Winnaar Juryprijs ZorgSaamWonen Award: DumDum
DumDum mag zich de winnaar noemen van de juryprijs van de ZorgSaamWonen Award 2022. In een interview met Tim Trooster, een van de initiatiefnemers van DumDum, lees je meer over hun reactie op de winst, het verhaal achter DumDum en wat de vervolgstappen zijn.
“Wij zijn heel blij met deze prijs. Een prijs voor onze aanpak die we in coronatijd hebben opgezet en in Rotterdam Zuid voor ouderen echt een verschil heeft gemaakt. Mede door deze prijs hopen we onze aanpak verder door te kunnen ontwikkelen en ons reisgebied te vergroten, zo kunnen we voor nog meer ouderen het verschil maken. We zien deze award als een mooie aanmoediging.”
DumDum is een bijzonder buurthuis op wielen. “Met DumDum, onze Ford Transit camper uit 1978, rijden we langs plekken waar ouderen wonen en waar zij veel komen”, vertelt Tim. “We zetten de camper neer en schuiven de luifel uit, hebben koffie en thee aan boord en draaien een plaatje. Wat wij merken is dat de camper echt tot de verbeelding spreekt en mensen daardoor als vanzelf naar ons toe komen. Daarmee heb je op een hele laagdrempelige manier contact. In de sfeer van de camping van weleer raken we met ouderen in gesprek. Eerst over vroeger en fijne herinneringen, dan over hoe het nu gaat. Niet zelden delen ouderen zorgen en wensen, die we direct oppakken. Of het nu gaat om behoefte aan een praatje/maatje, een nieuwe hobby, vrijwilligerswerk, hulp bij administratie, schulden of huishouding, of psychische zorg bij bijvoorbeeld rouwverwerking; we zorgen voor een warme doorgeleiding naar de juiste initiatieven. Soms gaan we dan letterlijk met iemand mee als ze voor het eerst naar een activiteit gaan, omdat de drempel dan echt wordt geslecht.”
DumDum werkt nooit alleen. “We werken altijd samen met de lokale spelers. In Rotterdam was onze aanpak een succes door een fijne en constructieve samenwerking met Stichting Humanitas. En in Deventer bundelden we de krachten met de lokale coalitie tegen eenzaamheid. Iedere keer blijkt weer: Samen kunnen we zo veel meer. Ook buurtbewoners hebben een steeds grotere rol in de aanpak. In de scouting van locaties, maar ook als vrijwilliger om samen met iemand naar een activiteit te gaan of als maatje. Dit onderdeel willen we in de komende periode verder uitbouwen.“
“Mede door deze prijs hopen we onze aanpak verder door te kunnen ontwikkelen en ons reisgebied te vergroten, zo kunnen we voor nog meer ouderen het verschil maken.”
Met de winst van de juryprijs van de ZorgSaamWonen Award en alle ontwikkelingen van de afgelopen weken droomt Tim al voorzichtig dat het straks niet meer ‘alleen’ om DumDum gaat, maar over ‘Buurthuis op wielen’ met een uitgebreid wagenpark zodat nog meer ouderen kunnen worden bereikt.
“We hebben vorige week snel een landingspagina gemaakt op www.buurthuisopwielen.nl. In Rotterdam zijn we met verschillende partijen in gesprek om te kijken hoe we in meerdere stadsdelen samen aan de slag kunnen. Daarnaast zijn er ook gesprekken in Deventer en hebben verschillende gemeenten contact met ons opgenomen. Ik heb wel het idee dat het nu al in een stroomversnelling komt. Een spannende tijd!”
Tot slot heeft Tim nog een oproep. “We werken met onze stichting met name met partners vanuit zorg en welzijn. Met DumDum gaan we echt de wijk in. We zijn heel benieuwd of er ook woningcoöperaties met ons op reis willen. Wij komen graag langs voor een goed gesprek.”
Winnaar ZorgSaamWonen Award Publieksprijs: De langste tafel van Kampen
Het 8ste Werk in Kampen heeft met haar idee ‘De langste tafel van Kampen’ de publieksprijs van de ZorgSaamWonen Award gewonnen. In dit interview nemen we je mee in het idee van de langste tafel, de reactie van de winnaars en hoe er met de winst van de prijs vervolg aan dit idee gegeven gaat worden.
