‘Het draait niet alleen om de stenen’

Een wooncarrièrekettingreactie kan volgens Rijksbouwmeester Francesco Veenstra op gang komen als er voldoende seniorenwoningen bij komen. Senioren die verhuizen naar deze woningen, laten vaak een gezinswoning achter. Deze woningen komen dan voor jonge gezinnen beschikbaar. Zo ontstaat er doorstroming. Dat vraagt om nieuwbouw, om transformatie van bestaand vastgoed, hergebruik en een uitgebalanceerd toewijzingsbeleid. Corporaties, gemeenten en ontwikkelaars moeten in samenwerking met elkaar en met de (toekomstige) bewoners zorgen voor genoeg betaalbare, geschikte woningen. Dat vraagt om een goede woon(zorg)visie van de gemeenten met concrete afspraken. De provincie Gelderland helpt gemeenten en corporaties om de doorstroming van 55- plussers op de woningmarkt te bevorderen. De provincie stelt een verhuisvergoeding van €2.000,- beschikbaar en heeft verhuiscoaches ingezet. In het magazine lees je er meer over. Sommige senioren willen best verhuizen als zij in hun vertrouwde wijk een betaalbaar alternatief vinden. En als die woning iets extra’s te bieden heeft, zoals voorzieningen en activiteiten. Petra de Jong, onderzoekster, pleit voor het bieden van een gevarieerd woningaanbod. En ze adviseert bouwers en ontwerpers om ouderen in een vroeg stadium te betrekken bij het ontwerp.

‘Senioren verhuizen niet van vandaag op morgen’, zegt Petra Verhagen, wooncoach 65+’ers van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL in een interview in dit magazine. ‘Het is een proces.’ Zij ervaart dat verhuizen niet altijd nodig is. Wat aanpassingen of meedoen aan een activiteit in de buurt kan ook bijdragen aan het woongeluk. Het draait namelijk niet alleen om stenen. Daar is Henk Geene het mee eens. Hij heeft in samenwerking met de ouderenorganisaties en andere vrijwilligersorganisaties voorzorgcirkels ontwikkeld. Voorzorgcirkels zijn netwerken van ongeveer tien tot dertien personen. Dat kunnen ouderen zijn, familieleden, vrijwilligers en buren.

Een deel heeft een zorgvraag en een deel biedt hulp en ondersteuning. Het kan in wijken en buurten, maar ook in seniorencomplexen opgezet worden. Met de voorzorgcirkels kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen. In het magazine licht hij het concept toe.

Volgens Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, Wouter Veldhuis, zijn er vooral meer goede wijken nodig waar mensen oud kunnen worden. Het gaat om wijken waar generaties met elkaar samenleven, zorg hebben voor hun leefomgeving en naar elkaar omkijken. ZorgSaamWonen stimuleert de ontwikkeling van goede wijken voor jong en oud. Meer woonvariatie, meer collectieve woonvormen, meer aandacht voor bewustwording en preventie is nodig om de doorstroming te bevorderen. Maar het is ook nodig zodat mensen die nu prettig wonen dit kunnen blijven doen.

Veel leesplezier en inspiratie gewenst!

Yvonne Witter