Wouter Hart
Verdraaide Organisaties
Wouter Hart is schrijver van onder meer het boek ‘Verdraaide Organisaties’ en vertelt in zijn keynote tijdens het Verbindingsfestival over het struikelpunt: 'kwaliteitseisen', wat een steeds belangrijker aspect wordt bij het realiseren en ontwikkelen van bewonersideeën.
“Er is een soort leverancier-klantrelatie ontstaan tussen organisaties en burgers. De organisatie richt zich steeds meer op productie en de bewoner wordt hierdoor een soort consument. Hierdoor komt de formele en informele wereld lijnrecht tegenover elkaar te staan.” - stelt Wouter
Wouters' keynote - Hoe houden we elkaar vast?
Er zijn meer dan genoeg ladders in iedere straat en er zijn meer dan genoeg mensen die willen bijdragen. Er is eigenlijk veel overvloed - en de schaarste die we nu soms ervaren is dus vooral een organiseervraagstuk. Hoe geven we het leren, leven, wonen en zorgen in Flevoland vorm als de huidige organisatielogica die zoveel in de weg lijkt te zitten zouden stoppen? Wat zijn dan de do's en don'ts? En welk soort denken gaat ons dan (niet) helpen?
Mari Sanders
Filmregisseur en documentairemaker
Mari Sanders is film- en documentairemaker én is één van de keynote sprekers op het Verbindingsfestival Samen Buurten. Voor Mari is toegankelijkheid erg belangrijk, zo ook in een buurt. Het begint bij het naar binnen kunnen komen:
“Als ik in het lokale buurthuis niet naar binnen kan komen, moet je ook niet verbaasd opkijken dat je nooit iemand in een rolstoel ziet in dat buurthuis” vertelt hij.
Om een inclusieve buurt te creëren is het belangrijk dat er niet maar vanuit wordt gegaan dat mensen met een handicap ‘wel bij de buurtactiviteit kunnen komen’. Volgens Mari moet er een strategie worden bedacht hoe je mensen met een handicap, juist bij activiteiten betrekt.
Mari's keynote - Hoe ziet de ideale samenleving eruit?
In Mari's presentatie passeren veel ontroerende en humorvolle fragmenten uit zijn werk de revue en zoekt hij een antwoord op de vraag: hoe richten we de ideale samenleving in zodat écht iedereen mee kan doen? En is het antwoord wel altijd méér inclusie?