Het winnen van de publieksprijs was natuurlijk erg leuk en verrassend, stelt Jaap, die samen met zijn vrouw Gea Het Achtste 8ste Werk in Kampen heeft opgezet. Samen hebben zij ook het idee voor de langste tafel bedacht omdat zij merkten dat je niet zomaar “je verhaal” vertelt. Iedereen heeft een verhaal een geschiedenis dat je meeneemt maar om je daarin kwetsbaar op te stellen is vaak moeilijk. Vandaar dat we het verhaal zichtbaar proberen uit te beelden aan de hand van tafels. “Tijdens het seminar waren we met een heel clubje aanwezig, ook bijvoorbeeld met mensen die bij ons komen klussen”, vertelt Jaap. “We hebben een hele leuke middag gehad en wat is er dan mooier dan dat je uiteindelijk met de prijs naar huis gaat, echt prachtig. We hebben ook hele mooie reacties gehad achteraf.”
Wat vooral opviel bij het idee van de Langste tafel was het niet selecteren op doelgroepen. “Dat je kiest voor iedereen en niet voor een speciaal groepje is iets wat heel positief ontvangen wordt door mensen die wij spreken”, vertelt Jaap. “Daarmee maak je eigenlijk iedereen betrokken bij de opgave hoe je als samenleving samenleeft.”
Niet alleen van burgers, ook van organisaties en instanties kregen Jaap en Gea hele mooie reacties. “Die organisaties geven dan met name aan dat zij ook tegen het ‘probleem’ doelgroepen aanlopen. Dat het lastig is om, als je bijvoorbeeld zegt dat je iets voor ouderen doet, wie dan precies die ouderen zijn en of zij per definitie eenzaam zijn. De organisaties vinden het ook lastig om met doelgroepen te werken, want soms ben je dan minder bezig met het mens zijn en het verhaal erachter. Dus daar kregen we wel heel veel positieve feedback op”, aldus Gea.
De langste tafel gaat gebouwd worden in delen. “Maar dat is het niet alleen. Met het Oranje Fonds willen we graag naar het bredere plaatje kijken”, zegt Jaap. “We willen de mensen in Kampen elkaar laten ontmoeten en met elkaar verbinden. De vraag is dan hoe het Oranje Fonds ons daarin kan ondersteunen.”
Waar Jaap en Gea ook erg blij mee zijn, is de samenwerking met de gemeente Kampen rondom het idee. “Het is natuurlijk best veel regelwerk qua financiering, regelgeving en noem het allemaal maar op. De top zijn wij daarin in principe wel over, maar het is wel erg fijn zoals het gegaan is qua samenwerking met de gemeente”, vertelt Jaap. “Het is voor ons een soort basisprotest tegen stigmatisering waardoor je in de samenleving het polariserende deel naar boven gaat halen. Doelgroepen creëren is voor ons niet wat wij willen. Wij willen samen met het Oranje Fonds gaan kijken hoe we hier een kentering in kunnen aanbrengen, en we willen veel meer teruggaan naar het noaberschap. Dat de samenleving weer echt aan zet is. Die tafel fungeert als een soort zichtbaar protest, iedereen heeft de plek aan een tafel. De een is niet meer of minder, het gaat om de verbinding. Doordat zo’n tafel heel zichtbaar is, deel je letterlijk met elkaar wat je hebt en dat vinden wij wel heel belangrijk. De tafel is heel laagdrempelig, iedereen mag aansluiten en iedereen is welkom.”
Wat voor Jaap en Gea de kerngedachte is achter de langste tafel, is dat iedereen welkom is. “Als je bijvoorbeeld een avond organiseert voor eenzame mensen, komt de echte eenzame mens dan wel opdraven? Wij denken dat daar een taboe op rust, mensen zich wellicht schamen. Met het idee van de langste tafel willen wij proberen uit te stralen dat gewoon iedereen welkom is, dat het niet uitmaakt wat je doet, hoe je eruit ziet en dat je het gewoon gezellig met elkaar hebt. En dat op die manier mensen zich hopelijk minder eenzaam en meer verbonden gaan voelen met elkaar.”