ZorgSaamWonen geeft tips

image

Aandacht voor welzijn in woord en beeld

Twee organisaties die zich inzetten om waarde toe te voegen aan het leven van senioren met dementie - Qwiek en Oud Geleerd Jong Gedaan - zijn onlangs een mooie samenwerking aangegaan. Deze is ontstaan vanuit het gezamenlijk streven om de wereld van mensen met dementie mooier en betekenisvol te maken. Door de expertise van Qwiek en Oud Geleerd Jong Gedaan samen te voegen, ontstond de audiovisuele belevingsmodule 'Cultuur van Nederland'. De module biedt gespreksstof voor senioren en mantelzorgers / verzorgenden over wat typisch Nederlands is. Prikkelend voor het brein en leuk om samen herinneringen op te halen! De belevingsmodule 'Cultuur van Nederland' is vanaf 14 juni beschikbaar via www.qwiek.eu/webshop. De samenwerking tussen Qwiek en Oud Geleerd Jong Gedaan smaakt naar meer; plannen om meer modules te maken worden dan ook uitgewerkt.

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) organiseert interactieve colleges voor senioren, gegeven door studenten, in bibliotheken en wijkcentra, maar ook in verpleeghuizen voor senioren met dementie. Qwiek ontwikkelt zorgondersteunende producten, maar ook 'zorghuisbeleving': audiovisuele modules voor senioren met dementie.

OGJG streeft naar een maatschappij waarin een leven lang leren voor iedereen in Nederland de norm is. Lees meer: www.ogjg.nl

Qwiek gelooft in het creëren van een zorghuis beleving waar je naar uit kunt kijken. Lees meer: qwiek.eu

image

Thuiskomst. Wonen, zorg en welzijn voor ouderen met een migratieachtergrond

Begin dit jaar lanceerde het platform ZorgSaamWonen het boek ‘Thuiskomst. Wonen, zorg en welzijn voor ouderen met een migratieachtergrond.’ De publicatie is bedoeld om te inspireren, te agenderen, handvatten te bieden en kennis te bundelen. Met interviews, portretten, columns, inzichten uit onderzoek en uit de praktijk biedt de publicatie een divers en kleurrijk geheel. 

Lees meer: Boek Thuiskomst | ZorgSaamWonen

image

123Familie wint de JAIN Challenge

Beeldbellen is een fijne manier om contact te hebben als je niet bij elkaar in de buurt bent. Dat hebben we het afgelopen jaar wel gemerkt. Maar het kan te ingewikkeld worden voor mensen met dementie. De app 123Familie maakt beeldbellen mogelijk ook als mensen niet digitaal vaardig zijn of vergeetachtig zijn. Belangrijke pluspunten zijn: privacy door het aanmaken van een ‘familie’groep, intuïtieve bediening, kan het startscherm overschrijven, automatische opneemfunctie en bruikbaar op een oude smartphone of tablet.

Eind april 2021 heeft 123Familie de JAIN Challenge gewonnen. De JAIN Challenge is een tweejaarlijkse wedstrijd voor ontwikkelde technische producten en diensten gebaseerd op kunstmatige intelligentie, die de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van mensen met dementie en hun verzorgers ondersteunen en de werkdruk voor professionals, naasten en mantelzorgers verlagen.

Lees meer: 123Family – YoooM

image

Volg het Youtube-kanaal van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

Ben je op zoek naar interessant beeldmateriaal over dementie? Volg dan zeker het YouTube-kanaal van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Bekijk meer: Expertisecentrum Dementie Vlaanderen - YouTube

image

Learning Community Goed Leven met Dementie

Simone de Bruin, lector en ZorgSaamWonen-expert Franka Bakker associate lector van het lectoraat Goed Leven met dementie van Hogeschool Windesheim in Zwolle zijn bezig met het ontwikkelen van een learning community.

Meer informatie over het lectoraaat en de onderzoekslijnen: Lectoraat Goed Leven met Dementie | Windesheim in Zwolle | Windesheim

image

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een moeder raakt haar kompas kwijt. En haar streken.  Een kind heeft de gebruiksaanwijzing niet en gaat op zoek.  In de mist, in de hilariteit, in het verdriet en in de wanhoop soms.  En in een tijdmachine. Daar vinden ze elkaar.  En komen ze dichter bij elkaar dan ooit… Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] is een hoopvolle theatervoorstelling over dementie; geschreven door regisseur Madeleine Matzer en gespeeld door Juul Vrijdag. 

Lees meer: Theatervoorstelling over dementie en Alzheimer | Je kunt me gerust een verhaal vertellen (matzer.org)

image

Dimensie voor Dementie

Jarno Nillesen van Wiegerinck Architecten, partner van ZorgsaamWonen, schreef samen met Stephan Opitz het boekje Dimensie voor dementie over bouwen voor mensen met dementie.

Lees meer: Dimensie voor dementie (wiegerinck.nl)