Kleuters in beweging!

De motorische vaardigheden van kleuters uit groep 1 en 2 holden achteruit tijdens de eerste lockdown blijkt uit recent onderzoek van Mulier Instituut. Een zorgwekkende boodschap. Immers, voor kleuters is goed leren bewegen de basis voor een leven lang met plezier bewegen. Kleuters die voldoende spelen en bewegen, ontwikkelen een brede basis aan motorische vaardigheden, wat belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling. Ze zijn het dan ook waard om op in te zetten. Toch blijkt in de praktijk dat daar - met z’n allen - nog een hoop te winnen valt!

Feiten en cijfers: kleuters zijn het waard

Uit onderzoek van Mulier Instituut blijkt dat in het schooljaar 2020-2021 ca. 44% van de basisscholen een vakleerkracht of een combinatie van vak- en groepsleerkrachten inzette voor het bewegingsonderwijs in groep 1 en 2. In groep 3 t/m 8 was dat 77%. Een aanzienlijk verschil. Eerder onderzoek van de Schipper (2014) laat zien dat als kleuters van een vakdocent gym krijgen dit leidt tot een hoger motorische vaardigheidsniveau. Een blik op de cijfers van de beweegrichtlijnen van het RIVM2 laat zien dat 55.9% van de kleuters aan de beweegrichtlijnen voldoet. En dat het gemiddeld aantal uur dat zij besteden aan zitactiviteiten 6,1 uur per dag is. Kortom: kleuters zijn het waard om samen op in te zetten.

Nut en noodzaak

Lector Bewegen In en Om School Mirka Janssen (Hogeschool van Amsterdam) en docent/onderzoeker Pim Koolwijk (Haagse Hogeschool) delen tijdens het webinar ‘Kleuters in beweging’ recente inzichten vanuit wetenschap en praktijk over het belang van een brede motorische ontwikkeling voor kleuters. De boodschap van Mirka is helder: ‘De cognitieve, sociaal-emotionele, spraak- en taal en motorische ontwikkeling: kleuters leren door te spelen en bewegen’. Bovendien is de leerbaarheid van motorische vaardigheden het grootst rondom het zevende levensjaar. Pim Koolwijk deelt zijn inzichten vanuit het onderzoek Start(V)aardig. Dit onderzoek wil bouwstenen en praktische handvatten aan buurtsportcoaches aanreiken ter bevordering van de beweegvaardigheid van kleuters. Buurtsportcoach Noortje Versteegen en onderwijsassistent Margarita Jokic reageren op de inzichten vanuit hun eigen ervaringen. Ook vakleerkracht Sander Geurtsen en groepsleerkrachten Ilja van Kerkwijk en Gineke Muller delen hun ervaringen en tips.


De kleuter is een vak apart:
‘‘Kleuters zijn het waard om begeleid te worden door professionals met specifieke kennis en vaardigheden. Zodat deze groep met plezier kan leren om vaardig en voldoende te bewegen.”

Op steeds meer basisscholen in Nederland wordt het bewegingsonderwijs (deels) gegeven door een vakleerkracht. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut naar bewegingsonderwijs en sport in het primair onderwijs.

Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor de motorische ontwikkeling van basisschoolkinderen. Mulier Instituut deed onderzoek. Lees hier verder.

Hoe goed bewegen kleuters tegenwoordig? En hoe voorkomen we achterstanden? In dit artikel worden vier tips uit onderzoek over kleuters en bewegen beschreven.

Wil je meer weten? Of heb je een vraag? Neem contact op met specialist

Rebecca Beck

Wil je meer weten? Of heb je een vraag? Neem contact op met specialist

Femke van Brussel