Horen, zien en.... doen
Even achterover leunen met een boek, luisteren naar een podcast of reizen in de tijd. Om te ontspannen, te leren en/of inspiratie op te doen. ZorgSaamWonen heeft de beste tips voor jou op een rij gezet.
Luistertip
Podcast Voorzorg aflevering 84: ‘Rigide kwaliteitsnormen werken niet in de ouderenzorg’ Voorzorg (2023)
(Skipr en Zorgvisie)
Het nieuwe kwaliteitskompas voor zorg aan kwetsbare ouderen laat de bezettingsnorm in verpleeghuizen los. De meer open kwaliteitsnormen hoeven niet te leiden tot minder kwaliteit. Dat leggen de hoogleraren Mirella Minkman (en bestuursvoorzitter kennisorganisatie Vilans) en Marcel Canoy (gezondheidseconoom) uit in de podcast Voorzorg. Als je niet het goede doet, kun je daar volgens het principe ‘pas toe of leg uit’ op aangesproken worden.
Leestips
De omgeving als Leefstijlcoach (2022) Ruimtelijk ontwerpen met aandacht voor positieve gezondheid (provincie Zuid-Holland)
De leefomgeving kan een belangrijke rol vervullen in preventie van ziekte en zorg. Dit boekje biedt aanknopingspunten voor het bewuster werken aan een gezonde leefomgeving, aan de hand van een zestal essays, de zes dimensies van positieve gezondheid en een serie praktijkvoorbeelden.
Austerlitz doet het zelf. Hoe een dorp zijn zorg regelde (2023) (Jan Snijders en Wim Oerlemans)
Het boek ‘Austerlitz doet het zelf. Hoe een dorp zijn zorg regelde’ maakt duidelijk hoe met een flinke portie doorzettingsvermogen en enthousiaste vrijwilligers de wens van ouderen om in hun eigen dorp te blijven wonen, is gerealiseerd.
Nooit te oud om te beginnen (2023)
(Samen Ouder Worden / Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV)
E-book over inzichten en tools opgedaan in vier jaar waarin samen met ouderen op zoek werd gegaan naar de waarde van zingeving en meedoen. Het boek geeft een selectie uit de rijke oogst van de 35 lokale trajecten en bevat daarnaast methodieken, tools en kennis.
Pareltjes van Welzijn op Recept (2020) Praktijkverhalen en meer (Landelijk Kenniscentrum Welzijn op Recept)
Een inspiratiebron voor gemeenten die willen starten met Welzijn op Recept. Met voorbeelden uit de praktijk die laten zien hoe Welzijn op Recept werkt en wat de waarde en impact ervan is voor betrokkene
Doetips
Big Game
(Building Inclusive Environments for all Generations)
In het BIG-spel ontmoet je de burgemeester van BIG city. Zij vraagt je om haar en de bewoners van BIG city te ondersteunen om gelukkig te worden. Het doel van het spel is om je bewust te worden van de problemen waar sommige mensen in het dagelijkse leven tegenaan kunnen lopen. Antwoorden worden altijd opgevolgd door een reactie van de personages. Niks is helemaal goed of helemaal fout. Wees bewust.
DumDum Stichting de Tijdmachine
Zo veel mogelijk thuiswonende ouderen een fijne oude dag bezorgen door hen weer (meer) actief te laten meedraaien in hun omgeving. Daar staat Stichting de Tijdmachine met DumDum voor. Zodra de Ford Transit uit 1978 de straat inrijdt, oefent hij een haast onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. De camper vormt een positieve, laagdrempelige brug tussen alle beschikbare hulp en activiteiten in de wijk, en eenzame ouderen die wel een duwtje in die richting kunnen gebruiken. In 2022 won DumDum de ZorgSaamWonen Juryprijs.
Gouwe Ouwe
Stichting de Tijdmachine
Als vanouds dansen, sjansen en zingen; met ‘Gouwe Ouwe Ontmoetingen in de wijk’ haalt Stichting De Tijdmachine de sixties dancing en kroeg naar de bieb of het buurthuis. Een laagdrempelige ontmoetingsplek die zowel gangmakers als muurbloempjes trekt, waar contact leggen plotseling weer als vanzelf gaat en die menig oudere motiveert om meer te ondernemen in de wijk. Want het gevoel weer mee te doen, smaakt al gauw naar meer.
Toolkit Positieve Gezondheid op de tekentafel Institute voor Positive Health
‘Positieve Gezondheid in de leefomgeving’ is een methodiek voor iedereen die betrokken is bij het ruimtelijk ontwerp. Deze methodiek zorgt ervoor dat diverse belanghebbenden meedoen bij de inrichting van de woon- en leefomgeving. Gezondheid, kwaliteit van leven, eigen regie en betrokkenheid van inwoners krijgen hiermee (letterlijk) vorm. De toolkit beschrijft de methodiek ‘Positieve Gezondheid in de Leefomgeving’ en hoe de werkateliers uitgevoerd worden.