Het Bejaardenhuis

van de toekomst

Prettig langer thuis wonen, dat doen we samen, zo luidt het motto van de stichting ‘Bejaardenhuis van de Toekomst De Helftheuvel’ in ’s-Hertogenbosch. Er groeit een ‘bejaardenhuis’ op en rond De Helftheuvel in Den Bosch. Meer dan 2.700 van de circa 12.500 bewoners in ’s-Hertogenbosch West, zijn ouder dan 65. De helft daarvan is 75-plus. De meesten van hen zijn prima in staat zelfstandig te wonen en te leven. Maar een groeiend aantal bewoners heeft meer en meer zorg en ondersteuning nodig.

Auteur: Paul Kagie

Stap voor stap bouwen

Het Bejaardenhuis van de Toekomst is een wijk waar het voor jong én oud prettig wonen is. Het beste wat een bejaardenhuis vroeger te bieden had, niet in één gebouw, maar in de wijk voorhanden. Activiteiten voor én door ouderen, een wijkrestaurant in het gemeenschapshuis en dat ene wijkteam van zorgwerkers. Onze missie: bundel de krachten van zorgwerkers en vrijwilligers en haal meer uit bestaande voorzieningen. Zo zijn veel gemeenschapshuizen op zondag dicht en dat is nu juist voor veel ouderen het ‘zwarte gat’ in de week. Een zondagmiddag-brunch en aansluitend een kaartmiddag of een dansmiddag met artiest, succes verzekerd!

Wijkbewoners verleiden

Om de wijkbewoners op (hogere) leeftijd te bereiken zoeken we naar de natuurlijke verleidingsmogelijkheden. Als we een zondagmiddag-brunch organiseren, mag er geen drempel zijn, sterker: gastvrijheid is ons motto. Onze supporters/vrijwilligers die bij de oudere wijkbewoners over de vloer komen, nemen hen mee naar de brunch. Veel mensen hebben een zetje nodig om naar onze activiteiten te komen.

'Onze missie is het bundelen van krachten van zorgwerkers en vrijwilligers en meer halen uit bestaande voorzieningen'

Voordeur gesprekken

Ook in deze bijzondere corona-tijd, waar sprake is van schrijnende leegte bij vele ouderen, zijn we in actie. Onze vrijwilligers en studenten (van het KW1College en de Avans Hogeschool) zijn de afgelopen maanden op Voordeur bezoek gegaan bij honderden senioren. Een praatje, bloemetje en een attentie zijn altijd welkom. Het mes snijdt aan twee kanten. Ouderen stellen een bezoekje en de bloemen erg op prijs en de studenten maken kennis met de belevingswereld van de ouderen en andersom.

Deze Voordeur gesprekken leiden vervolgens tot Achter de Voordeur gesprekken bij de senioren. Wat ze hebben opgehaald moet leiden tot een rapportage ‘wensen en ideeën’ van senioren voor prettig langer thuiswonen. Waar wij als Bejaardenhuis van de Toekomst ons voordeel mee doen in ons werk!

24-uurs nabijheid van vertrouwde zorgwerkers; één wijkteam zorgwerkers

Het beste van het vroegere bejaardenhuis was vertrouwdheid, te beginnen bij een team van vaste zorgwerkers. In de wijken Kruiskamp en Schutskamp, waar we ons Bejaardenhuis van de Toekomst bouwen, werken meer dan tweehonderd zorgprofessionals van meer dan twintig zorginstellingen. Dit in combinatie met het hoge ‘duiventil’-gehalte in de zorgwereld heeft als gevolg dat er geen sprake is van vertrouwde zorgwerkers. Eén team vaste zorgwerkers op de wijk, onderlinge aanspreekbaarheid en elkaar op de hoogte houden wordt dan vanzelfsprekend. En rust voor de ouderen die zorg ontvangen! De stap naar dat éne zorgwijkteam vraagt het lef om door de schuttingen van de instellingen heen te breken, de bekostigingsrichtlijnen niet leidend laten zijn. Van onderop de wijkvloer zal dit moeten worden afgedwongen! Wij beginnen met het uitbouwen van het gemeenschapshuis als trefplaats voor de professionals én vrijwilligers. Wij faciliteren dat onder andere met een dagelijkse vast koffie halfuurtje en maandelijks een informeel treffen van hen met een hapje en een drankje.

Wijkbus: de brug uit de eenzaamheid

Het stadsbusvervoer is ook in ’s-Hertogenbosch de laatste jaren uitgedund. Het ontbreken van vervoer vormt een belemmering voor veel ouderen, zo blijkt uit de gesprekken met hen. Daarom gaat er dagelijks een wijkbus rijden. De ouderen worden hiermee in staat gesteld er op eigen kracht op uit te gaan en zo regie te voeren op de inrichting van hun eigen dag. De wijkbus wordt gedraaid door een vast team vrijwilligers uit de wijk.

Cement van de wijksamenleving

Het Bejaardenhuis van de Toekomst wordt bedragen door vrijwilligers, het is het cement in de wijksamenleving dat onze activiteiten houdbaarheid geeft. Mobiliseren van vrijwilligers vindt in de dagelijkse praktijk als vanzelf plaats.

Wij mobiliseren vrijwilligers in twee categorieën:

- De groep vrijwilligers die eendimensionaal willen worden ingezet op/bij: de wijkbus, bingomiddagen/avonden, het seniorenrestaurant, zondagmiddagbrunch, zomerterras, winterparadijs en bij de jaarlijkse busreisjes;

- Supporters& vrijwilligers die gekoppeld worden aan een buurtbewoner op hogere leeftijd. Samen boodschappen doen, begeleiding bij een ziekenhuisbezoekje of samen naar de zondagmiddagbrunch. Het gaat om small attention in het dagelijks leven, we noemen deze vrijwilligers supporters.

Het aantal vrijwilligers en supporters groeit gestaag. Bij veel wijkbewoners is de bereidheid er om op deze wijze een bijdrage te leveren die het verschil maakt.

Paul Kagie, voormalig wethouder Zorg en Welzijn, is één van de drijvende krachten bij stichting 'Bejaardenhuis van de Toekomst De Helftheuvel' in ’s-Hertogenbosch.