Verhuisketen op gang in Gelderland
De provincie Gelderland wil gemeenten en corporaties helpen om de doorstroming van 55- plussers op de woningmarkt te bevorderen. Sommige mensen ervaren obstakels om een passende woning te vinden. Als zij wel een geschikte woning vinden, brengen ze een verhuisketen op gang. Dat is nodig om de woningmarkt in beweging te krijgen. De provincie heeft hier verschillende manieren voor. Ten eerste door de inzet van verhuiscoaches die op aanvraag vrijblijvend bij senioren langsgaan om met hen hun woonwensen te bespreken. Daarnaast is er een verhuisvergoeding van €2.000,- beschikbaar.
Verder zet de provincie in op kennisdeling, zo is er een klankbord- en een intervisiegroep gestart. Samen zijn zij bezig met het bedenken van instrumenten die bijdragen aan doorstroming en passende huisvesting van 55-plussers. Denk hierbij aan het uitwerken van vormen van prijsprikkels, vormen van voorrangsregelingen maar ook hoe 55-plussers ontzorgd kunnen worden bij het opleveren van hun huidige woning en/of in het verhuisproces. Met een set aan instrumenten (ook wel de gereedschapskist) heeft de verhuiscoach iets te bieden aan de 55-plusser tijdens het woongesprek.
De verhuiscoaches zijn beschikbaar voor aanvragen uit de gehele provincie en worden actief ingezet in specifieke woonregio’s. In de woonregio’s Noord-Veluwe, Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn vormen gemeenten, corporaties, welzijn en de provincie een netwerk om mensen te helpen met het vinden van een passende woning. Verhuiscoaches kunnen daar terecht met vragen die zij hebben naar aanleiding van de huisbezoeken aan senioren.
Mirjam Zerstegen is aangesteld als kwartiermaker. Zij ziet haar rol als verbinder. ‘Ik merk dat professionele organisaties elkaar nog niet goed weten te vinden. Zo heeft de welzijnsorganisatie een enorm aanbod waar huurders of andere organisaties niet altijd van op de hoogte zijn. Ik breng de partijen samen.’
Samen met het netwerk wordt op verschillende manieren bekendheid gegeven aan de inzet van de verhuiscoaches. De huurders van de corporaties ontvangen een brief met de uitnodiging voor een vrijblijvend huisbezoek van een verhuiscoach. Dat is een manier om senioren te bereiken. ‘We richten ons op de huurders van corporaties.’ Ook bereiken we mensen middels nieuwsbrieven, de lokale media en de websites van de aangesloten organisaties.
De verhuiscoaches gaan op pad met een woonplaat, een plaat waarop zij samen met de ouderen vragen beantwoorden en zo zicht krijgen op de wensen en kansen en wat een 55-plusser belemmert om de stap naar een andere passende woning te maken. ‘Ook hebben we een kletspot met vragen. Die zet de verhuiscoach in als het gesprek niet goed op gang komt’, vertelt Mirjam.
De verhuiscoaches en de kwartiermaker zijn tot 2025 aangesteld. Daarna is het de bedoeling dat het netwerk deze taken zoveel mogelijk heeft overgenomen.
Mirjam hoopt dat senioren in de provincie die willen verhuizen de komende jaren de stap maken naar een andere passende woning waar zij prettig kunnen wonen en dat andere woningzoekenden zicht hebben op een nieuwe woning. ‘Maar niemand hoeft te verhuizen. Het gaat erom dat mensen prettig wonen en daar goed oud kunnen worden.’
Voor meer informatie kun je contact opnemen met m.zerstegen@gelderland.nl