Je hebt het vast gehoord. Op 1 juli 2023 gaat het WAS2023 in. Wat betekent dit voor beheerders van speeltuinen?
Tekst: Speelplan
Het WAS in een notendop Het WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) is de wetgeving voor speeltoestellen in de wijk, bij het pannenkoekenhuis, bij de kinderopvang, speeltuinverenigingen, maar ook attracties van pretparken en kermis vallen hieronder. Het WAS is van toepassing op speeltoestellen en attracties die in de openbare ruimte of andere publiek toegankelijke locaties staan.
Veranderingen WAS2023 Nu is er een nieuwe wet gemaakt omdat de oude wet niet meer goed werkte. Zo waren er te veel onveilige speeltoestellen, vooral met opblaasbare luchtkussens zijn veel ongelukken gebeurd. Ook werd met rapporten geknutseld waardoor het leek alsof een toestel veilig was. Voor de veiligheidsnormen van speeltoestellen verandert er in de nieuwe wet weinig. Maar vanaf 1 juli 2023 is het wel beter geregeld wie er verantwoordelijk zijn en wie dus ook beboet kunnen worden als het niet veilig georganiseerd is. De nieuwe wetgeving is een verbetering, maar is nog niet af. In 2024 staat al een aanvulling op de wetgeving gepland.
Melding ongevallen Per 1 juli 2023 zijn beheerders en verhuurders verplicht om ernstige ongevallen te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit( NVWA).
Certificaat speeltoestellen Speeltoestellen (inclusief opblaasbare) mogen alleen geleverd/geplaatst worden als ze zijn goedgekeurd door een aangewezen keuringsinstantie (AKI). Het aanwijzen van deze AKI’s doet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Vanaf 1 juli wordt de controle en handhaving op onterecht afgegeven certificaten verbeterd zodat er straks meer veilige toestellen zijn.
Veiligheidsinspectie
In de wet is geregeld dat speeltoestellen veilig moeten zijn. Daarom is regelmatige inspectie door een deskundige belangrijk. Beheer jij speeltoestellen? Dan mag je dit inspecteren zelf doen, als je vindt dat je voldoende deskundig bent, bijvoorbeeld nadat je een opleiding hebt gevolgd bij Speelplan.
Maar het is verstandiger om dit minimaal 1x per jaar te laten doen door een 'echte' speeltuininspecteur. Deze controleert of alles voldoet aan de wet- en regelgeving en kan ook advies geven.
NEN-Normen
De NEN-normen geven richtlijnen waaraan moet worden voldaan bij het produceren en beheren van toestellen. Er zijn verschillende normen voor speeltoestellen, valondergronden, waterglijbanen, opblaasbare toestellen en skatetoestellen. Weten hoe je deze normen in de praktijk makkelijk kan toepassen? Bestel bij ons de handzame inspectiewaaier.
Reikwijdte: welke toestellen vallen wel onder het WAS?
Wanneer valt een toestel of object onder het WAS?
Dit is beschreven onder de Reikwijdtenotitie. Zie ook het stroomschema hieronder. Voorbeelden van wat wel onder het WAS valt: gecertificeerde speeltoestellen op openbare of andere publiek toegankelijke locaties, objecten die niet als speeltoestel zijn bedoeld, maar in de praktijk wel zo worden gebruikt (zoals kunst of een oud voertuig), trampolines, springkussens, klimmuren, skate- en skelterbanen, waterspeltoestellen, zandbakken, natuurlijke speelaanleidingen met vaste constructie.
Wat valt niet onder het WAS?
Een aantal voorbeelden: sporttoestellen die enkel een sportfunctie hebben; tijdelijke, zelfgebouwde toestellen door bewoners/kinderen die op eigen terrein staan; natuurlijke speelaanleidingen zonder vaste constructie; wilgentenenhut, een hut van losse takken; buitenmeubilair; paden/bruggen.
Wil je meer informatie? Klik dan op bovenstaande links. Wilt u naar aanleiding van dit artikel meer weten over het WAS en het WAS2023 meldt u dan aan voor een van onze cursussen via opleidingen@speelplan.nl
Speelplan Almere 036 – 523 6127 www.speelplan.nl