Ouderdomsmotoriek: do’s en don’ts tijdens activiteiten!
Met het klimmen der jaren gaat de fysieke gesteldheid onvermijdelijk achteruit. Spiermassa verdwijnt, botten worden minder sterk. Ook dat duizelige gevoel bij het opstaan komt vaker voor.
In sommige gevallen is daar wat aan te doen. Even de benen bewegen voor je opstaat, neemt dat duizelige gevoel weg. Botten blijven langer sterk door voldoende calcium en vitamine D. Spiermassa neemt minder snel af door eiwit te nemen. Én het helpt om voldoende te bewegen, zo stelt geriatriefysiotherapeut Michelle Fransen tijdens deze sessie.
Bewegen doen Nederlandse ouderen echter onvoldoende. Maar iets meer dan helft van de senioren van 65 of ouder neemt vier keer per maand deel aan sport. “Er is werk aan de winkel”, vindt daarom Gijs Haasnoot van NOC*NSF.
Bewegingsagoog Joël Kruisselbrink is op TikTok een grote hit. Hij krijgt ouderen in beweging door goed te peilen wat hun interesses zijn en daar een passende activiteit bij te bedenken. Vergeet nooit de kracht van spelen, is zijn motto. De oud-hoogleraar met een slechte houding plaatst hij voor wat spelletjes voor een flip-over. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Check de video.
Nederland heeft wel behoefte aan meer ‘Kruisselbrinken’. Het is daarom ook goed nieuws dat Esther Heezen (Sportkracht12) kan melden dat de opleidingen voor buurtsportcoaches worden aangepast. De opleidingstijd is straks nog maar de helft.
Wie fittere 55-plussers met vertrouwen wil begeleiden, kan alvast aan de slag met de door Rinske Bakker (Kenniscentrum Sport & Bewegen) gepresenteerde tool ‘Begeleiding van senioren in sport- en beweegactiviteiten’. Bekijk ‘m zelf.
Wil je meer weten?
Of heb je een vraag?
Neem contact op met Rinske Bakker
Specialist Meedoen door sport en bewegen