Verduurzamen van licht in buitenruimtes: meer dan led alleen

Auteurs: Ronald Vredenborg en Mieke Slingerland (Modernista)


Een mooie, goed ontworpen buitenruimte heeft een grote impact op de beleving van stad, dorp of landelijk gebied en vergroot het algehele welzijn. Verlichting speelt hierin een essentiële rol. Licht draagt bij aan de verkeers- en sociale veiligheid en het bepaalt de uitstraling, sfeer en aantrekkelijkheid van de ruimte. Mooi en passend licht heeft veel impact, tegelijkertijd wordt het steeds belangrijker om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van ons land en onze wereld. Het creëren van een circulaire economie, waarin hergebruik van producten en grondstoffen gemaximaliseerd wordt en waarde-vernietiging geminimaliseerd wordt, is daarvoor essentieel. Hoe pak je het verduurzamen van licht in buitenruimtes aan?

Ledverlichting
Wij hebben tien jaar ervaring in het leveren van passende, kwalitatief hoogwaardige, doordachte en duurzame lichtoplossingen voor buitenruimtes. Dus die vraag beantwoorden we graag. Een makkelijke stap om een lichtproject in de buitenruimte duurzaam in te steken is door gebruik te maken van ledverlichting. Ledverlichting levert in de basis een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het energieverbruik (en dus ook CO2-uitstoot) doordat led tot 90% minder energie verbruikt als conventionele verlichting, maar het gebruik maken van led is niet genoeg om tot écht duurzame verlichting te komen. Daar is meer voor nodig.


Duurzaam productieproces

Waar u ook naar kunt kijken in uw keuze voor duurzaam licht voor buitenruimtes, is het productieproces bij de fabrikant van het armatuur. Is dit ook geproduceerd op een zo’n duurzaam mogelijke manier? Hierbij kunt u op een aantal dingen letten:


1. De locatie waar (onderdelen voor) de armaturen gemaakt worden is elementair; vanwege alle transportbewegingen (al dan niet met zeer vervuilende containerschepen) en bovenal vanwege de wijze waarop de gebruikte energie wordt opgewekt. Wordt gebruik gemaakt van gerecycled aluminium? Is de voor productie gebruikte energie op een duurzame manier opgewekt?


2. De wijze van produceren bepaalt de hoeveelheid energie en materiaal dat nodig is om te komen tot het eindproduct. Door te werken met bijvoorbeeld geëxtrudeerd aluminium in plaats van het gebruikelijke gietaluminium wordt het energieverbruik gehalveerd.


3. De levensduur van het product. Des te zuiverder het materiaal, des te langer het product meegaat en des te beter het materiaal hergebruikt kan worden. Maakt de fabrikant bijvoorbeeld gebruik van AL6063-T6 aluminium, dan kan de behuizing van een armatuur met gemak 35 jaar mee.

Mieke Slingerland.

Ronald Vredenborg.

Modulaire armaturen, hergebruik materiaal en het lang leverbaar blijven van producten
Voor buitenruimtes die ingericht worden voor 25 á 30 jaar, wilt u dat verlichting in die periode mooi blijft en goed onderhouden kan worden. Dit maakt het belangrijk dat de armaturen leverbaar blijven en niet uitgefaseerd worden. Bij bijvoorbeeld een schade of een uitbreiding van de wijk kan dan hetzelfde armatuur geplaatst worden. Daarnaast is het fijn als de onderdelen van een armatuur beschikbaar zijn en uitgewisseld kunnen worden. Het borgen van hergebruik van materiaal kan doordat steeds meer fabrikanten de geleverde producten aan het einde van de levensduur graag retour ontvangen. Bij het ontwerp houden zij al rekening met de demontage van het product en nieuwe toepassingen van de componenten.


Liever een slim ontwerp dan slimme verlichting
De huidige trend is om verlichting te voorzien van sensoren om de verlichting op afstand te kunnen aansturen en beheren. Dit kan zeker overwogen worden op het moment dat de omgeving waar de verlichting staat zeer kritisch is, zoals in het uitgaanscentrum of een drukbezocht kruispunt. In veel gevallen loont het echter om vooral te investeren in een slim ontwerp van de verlichting. Onze ervaring leert dat het tussentijds aanpassen van het dimregime nauwelijks voorkomt, dat storingen in ledverlichting zelden voorkomen en dat schades voorkomen kunnen worden door een slimme plaatsing van armaturen. Last but not least is ons advies om lichtdeskundigen al bij de aanvang van een project te betrekken, zodat zij kunnen adviseren en meedenken over de best mogelijke en meest duurzame oplossing. Op die manier komt 25 jaar zorgeloos licht voor iedere gemeente en ieder project dichtbij.

Wilt u meer weten over duurzame lichtoplossingen?

Neemt u dan contact op met Mieke Slingerland via tel. 06-24617222 of e-mail naar m.slingerland@modernista.nu. Ook kunt u meer info vinden op onze site.

Over Modernista

In tien jaar tijd is Modernista uitgegroeid tot een gerenommeerde speler voor verlichting van Nederlandse buitenruimtes. Hun licht is inmiddels o.a. te bewonderen in 130 gemeentes - waaronder op bijzondere locaties zoals het Damrak en het Rokin in Amsterdam - en op Nederlandse treinperrons. Voor elk verlichtingsvraagstuk heeft Modernista een passende, kwalitatief hoogwaardige, doordachte en duurzame oplossing.