Bewegend Leren als onderdeel van een dynamische schooldag

Er zijn verschillende aanpakken die zich richten op meer en beter bewegen van kinderen in en rondom de basisschool. Eén aanpak die in opkomst is lichten we graag uit: bewegend leren. Scholen en docenten staan simpelweg te vaak onder grote tijdsdruk om ervoor te zorgen dat de kinderen onder schooltijd voldoende in beweging komen. Bewegen combineren met andere lessen klinkt dan ook als de ideale oplossing. Wat zijn kansen en uitdagingen in de praktijk rond bewegend leren in het primair onderwijs?

Bewegend leren. Wat is dat precies?

Steven Mauw van de Hogeschool van Amsterdam geeft aan dat een dynamische schooldag een schooldag is, waarbij zittend leren en bewegen (binnen of buiten) regelmatig afgewisseld worden. Dit zorgt ervoor dat kinderen naast cognitieve inspanning ook voldoende beweging, ontspanning, fysieke inspanning en sociale momenten hebben. Een indeling van de verschillende soorten beweging tijdens de schooldag is daarin wel zo handig. Leren bewegen (bewegen en motorische ontwikkeling als doelen) doen kinderen op school vooral in de les lichamelijke opvoeding. Bewegen tussen (zittend) leren, ook wel energizers genoemd, zijn korte breaks waarbij de les kort wordt onderbroken voor nieuwe energie en meer aandacht.

Daarnaast heb je bewegend leren in twee varianten: bewegen tijdens het leren en bewegen om te leren. Bij bewegen tijdens het leren worden leeractiviteiten bewegend uitgevoerd en is er geen relatie tussen de beweging en het leerdoel.Denk hierbij aan actieve zitvormen (fietsdesk en statafel), of joggend op de plaats sommen maken. Bewegen om te leren gaat een stap verder waarbij het bewegen ondersteunend of versterkend werkt op het leren. Bijvoorbeeld springen (ritme) wordt ingezet bij het automatiseren van rekentaken.

Wat zijn de effecten van bewegend leren?!

Amika Singh van Mulier Instituut neemt je mee in wetenschappelijke inzichten. Meer bewegen leidt tot betere gezondheid, meer zelfvertrouwen en welbevinden zonder dat het ten koste gaat van leerprestaties. Als bijvoorbeeld de tijd voor rekenen wordt vervangen door tijd voor bewegen, gaan kinderen niet minder goed rekenen. Sterker nog, als scholen structureel inzetten op lange tijd en regelmatig bewegen leidt dit zelfs tot betere rekenvaardigheden.

Specifiek naar Bewegend leren is minder onderzoek gedaan. Onderzoek laat zien dat kinderen door bewegend leren, meer tijd op matig tot intensief niveau bewegen. Dat is goed voor het behalen van de beweegrichtlijn en heeft daarmee gezondheidsvoordelen. Daarnaast vinden kinderen het automatiseren leuker door beweging toe te voegen. Verder onderzoek moet uitwijzen of bewegend leren uiteindelijk ook leidt betere schoolprestaties.

Praktijkervaringen?

Nick Keijser is vakdocent en ​​coach leren bewegen en bewegend leren vertelt over de aanleiding om met Bewegend leren te starten op de Waterhof. Wil je zien hij te werk gaat? Bekijk onderstaande video van hem en zijn collega’s. Bij het panelgesprek tussen Wim van Gelder expert op gebied van bewegen en dynamische schooldag, Marleen Batenburg en Igor de Jong (vakdocent) komen verschillende praktische uitdagingen en ook tips naar voren. De meest opvallende tip: “benut de vakleerkracht ook voor het bewegen in en om de school naast het geven van de les bewegingsonderwijs.”

Wist je dat? Er op 13/14 april 2022 een congres Bewegend Leren gepland staat? Houd onze social media kanalen in de gaten voor meer informatie.

Op zoek naar verdieping?

Wat kan de school betekenen voor meer én vaardiger bewegen in en rondom school? Als schooldirecteur, vakleerkracht, buurtsportcoach, sportcoördinator of adviseur kan je hier een belangrijke rol in spelen. Bekijk deze pagina voor meer inspiratie.

Energizers op school en in de klas zijn in opkomst. Het is van belang om te weten wat de onderbouwing van energizers is. Hier staat centraal: wat zijn de mogelijke effecten van energizers op de basisschool? Lees hier verder.

Wil je meer weten? Of heb je een vraag? Neem contact op met specialist

Femke van Brussel-Visser