijf ministeries samen is opgesteld. Wachtend op een nieuw kabinet dat er actie op gaat ondernemen. Wat Kooijman betreft ligt die beleidsnota bovenop de stapel bij het schrijven van het regeerakkoord en moet er een minister komen die niet alleen heldere afspraken maakt met andere departementen, maar ook zorgt dat ze nagekomen worden. Denk bijvoorbeeld aan veilige fietspaden, tegemoetkoming voor contributie, meer uren bewegingsonderwijs en vitaliteit op de werkvloer.

Maar het volstaat niet om alleen naar de rijksoverheid te kijken om van een zittende samenleving een bewegende samenleving te maken. “Samenwerking is de crux”, zegt staatssecretaris Blokhuis dan ook. Er is volop gehoor gegeven aan zijn oproep om je beste tips niet voor je te houden, maar vooral te delen tijdens de Week van de Motoriek. Elf gouden tips leverde dat op - en nog veel meer inzichten waar we met elkaar profijt van kunnen hebben. ‘Nieuwe’ doelgroepen zijn beter in beeld gekomen en vragen om extra aandacht, zoals bewegen voor kleuters en sportieve activiteit in het mbo. In dit online magazine passeren ze allemaal de revue.

De vraag die we aan onszelf kunnen stellen, ieder vanuit zijn of haar eigen verantwoordelijkheid: hoe kan ík die beweging in gang helpen zetten? Die ‘massive change’, waar dr. Richard Bailey toe oproept? Die mentaliteitsverandering voor de hele samenleving die Thijs Zonneveld nog zo nadrukkelijk mist? Gebruik maken van - zoals de VWS-directeur het noemt - ‘het momentum van de coronapandemie, waarin het belang van bewegen zo duidelijk is onderstreept’?

Natuurlijk kijken we vol spanning uit naar de daad bij het woord van een nieuw kabinet wat betreft de landelijke beleidsnota, waar zoveel kansen voor meer en beter bewegen in beschreven staan. En er ligt in elk geval een mooie bal voor het doel: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan in maart 2022. Dat is hét moment om in jouw gemeente het gesprek met lokale politici* op gang te brengen. Zodat ‘meer én beter bewegen - met plezier’ concreet vertaald wordt in lokale actie.

Jacqueline Kronenburg

Public affairs, Kenniscentrum Sport & Bewegen

* Kijk voor inspiratie op de website van Sportcampagne TeamNL, waar sportaanbieders en VSG, met ondersteuning van kennispartners Kenniscentrum Sport & Bewegen en Mulier Instituut, in kaart brengen hoe we lokaal sport en bewegen beter kunnen stimuleren.