Twintig inspirerende ideeën voor Buurtroutes

Buurtroutes is het thema van de ZorgSaamWonen Award 2022. Buurtroutes? Wat versta je daar precies onder? Het is een beetje een vaag begrip. De ondertitel ‘plekken voor ontmoeting’ geeft al wat meer houvast. Ook de toelichting helpt: ‘we zijn op zoek naar ideeën over plekken of routes in de buurt die ontmoeting stimuleren en eenzaamheid tegengaan.’

Twintig inzenders hebben dit jaar invulling gegeven aan onze oproep. Twintig inspirerende ideeën voor Buurtroutes. De inzenders vullen het concept heel verschillend in. Dat is mooi om te zien. Het maakt dat de inzendingen op hele verschillende plekken inspiratie kunnen brengen. Zoek je een idee voor een beweegroute, een pop-up ontmoetingsplek of het ontwikkelen van een bestaande plek tot ontmoetingsplek? Je vindt de inspiratie bij de verschillende inzendingen. Vandaar dat ik graag alle inzendingen nog even de revue laat passeren.

Meer informatie over al deze creatieve ideeën vind je op de website van ZorgSaamWonen

Stadsreporters Via filmreportages maken (seniore) stadsbewoners zichtbaar waar je als senior terecht kan in de wijk als je zoekt naar meer verbinding, uitdaging , gezondheid of meedoen. Ook zijn ze zelf een rolmodel.

Dag!enDoen! Met deze app weten mensen wat er te doen is in de buurt en kun je ook vervoer en maatje regelen. Een digitale route van ‘in je eentje thuis zitten’ naar actief onder de mensen zijn in de eigen buurt.

Thuisbus De mobiele ontmoetingsplek voor ouderen in de eigen wijk. De vrijwilligers van de Thuisbus zorgen dat iedereen zich Thuis en welkom voelt, rollen de luifel van de bus uit en zetten het terras op.

Blokkie Om Een boodschappenroute die gebruik maakt van kleur in het straatbeeld. Mensen met vergeetachtigheid kunnen zo toch een ommetje maken zonder te verdwalen.

Vergeet-mij-niet-pad Een pad om aandacht te vragen voor mensen met dementie: als route, oversteekplaats of bij binnenkomst in de wijk. Zo houden we rekening met mensen die een beetje in de war kunnen zijn.

Buurtinitiatief om eenzaamheid aan te pakken Met de ‘Gouden Koets’ bieden vrijwilligers gratis vervoer in een elektrisch aangedreven shuttle naar tal van activiteiten zoals de ‘Gouden Koffie’ in het Ontmoetingscentrum Binnenbos.

Erfdelen Sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op voormalige boerenerven. Erfdelen is goed voor de nieuwe bewoners, de boeren en voor de vitaliteit van het platteland.

Beweegpad Een sociale beweegroute voor jong en oud. De activiteiten onderweg worden aangegeven met tegels waar oefeningen op staan. Het pad is ook een plek om elkaar te ontmoeten en een praatje te maken.

DumDum: het buurthuis op wielen Met een oude Fort Transit komt de reuring naar de mensen in de wijk toe. De camper vormt een positieve, laagdrempelige brug tussen alle beschikbare hulp en activiteiten in de wijk.

Vitaal & Gezond oud worden in een groene, sportieve omgeving Ouderen met een migratieachtergrond blijven in beweging en ontmoeten leeftijdsgenoten en jongeren in een groene omgeving of bij een sportvereniging. Een inclusieve wijk maak je samen.

(On)verwachte ontmoetingen rondom de ThuisPlusFlats Door de informele wandelingen van bewoners in kaart te brengen weten bewoners waar de kans groot is om medebewoners tegen te komen. Langs deze routes zijn ontmoetingsplekken gecreëerd.

De Gezonde route Een gezonde boulevard van nieuwe groenplekjes die twee stadsbuurten met elkaar verbindt. Elk nieuw groenplekje wordt aangelegd en onderhouden door buurtbewoners.

HEG (Harmonisch Eetbaar Groen) Met een voedseltuin in onze buurtgemeenschap kun je een rondje lopen en tegelijkertijd je gezonde en biologische avondmaal oogsten of even met iemand op een ontmoetingsbankje zitten.

Rondje Nieuw Overdie Een wandelroute van ongeveer 3,5 km, waar onderweg veel te zien is, van vogelhuisjes en insectenhotels tot fotokunst, gecreëerd door woningcorporaties, basisschool en jongste bewoners.

Aanhaakwandeling 2.0 Een wandeling om mensen met elkaar te verbinden. Vanaf moment één ben je in gesprek met elkaar, omdat je samen de route bepaalt. De route en de dialoog bepaal je door een dobbelsteen te werpen.

Oculus Iris - kunst in elke buurt Een reizend circus en de artiesten zijn jij en je buren. Het schitterende gebouw leent zich voor: muziek, theater, verhalen, dans en ontmoeting. Het opbouwen ervan is een feest voor de buurt!

De langste tafel van Kampen Samen bouwen geeft herkenning, erkenning en verbondenheid. Je bouwt mee aan de langste tafel van Kampen waar iedereen een plek heeft…..ook jij. Ontmoeting in het landschap.

Eigenaarschap voor Park Kokkebogaard Door buurtbewoners is het park opgeknapt en maken jong en oud er dagelijks met veel plezier gebruik van. Er is een speeltuin, sportplein, buurtkamer en ‘achtertuin’ voor het gezondheidshuis.

Michi-Noeki Een netwerk van wandelroutes en halteplekken door de buurt. De halteplekken bestaan uit een toegankelijk toilet en een plek waar je uit kunt rusten en informatie vindt over de buurt.

Binnenstebuiten in de Waterwijk Laagdrempelige plekken voor en door buurtbewoners waar iedereen zonder indicatie of stigma kan werken aan mentale gezondheid. GGz cliënten uit de wijk waren zelf bedenker en mede-organisator.