Buitenspelen: belang, belemmeringen en oplossingen

Buitenspelen is steeds minder vanzelfsprekend in het dagelijks leven van kinderen. Een verontrustende gedachte, want daarmee missen we kansen in de ontwikkeling van kinderen. En dan hebben we het niet alleen om de motorische ontwikkeling. Buitenspelen biedt ook kansen op het gebied van ontwikkeling van de fantasie, leren samenwerken, werken aan zelfvertrouwen, zelfstandigheid door even uit beeld van volwassenen te zijn en de mogelijkheid om jezelf een deel van de ruimte toe te eigenen. Belemmeringen om naar buiten te gaan zijn er zeker, maar vooral in de ogen van ouders: slecht weer en bijbehorende vieze kleren en vermeende onveiligheid. En er is de concurrentie van beeldschermen. Maar bij elke belemmering is wel een oplossing te vinden. Zo kan de techniek juist gebruikt worden om buitenspelen interessant te maken. Aan ouders valt goed uit te leggen dat vieze kleren erbij horen. En toezicht is vaak wel te organiseren.

Het schoolplein als beweeg- en leerplein

Doordat er steeds minder kinderen buiten spelen zijn er ook steeds minder plekken te vinden waar kinderen samen kunnen komen. Toch is er een plek waar kinderen vaak samenkomen en ook eens graag spelen: het schoolplein. Een schoolplein is een setting waar kinderen bewegen, spelen en leren. Het schoolplein biedt dus tal van mogelijkheden voor scholen en gemeenten om kinderen een plek te geven om (meer) buiten te spelen. Dit gaat alleen niet vanzelf, maar zo’n schoolplein moet aantrekkelijk zijn om te spelen en te bewegen. In de factsheet ‘Het schoolplein als beweeg- en leerplein’ staan verschillende mogelijkheden om zo’n aantrekkelijk schoolplein te realiseren.

In het webinar geeft een panel van vier deskundigen van belang van buitenspelen en belemmeringen daarbij. En ze bespreken oplossingen. Het panel bestaat uit: Sanne de Vries (Lector Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving), Stefan van Veen (medewerker sport- en bewegingsonderwijs in Den Bosch), Wendy van Rossum (vanuit Scouting Nederland), Marlies Bouman (Jantje Beton) en gespreksleider is Johan Steenbergen.

image

Mirka Janssen, lector Bewegen in en om school, met de gouden tip:

Neem buitenspelen serieus: in elke wijk een team van buitenspeelbegeleiders die vooral pedagogische vaardigheden hebben. Als we willen dat spelen normaal wordt, moeten we daarin investeren.

Dr. Sanne de Vries, lector Gezonde leefstijl in een Stimulerende Omgeving:

Ik ben het hier hartgrondig mee eens. Investeren in buitenspelen is nodig en betaalt zich driedubbel terug, op het niveau van de kinderen, de buurt en de maatschappij. Het vraagt niet alleen om investeringen op het uitvoerend niveau, denk aan buurtsportcoaches, gymleraren, trainers, buurtopbouwwerkers die de inhoudsdeskundigheid en de pedagogische vaardigheid hebben kinderen te ondersteunen en stimuleren bij het buitenspelen, maar ook om investeringen op beleidsniveau. We zien dat gemeenten die een toegewijde speelruimte ambtenaar hebben en een duidelijke visie op spelen hebben over het algemeen speelvriendelijker zijn dan gemeenten waar daar minder aandacht voor is. Bekijk de uitslag van de verkiezing meest Speelvriendelijke Gemeente door Jantje Beton. Een soortgelijke conclusie kan worden getrokken uit een recent onderzoek van een student Toegepaste Wiskunde van De Haagse Hogeschool waaruit naar voren kwam dat de Motorische Quotiënt (MQ) score van kinderen in gemeenten met aandacht voor het bewegende kind (JOGG gemeenten en gemeenten met buurtsportcoaches) hoger is dan in andere gemeenten. Kortom: investeren in buitenspelen loont.

Interessante organisaties:

Jantje Beton is het bekende goede doel &

buitenspeelexpert

Scouting Nederland laat zo’n 100.000 kinderen buitenspelen

Mulier Instituut doet sportonderzoek, ook naar buitenspelen

Samenspeelnetwerk zet zich in voor samen

spelen voor álle kinderen

Wil je meer weten? Of heb je een vraag? Neem contact op met specialist

Frank Gobel

Wil je meer weten? Of heb je een vraag? Neem contact op met specialist

Lilian van den Berg