De initiatiefnemers van het Verbindingsfestival Samen Buurten aan het woord
Marijne Liese-Happel (projectleider Samen Buurten) en Zilveren Kruis Zorgkantoor (Initiatiefnemer en gastheer)
'Het Verbindingsfestival is een aftrap voor de netwerkbeweging'
Marijne Liese-Happel
Projectleider Samen Buurten
‘Community building is een uitnodiging aan ieder mens om mee te doen. Om elkaar te ontmoeten en te leren kennen, te vertrouwen en samen te werken'
Community building is het creëren en laten ontstaan van krachtige gemeenschappen. In een krachtige community/gemeenschap zijn mensen in staat problemen samen op te lossen, zelf besluiten te nemen en ontstaat het gemeenschapsgevoel.
Krachtige vitale wijken zijn nodig om mensen een plek in de maatschappij te geven, maar ook om als zorg nieuwe manieren van samenwerking te zoeken. Het Verbindingsfestival fungeert als een soort aftrap van een netwerkbeweging waarbij over organisatiegrenzen heen wordt samengewerkt en waarbij niet de cliënt/patiënt, maar de mens centraal staat.
Veel organisaties weten wel dat community building belangrijk is en dat het kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen of het zorgen dat bewoners meer onderdeel worden van de maatschappij, maar vaak weten zij niet hoe ze dit aan moeten pakken. Dat urgentiebesef merken we steeds meer. Daarom denken we dat dit een goed moment is om hier via het Verbindingsfestival verandering in te brengen. Dit jaar richten we ons op inspiratie en in 2023 gaan we door naar actie!
Van klein en simpel naar een cultuurverandering
Zilveren Kruis Zorgkantoor
Gastheer en initiatiefnemer Verbindingsfestival Samen Buurten
In
Het Zilveren Kruis heeft dit jaar samen met alle zorgaanbieders in de regio Almere-Flevoland gekeken naar de grootste knelpunten. “Naar aanleiding hiervan hebben we besloten om met elkaar in te zetten op onder andere community building.” Vertelt Margot Hartung, strategisch zorginkoper bij het Zilveren Kruis.
Community building kan klein en simpel beginnen. "Je kan al helpend zijn als je bijvoorbeeld één keer in de week met de buurman gaat biljaren, in plaats van dat er een professioneel iemand komt om met die persoon op pad te gaan. En wie weet leer je bij dat biljarten ook wel iemand kennen die bij wijze van spreken kan helpen bij het repareren van je fiets, om maar een aantal voorbeelden te noemen." vertelt Hartung.
Voor het Zilveren Kruis is het Verbindingsfestival Samen Buurten iets groots. “Als je dit voor elkaar krijgt dan zet je mensen in hun kracht, wordt er nadruk gelegd op zelfredzaamheid, kan er een betere kwaliteit van leven ontstaan en is het mogelijk dat cliënten die wat meer zelfstandig worden, uiteindelijk minder aanspraak hoeven te maken op de professionele zorg. Dat draagt bij aan toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Wanneer we praten over de lange termijn, zou je bijna kunnen spreken van een cultuurverandering.” Vertelt Jidske Diekerhof, van het Zilveren Kruis.