Gemeenschapszin
Deze maand mocht ik, Hans Adriani, de jury van de ZorgSaamWonen Award Buurtroutes voorzitten. Een prijsvraag voor inspirerende initiatieven die uitnodigen tot ontmoeten en bewegen. Maar liefst 20 goede inzendingen dongen mee naar de prestigieuze prijs. Een hele klus voor de jury.
De prijsvraag had niet op een beter moment kunnen komen. In het WOZO-programma van minister Helder wordt veel aandacht gegeven aan ontmoeten en bewegen. En ook de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving en het College van Rijksadviseurs brachten er vorige maand een belangwekkend rapport over uit. Ontmoeting wordt als een belangrijke sleutel gezien voor de manier waarop we in Nederland in de toekomst de zorg gaan inrichten.
Als voorzitter van de Taskforce Wonen en Zorg ben ik veel in gesprek over die zorg van de toekomst. Als ik met bestuurders spreek, dan gaan die gesprekken vaak over businesscases, financieringsmodellen, onrendabele toppen en locaties. Maar als ik met (toekomstige) ouderen spreek, of met zorgprofessionals, dan gaat het gesprek vrijwel altijd heel snel over gemeenschap en gemeenschapszin, over het belang van welzijnswerk in de zorg, en over ontmoeting. Met zijn allen hunkeren we naar gemeenschapszin. Waarom lukt het dan zo moeilijk om elkaar wel te ontmoeten, om wel om te zien naar elkaar, om wel die hulpvraag te durven stellen?
Het besef, dat hoe we onze fysieke ruimte inrichten, de kans op ontmoeting enorm beïnvloed wordt gelukkig steeds meer gemeengoed. Dat lieten de inzendingen voor de award duidelijk zien. Tegelijkertijd is er nog heel wat zendingswerk te doen om dit ook het uitgangspunt te laten zijn bij alle nieuwe ontwikkelingen rondom wonen en zorg. Voor mij als voorzitter van de Taskforce is het in ieder geval duidelijk dat alleen een ontmoetingsruimte in een gebouw onvoldoende is. Ook in de buitenruimte liggen er nog enorme kansen om ontmoeting makkelijker mogelijk te maken, en daarmee bij te dragen aan gemeenschapszin. Laten we die kansen dan ook pakken!
De jury moest uiteindelijk 1 winnaar uitroepen. Dat werd het initiatief DumDum, een prachtige nostalgische en verplaatsbare ontmoetingsplek waar informele en formele zorg elkaar vinden, maar waar vooral mensen gewoon welkom zijn om er even te zijn, een kopje koffie te drinken, een praatje te maken of een spelletje te spelen. Een terechte winnaar. Maar pareltjes waren de inzendingen allemaal.
Hans Adriani
Voorzitter Taskforce wonen en Zorg
Juryvoorzitter ZorgSaamWonen Award 2022