Met Welzijn op Recept voer je het 'andere' gesprek
Welzijn op Recept staat landelijk flink in de belangstelling. Ook bij ZorgSaamWonen. De rijksoverheid heeft recent in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) afspraken gemaakt met gemeenten en zorgverzekeraars over een duurzaam en integraal preventief gezondheidsbeleid om te komen tot een gezonde generatie in 2040. Gemeenten kunnen vanuit de Brede SPUK-regeling (specifieke uitkering regeling), beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid, financiële ondersteuning krijgen voor het uitvoeren van de genoemde afspraken in het IZA en GALA. Zo ook voor Welzijn op Recept, een onderdeel binnen het thema Gezondheid en Sociale Basis.
De eerste aanvraagronde is inmiddels gesloten. Maar liefst 98 procent van de gemeenten heeft een aanvraag gedaan op alle vijftien onderdelen van de regeling, waaronder dus Welzijn op Recept. Dat is goed nieuws! Gemeenten die nog geen gebruik gemaakt hebben van de regeling of in de eerste aanvraagronde niet op alle onderdelen de specifieke uitkering hebben aangevraagd kunnen dat later dit jaar alsnog doen.
Wat is Welzijn op Recept?
Het Landelijk Kenniscentrum Welzijn op Recept noemt het ‘een eenvoudig concept met krachtige gevolgen’. Het is een interventie waarbij huisartsen mensen met psychosociale problematiek doorverwijzen naar een welzijnscoach. Het doel is tweeledig: het verhogen van het welbevinden en het verlagen van het zorggebruik in de eerstelijnszorg. Het kennisnetwerk maakt zich al jaren hard voor Welzijn op Recept. Door het stimuleren van kennisuitwisseling en het delen van ervaringen over Welzijn op Recept, onder andere via hun platform en community. Maar ook het stimuleren van onderzoek naar Welzijn op Recept.
Meerwaarde van Welzijn op Recept
Door Welzijn op Recept doen mensen weer mee. Huisartsen en/of praktijkondersteuners (POH’s)
voeren vanuit het concept van Positieve Gezondheid een ander gesprek met hun patiënten over hun klacht of probleem. Het accent in dit gesprek ligt niet op ziekte maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Vanuit dit gesprek kunnen huisartsen mensen met een psychosociale problematiek doorverwijzen naar de welzijnscoach. Deze voert een breed gesprek en motiveert hen om een stap te zetten om hun welbevinden te vergroten. De welzijnscoach is het duwtje in de rug en blijft nabij. Een bewegingsactiviteit, eropuit trekken, een hobby (weer) oppakken, een activiteit die hen met anderen verbindt of opnieuw in verbinding brengt. Mensen gaan van patiënt naar cliënt naar inwoner.
Ongeveer honderd gemeenten in Nederland werken inmiddels met Welzijn op Recept. Sommigen al wat langer, anderen starten nu of geven de interventie een nieuwe boost. De verwachting is dat het aantal gemeenten dat werkt met Welzijn op Recept snel zal groeien. Gemeenten kunnen gebruik maken van een rijk palet aan informatie, beschikbaar via het Platform Welzijn op Recept. Zo is er een Handboek, worden de Parels van Welzijn op Recept beschreven en ervaringsverhalen vanuit verschillende betrokken partijen: gemeente, huisarts, welzijnscoach én inwoners.
Uitdagingen
Welzijn op Recept vraagt om een nauwe samenwerking tussen huisartsen en welzijnscoach. Het betekent nieuwe routines aanleren, zoals bijvoorbeeld het voeren van het ‘andere gesprek’ en de wijze van registreren. Maar ook verder kijken dan alleen naar medische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en investeren in nieuwe vormen van ondersteuning. Er zijn gemeenten die een eigen leergemeenschap opzetten om van elkaar te leren, de methodiek verder te optimaliseren en de interventie goed te borgen. Goede monitoring blijft daarbij van groot belang: type hulpvraag, inzicht in kenmerken hulpvragers, hoeveel verwijzingen, type verwijzing en resultaat traject.