Lokaal krachten bundelen voor een vaardige generatie

Eén van de ambities van het landelijk sportakkoord is om meer kinderen aan de beweegrichtlijnen te laten voldoen en om de neerwaartse spiraal van de motorische vaardigheid van kinderen de komende jaren weer naar boven toe om te buigen. Helaas is het niet zo makkelijk als het klinkt. Wat kunnen we doen? Hieronder vind je mooie aanknopingspunten om aan de slag te gaan.

Wil je meer weten over de 2+1+2 aanpak?

Aileen Boersen: “Maak gebruik van een Whatsppgroep. Alle professionals in één groep werkt makkelijk en laagdrempelig. Zo bereik je snel en makkelijk de doelgroep”

De school centraal: 2+1+2

Hoe kan je krachten bundelen en kinderen meer in bewegen krijgen? Geert Geurken en Kars Deutekom van Sportbedrijf Arnhem geven een inkijkje in de succesvolle Arnhemse 2+1+2-aanpak. Binnen dit beweegconcept slaan de gemeente, onderwijs, lokale sportbedrijf, en sportaanbieders de handen ineen voor een samenwerking op maat, waarbij de school het centrale middelpunt vormt. Hoe gaat dit in zijn werk? De aanpak 2+1+2 staat voor 2 uur kwalitatief goed bewegingsonderwijs voor alle leerlingen, +1 uur extra bewegen in het schoolcurriculum – denk aan een dynamische schooldag, en +2 uur bewegen na schooltijd op en rondom school – het naschoolse aanbod.

Zorg- en sociaal domein aan zet

Aileen Boersen van GGD Zaanstad ziet de kracht van samenwerken in de Zaanse JOGG-aanpak en onderstreept het nut van lokale gezondheidsnetwerken waar verschillende partijen samenwerken om kinderen duurzaam aan het bewegen en/of sporten te krijgen. Professionals uit onderwijs, zorg- en sociaal domein spelen een belangrijke rol in het bereiken van de doelgroep door ze te motiveren, maar ook om de verbinding te leggen met passend aanbod in de wijk. Een up-to-date sociale kaart, goed communicatiekanaal en een trekker van het netwerk zijn daarbij essentieel.

Kijk op de website van JOGG Zaanstad voor een mooi overzicht met praktische tips voor professionals. Wil je meer weten over de Zaanse gezondheidsnetwerken? Neem contact op met Aileen via e-mail.

De rol van lokale sportbedrijven

Yaël Goudsmit van Team Sportservice Haarlemmermeer benadrukt ook de noodzaak van samenwerken. Een gezamenlijk doel geformuleerd door de gemeente, lokale sportservice, GGD en het onderwijs helpt hierbij. Zo heeft Sportservice Haarlemmermeer samen met de verschillende lokale partners afgesproken dat alle Haarlemmermeerse scholen in 2025 voldoen aan de criteria gesteld aan het vignet gezonde school op thema bewegen & sport. Hierin heeft de buurtsportcoach een adviserende én verbindende rol, wat heeft geleid tot tal van goede initiatieven die zorgen voor meer bewegen op en rond de school, zoals Bewegend op weg, Van schoolplein naar beweegplein en pauzesport.


Geert Geurken: ”Begin klein, want het 2+1+2 model is heel omvattend en ontstaat niet zomaar, er zit jaren van werk achter. De essentie is dat je moet zorgen voor draagvlak binnen het onderwijs, binnen gemeente en binnen lokale sportbedrijf om een lange termijn aanpak te kunnen ontwikkelen.”

Wil je meer weten? Of heb je een vraag? Neem contact op met specialist

Johan Koedijker