Nieuwe binnentuin voor bewoners Laverhof en Woonmeij

De gemeenschappelijke tuin van het Mgr. Bekkershuis in Schijndel (onderdeel van zorgorganisatie Laverhof) en de tegenoverliggende seniorenwoningen (woningbouwvereniging Woonmeij) is vernieuwd. De huidige binnentuin bracht niet veel voor de bewoners en werd niet optimaal gebruikt. Door de verbouwing van het Mgr. Bekkershuis groeide de behoefte om ook de tuin grondig aan te pakken. De twee bedrijven sloegen de handen ineen en hebben samen met idverde één buitenruimte gerealiseerd waar bewoners van beide complexen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen bewegen en ontspannen.

Zorgconcept

Het bestaande ontwerp van de binnentuin is langs de meetlat gelegd van het zorgconcept van idverde. Dit concept vertaalt de wensen en behoeften van de bewoners naar praktische oplossingen en sluit goed aan op de zorgvisie van Laverhof en Woonmeij. Een groene omgeving met fijne geuren en kleuren nodigt uit tot beweging en zorgt tevens voor ontspanning, afleiding, veiligheid, verbinding en luchtzuivering. Het zorgconcept zet de mogelijkheden van groen om naar praktische oplossingen, waardoor de tuin voorziet in de (zorg)behoeften van de bewoners. Een voorbeeld hiervan is het verbreden van de paden, wat een betere toegankelijkheid geeft voor rollators en scootmobielen.

Inrichting

Na het verfijnen van het ontwerp is het hele terrein leeggehaald en opnieuw ingericht. Bij de indeling is niet alleen rekening gehouden met de praktische kant, maar is ook geluisterd naar de wensen van bewoners. Zo is een aantal elementen in de tuin teruggebracht zoals schaduwplekjes, een berging voor fietsen, beweegtoestellen, jeu-de-boulesbanen en voldoende zitgelegenheden. Voor de invulling van het groen is gewerkt met herkenbare soorten bloemen en planten en zijn kweek-/plantbakken op hoogte gerealiseerd. Op deze manier kunnen rolstoelgebruikers, bewoners die slecht kunnen bukken of in een scootmobiel zitten, ook meehelpen met het planten en verzorgen van kruiden, bloemen en planten.