Tekst: Jeroen Bos, Keurmerkinstituut
Het heeft helaas langer geduurd dan alle partijen wensten en het nieuwe WAS is bovendien nog niet helemaal af. Daarom heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten het in twee delen uit te brengen:
- Op 1 juli 2023 treden het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023 (WAS2023) en de Warenwetregeling Attractie- en Speeltoestellen (voorheen Nadere regels attractie- en speeltoestellen) in werking. De reikwijdtenotitie blijft vooralsnog van kracht.
- De bedoeling is om de reikwijdtenotitie te herzien en in de Warenwetregeling Attractie- en Speeltoestellen op te nemen. De gewijzigde Warenwetregeling zal naar verwachting in 2024 in werking treden.
WAS2023 versus voorgaande wetgeving
WAS2023 is voor zover het de reikwijdte betreft weinig anders dan de voorgaande wetgeving. In de reikwijdtenotitie wordt aangegeven welke objecten in welke situatie onder het WAS vallen. Met name over de indirecte speeltoestellen bestaat nu nog veel onduidelijkheid. Datzelfde geldt voor de sporttoestellen die op speelterreinen zullen worden geplaatst.
Naar mening van Keurmerkinstituut zal de gewijzigde Warenwetregeling in 2024 een grotere impact hebben dan WAS2023. Daar waar WAS2023 zich met name richt op definities, verantwoordelijkheden van marktdeelnemers (zoals fabrikanten, beheerders, e.d.), certificatie, merken van goedkeur en de inhoud van technische constructiedossiers zal men zich in de gewijzigde Warenwetregeling (naar verwachting dus in 2024) meer op de toestellen zelf richten.
Merk van goedkeur
Op 1 juli 2023 zal er het een en ander veranderen voor iedereen die zich met speeltoestellen bezighoudt. Zo zijn er regels opgenomen over het aanbrengen van een merk van goedkeur. Dat merk wordt uitgegeven door de keurende instelling en geeft in feite aan dat het toestel gecertificeerd is. Het merk van goedkeuring hoeft alleen te worden aangebracht op serietoestellen. Eenmalig gefabriceerde toestellen hoeven dus geen merk van goedkeur te hebben.
Daarnaast zijn er nieuwe regels voor de lay-out van certificaten. Voor de speeltoestellenmarkt is het belangrijk te weten dat er certificaten voor eenmalige en voor serietoestellen zullen gelden. Deze regels zijn ingesteld om certificaten duidelijker te maken zodat een betere controle kan plaatsvinden of een bepaald toestel daadwerkelijk gecertificeerd is. Ook worden Aangewezen keuringsinstellingen (AKI's) verplicht een echtheidskenmerk op de certificaten aan te brengen om fraude te voorkomen.
AKI’s tijdelijk schorsen
Een belangrijke nieuwe maatregel is dat het ministerie AKI’s tijdelijk kan schorsen als ze hun werk niet goed doen. Dat is in feite een strafmaatregel om de kwaliteit te verhogen en die van alle AKI’s gelijk te trekken. Ook zal het ministerie een vergelijkend onderzoek kunnen instellen door alle AKI’s dezelfde opdracht te geven en de uitkomsten daarvan te vergelijken.
In het huidige WAS staat dat opdrachten bij slechts één AKI ingediend mogen worden. In WAS2023 geldt er dus een uitzondering als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een vergelijkend onderzoek wil uitvoeren.
Besluitenlijst AKI-Overleg
Binnenkort gaan de AKI’s afspraken maken over enkele zaken uit het WAS. Mogelijk zullen die op de 'Besluitenlijst AKI-Overleg', gepubliceerd op www.nvwa.nl, worden overgenomen.
Op dit moment wordt door VWS de actuele AKI-Besluitenlijst geanalyseerd en gefilterd om tot een lijst van besluiten te komen die beleidsregel waardig zijn. De insteek van VWS is om deze beleidswaardige besluiten een beslag te laten krijgen in fase II van de wetswijziging (2024). Daarnaast wordt gelijktijdig gekeken welke AKI-besluiten mogelijk met terugwerkende kracht actief hadden moeten worden, omdat ze de veiligheid van toestellen en gebruikers raken.
Workshop WAS2023
Keurmerkinstituut is als oudste AKI op de hoogte van alles wat met spelen, ontwerpen, inspecteren en certificeren te maken heeft. Mede door de directe lijn die Keurmerkinstituut als AKI heeft met het Ministerie van VWS en de NVWA, zijn wij op de hoogte van wat de toekomst zal gaan brengen. Keurmerkinstituut is al jarenlang lid van alle relevante normcommissies en mede-oprichter van Stichting Veilig Spelen (SVS).
Wilt u weten hoe het echt zit met het nieuwe WAS? Volg dan de workshop WAS2023 bij Keurmerkinstituut. U krijgt dan uitleg over de belangrijke wijzigingen die gaan plaatsvinden. De workshop is met name interessant voor fabrikanten, leveranciers, inspecteurs en beheerders van speeltoestellen.
Belangrijke vragen
Tijdens de workshop wordt ook ingegaan welke actie u moet nemen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. De workshop beantwoordt belangrijke vragen als:
- Wat houdt het ‘Merk van goedkeuring’ in?
- Is dit merk van toepassing op series- en/of enkelstuks toestellen?
- Welke rechten en plichten geeft WAS2023 mij als fabrikant of inspecteur?
- En hoe herken ik of een speeltoestel en certificaat aan de nieuwe wet voldoen?
- Zijn er veranderingen voor het technische constructiedossier?
- Wat is het verschil tussen het besluit en de regeling?
- Zijn er consequenties voor indirecte speeltoestellen?
- Wat kan ik met buitenlandse certificaten?
In minder dan een dag ontvangt u die kennis die nodig is om verantwoord volgens het nieuwe WAS2023 speeltoestellen en –plekken te ontwerpen, bouwen en plaatsen. Tijdens de workshop is er veel ruimte voor praktijkvoorbeelden en vragen.
Workshopdata
Kijk voor de meest actuele workshopsdata en locaties op www.keurmerk.nl. De workshop kan ook in-company gegeven worden.
Keurmerkinstituut Zoetermeer 079 – 363 7000 www.keurmerk.nl