Senioren-makelaars

in Rotterdam

De gemeente Rotterdam, Vestia, Havensteder, Woonbron, Woonstad Rotterdam, SOR en MaasWonen en Maaskoepel zijn begonnen met het inzetten van seniorenmakelaars. De belangrijkste taak van de Seniorenmakelaar is om 55-plussers tijdig na te laten denken over hun woonsituatie in de toekomst. De komende maanden interviewen deze partijen senioren die verhuisd zijn met behulp van de seniorenmakelaar.

Webinar Bouwen

waar de mensen zijn

Bouwen in bestaande steden en dorpen biedt kansen voor verbetering van de leefomgeving van de mensen die er al wonen. De ervaring is dat het kwaliteit én extra woningen oplevert en er is nog plek zat. Voor senioren biedt het extra kansen om doorstroming te bevorderen. Senioren geven vaak aan juist in hun buurt te willen verhuizen.

Het College van Rijksadviseurs organiseerde samen met het Planbureau voor de Leefomgeving, het Ministerie van BZK en de Vereniging Deltametropool een bijeenkomst rondom vier onderzoeken naar verdichting in Nederland. Kijk het webinar Bouwen waar mensen zijn terug.

Doorstroming

stimuleren van senioren

op de woningmarkt

Platform 31 heeft een QuickScan gedaan om antwoord te krijgen op deze vraag: ‘Op welke, zowel effectieve als efficiënte, wijze kunnen gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen senioren, in zowel de sociale huur- als de koopsector, stimuleren of ondersteunen om door te stromen naar een woning die geschikt is voor het langer thuis wonen? ’In deze publicatie staan de resultaten van de quickscan, geleerde lessen en praktijkvoorbeelden beschreven.

Doorstroomtrein winnaar Challenge Doorstroming

De provincie Utrecht wilde vernieuwende, creatieve oplossingen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen naar boven halen. Daarom heeft de provincie de Challenge Doorstroming uitgezet. Er zijn 25 inzendingen aangemeld en 9 zijn naar de eindronde gegaan. De winnaar van de Challenge Doorstroming is De ‘Doorstroomtrein’ van Floqz geworden.

Tentoonstelling collectief wonen

De laatste jaren groeit de belangstelling voor gemeenschappelijke woonvormen. In Deventer is er vanaf 8 april tot en met 6 mei 2022 een tentoonstelling te zien over acht projecten die door de jaren heen op initiatief van bewoners zijn gerealiseerd. Van strobouw tot aardehuizen, vaak ecologisch gebouwd.

Podcast Toekomstbestendig wonen met zorg

Luister naar de afleveringen van de podcasts over Toekomstbestendig wonen met zorg. Er zijn drie afleveringen over: onderzoek naar de woonzorgvisie; de afwegingen en keuzes achter de woonzorginnovaties en meerpartijensamenwerking. De podcasts zijn onderdeel van het kennis- en leertraject Woonzorgvisie, voor gemeentelijke beleidsstrategen en kwartiermakers en hun samenwerkingspartners. Platform31 ontwikkelde dit leertraject met de ministeries van VWS en BZK, VNG, G40, het ondersteuningsteam Wonen en Zorg, en de Taskforce Wonen en Zorg.

Boek Uitgewoond

Cody Hochstenbach, stadsgeograaf en werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam schreef het boek ‘Uitgewoond’ over de wooncrisis. Het is volgens hem de hoogste tijd voor een nieuwe woonpolitiek. Nederland telt inmiddels 100.000 dak- en thuisloze mensen. Een kwart van de huurders heeft de grootste moeite om de huur op te brengen. Steeds meer jongeren blijven noodgedwongen thuis wonen. Koophuizen zijn in vijf jaar tijd 120.000 euro duurder geworden. Kopers zijn 90 keer zo rijk als huurders. Hoe is dit zo gekomen? En wat kunnen we doen? Lees dit boek!