Dé opbrengst van de week: 11 gouden tips

Staatssecretaris Paul Blokhuis vroeg bij de plenaire opening aan alle deelnemende professionals om hun goede ideeën niet voor jezelf te houden, maar juist tips te delen. Dat is in alle webinars gedaan. Uit elk webinar is één gouden tip geselecteerd. Een tip die voor politiek en professionals waardevol is. Dat leverde dus elf gouden tips op en die zijn aangeboden aan Martijn Kooijman, plaatsvervangend directeur Sport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze staan hier op een rij, met bij enkele een reactie van Martijn Kooijman.

Tip 1. Uit de sessie ‘Kleuters in beweging!’

“Kleuters is een vak apart. Deze groep is het waard om begeleid te worden door professionals met specifieke kennis en vaardigheden. Zodat kinderen met plezier kunnen leren om vaardig en voldoende te bewegen.”

Tip 2. Uit de sessie ‘Hoog tijd voor motorisch ontwikkelen op de sportvereniging’

“Durf het plezier en de ontwikkeling van het kind centraal te zetten. Gebruik tools en start met breed motorisch ontwikkelen.”

Tip 3. Uit de (externe) sessie ‘It takes a community to raise a physically active child’

“Physical activity needs to be at the heart of schools and cities. A massive change worldwide is needed, otherwise we are like the Titanic crew ‘rearranging deckchairs while sinking’.”

Tip 4. Uit de sessie ‘Lokaal krachten bundelen voor een vaardige generatie’

“Zorg voor een gemeenschappelijke, gemeentelijke aanpak waarin onderwijs, sport, buurt en zorg zo goed mogelijk gefaciliteerd worden om samen te werken.''

Tip 5. Uit de sessie ‘Ouders betrekken: “Ze willen toch niet..”

“Pak de tijd om te luisteren en ouders persoonlijk te vragen. Luister naar wat ze drijft en wat ze ervaren, zodat je hierop in kunt spelen en drempels weg kunt halen. Vraag ouders of ze willen helpen of kunnen bijdragen, zo weten ze wat er verwacht wordt en zet je ze in hun kracht.”

Tip 6. Uit de sessie ‘Buitenspelen: belang, belemmeringen en oplossingen’

“Neem buitenspelen serieus: in elke wijk een team van buitenspeel-begeleiders die vooral pedagogische vaardigheden hebben. Als we willen dat spelen normaal wordt, moeten we daarin investeren.”

Tip 7. Uit de sessie ‘Mozaïek van inspirerende initiatieven voor 0-4 jarigen’

“Vergeet de ouders niet. Geef ouders de aandacht die ze verdienen en heb oog voor wat goed gaat.”

Tip 8. Uit de sessie ‘Stimuleer een gezonde leefstijl van mbo-studenten. Grijp de kans!’

“Zet de studenten zelf in om andere studenten te motiveren en aan de slag te gaan met sporten of meer beweging in de dag brengen. Voor de studenten is dit leerzaam en zo voelen zij zich serieus genomen."

Tip 9. Uit de sessie VMBO-er: “Aan sport doen? Waarom zou ik?”

“Begin bij de vmbo-jongeren die niet sporten en bewegen. Leer de jongeren niet wat moet, maar leer hen hoe het werkt en speel daar op in.”

Tip 10. Uit de sessie ‘Bewegend leren als onderdeel van een dynamische schooldag’

“Benut de vakleerkracht ook voor het bewegen in en om de school, naast het geven van de les bewegingsonderwijs.”

Tip 11. Uit de sessie ‘Van motorische testscore naar gezond beweeggedrag voor ieder kind’

“Een leerlingvolgsysteem of motorische test is een middel om een doel te bereiken. Zoals het laten beleven van succeservaringen of om te kijken of je aanbod afwisselend genoeg is. Stel eerst vast wat je doel is en kies een systeem dat daarbij aansluit.”