Parkinsonnet en belang van bewegen voor de ziekte van Parkinson
In gesprek met Bas Bloem
Professor Bas Bloem, winnaar van de Stevinpremie, is neuroloog, onderzoeker en mede-oprichter van ParkinsonNet. Daarnaast is hij oud-topsporter en fanatiek voorstander van meer en veelzijdig sporten en bewegen. Zijn creatieve manier van denken, interessante onderzoek en betrokkenheid bij mensen met de ziekte van Parkinson zijn redenen om hem verder te bevragen op wat sport en bewegen kan betekenen. Voor mensen met de ziekte van Parkinson en voor onze samenleving.
Twintig jaar geleden is ParkinsonNet opgezet en ondertussen uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend zorgmodel. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ParkinsonNet leidt tot betere kwaliteit van zorg en lagere kosten. Iets waar Bas Bloem terecht trots op is. In het interview vragen we wat dit netwerk tot een succes heeft gemaakt en of we hier wat uit kunnen leren voor het sport,- en beweegveld. Wie zouden hierbinnen de samenwerkingspartners moeten zijn? En wat zou de zorg op z’n beurt weer kunnen leren van de sport?
We hebben het over de grote impact van bewegen voor mensen met de ziekte van Parkinson. In zijn dagelijkse spreekuur gebruikt Bas Bloem bewegen als ‘medicijn’. Hij is ervan overtuigd dat sport en bewegen in te zetten zijn als preventieve interventie. Ook gelooft hij erin dat mensen het stuur weer in handen krijgen door sport en bewegen aan te bieden. Door samen te werken met technologische partners en de patiënten zelf ontwikkelt hij nieuwe en creatieve oplossingen voor zijn patiënten, maar ook voor patiënten over de hele wereld.
En tot slot, geeft Bas Bloem iedereen handvatten om de beweegnorm te behalen in de vorm van beweegsnacks! Nieuwsgierig geworden? Bekijk het interview, gehouden door Dilene van Campen.