Stijgende aandacht voor inclusiviteit

Is het toeval dat de gemeente Hardenberg lange tijd de meest toegankelijke gemeente van Nederland is en voormalig minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink daar woonachtig is? Hij was raadslid in deze Overijsselse gemeente en heeft zich met veel anderen ingespannen om de toegankelijkheid te verbeteren. Als minister kon hij zich ook landelijk inspannen voor dit thema. Wat heeft hij bereikt? En hoe is hij minister Gehandicaptenzaken geworden?

Permanente aandacht Rick Brink werkte als gemeenteraadslid en sprak in die hoedanigheid met een zorgbestuurder. Deze adviseerde hen om te solliciteren naar de baan van minister Gehandicaptenzaken die de KRO-NCRV in het leven had geroepen. Rick was nieuwsgierig en deed een gooi. Hij werd uitgekozen en vanaf dat moment stond zijn leven aardig op zijn kop. ‘Ik kreeg veel ruimte om deze functie naar eigen inzicht in te vullen en ook veel ondersteuning.’ Hij begon meteen met een zomertoer langs evenementen om de toegankelijkheid te meten en tips te geven. Daarna heeft hij activiteiten ontwikkeld om bij te dragen aan een inclusievere start. Zo heeft hij zich ingezet voor speeltuinen voor kinderen met beperkingen. Er is met veel partijen een ‘Samen Speel Akkoord’ afgesloten met als doel om speeltuinen toegankelijk en bespeelbaar te maken voor alle kinderen. Daarnaast heeft Rick aandacht gevraagd voor stageplekken voor studenten met beperkingen. En deze activiteiten wierpen vruchten. Al moet er volgens Rick permanente aandacht voor inclusiviteit blijven.

Onbeperkt meedoen! Het kabinet heeft in de periode 2018-2021 het Programma Onbeperkt meedoen! gedraaid. Dat programma had als doelstelling om drempels in de samenleving te slechten zodat mensen kunnen leven zoals ze dat zelf willen. ‘Het programma is geëvalueerd en er blijkt nog een hele wereld te winnen.’ Op dit moment wordt er gewerkt aan een vervolgplan waarbij inclusiepacten een belangrijk onderdeel zijn.

Ervaringsdeskundigen Rick werkt nog een dag per week voor de KRO-NCRV, daarnaast werkt hij ook nog voor de provincie Overijssel. Hij merkt dat gemeenten worstelen met de hoe-vraag en heeft een aantal tips. Ten eerste biedt de woonvisie kansen om toegankelijkheid en inclusiviteit een plek te geven. Ten tweede is het belangrijk om met de inwoners thema’s te formuleren. Ten derde is het noodzakelijk gebruik te maken van ervaringsdeskundigen. “Betrek hen aan de voorkant bij het maken van beleid en bij het ontwikkelen, uitvoeren van projecten. Dat wordt nog te weinig gedaan.’ Dat bleek ook uit de evaluatie van het programma Onbeperkt meedoen! Rick adviseert om deze ervaringsdeskundigen ook mede-eigenaar van het proces te maken. ‘Ik woon zelf in een appartementencomplex met veel senioren. We doen samen het onderhoud en verzorgen de tuin. We kunnen veel zelf en dat is ook goed.’

Veel werk te doen Rick merkt wel een stijgende lijn: er is meer aandacht voor het thema maar er is nog veel werk te doen. Hoopvol vindt hij initiatieven als het Knarrenhof omdat dit een creatieve woonvorm is waar jong en oud, mensen met en zonder beperkingen prettig kunnen wonen en bewoners op elkaar letten en gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten. Maar hij maakt zich wel zorgen om de bestaanszekerheid van mensen met beperkingen. ‘Als je een Wajong-uitkering hebt dan zijn de hoge gasrekeningen onbetaalbaar, terwijl mensen met beperkingen de verwarming niet lager kunnen zetten gezien hun lichamelijke beperkingen. ‘ Ook ziet hij dat er nog veel arbeidspotentieel onbenut wordt gelaten. ‘Ik zie dat er veel mensen met bepekringen graag willen werken maar dat het ontbreekt aan passende arbeidsomgevingen. Als we hier een positieve impuls aan willen geven, dat zullen we hard, maar vooral ook samen moeten werken.