In totaal zijn er 25 thema’s, verdeeld over alle actuele thema’s duurzaam beton, (frees)asfalt, groenbeheer, verlichting, zero emissie, hergebruik en recycling, biobased, etc. Tijdens vijf keuzerondes, drie in de ochtend en twee in de middag, krijg je de gelegenheid om vijf thema’s bij te wonen. Elk thema wordt uitgediept aan de hand van verschillende presentaties.
Kennissessies
Ronde 1
9.30 -10.20
Asfalt Recycle Trein: eerste resultaten en start proeftuin
De Asfalt Recycle Trein (ART) is een bewezen proces voor warme in- situ recycling van oud asfalt in nieuw asfalt. Het is de naam voor de ‘trein’ van materieel die achtereenvolgens het asfalt verwarmt, loswoelt, mengt en weer spreidt.
In deze sessie kijken we naar de bijdrage aan de klimaatdoelstellingen, de techniek van de ART en de ervaringen van de wegbeheerder in het eerste demoproject.
Succesvol gewapend geopolymeren beton toepassen
Geopolymeren beton wordt o.a. gebruikt om de CO2-emissies van beton te verlagen. Ten opzichte van regulier (Portland) cement kan de CO2-uitstoot tot wel 80 procent gereduceerd worden. Met geopolymeren beton is alleen minder ervaring. Deze sessie gaat in op ervaringen met eerder uitgevoerde projecten in geopolymeren beton, vanuit de verschillende rollen van leverancier, aannemer en certificerende instelling.
Van SEB-ambities naar Zero Emissie bouwmaterieel
Jurian Bakker deelt de kennis en ervaring van zijn bedrijf Van Oord met het zero emissie uitvoeren van werkzaamheden. Wat kom je in de praktijk tegen als je daarmee bezig bent: logistiek, laadinfra en gebruikservaring van het personeel. Gilbert Mulder ondersteunt gemeenten bij het Programma Schoon en emissieloos bouwen: ‘Het is zaak dat meer gemeenten strengere emissie-eisen aan bouwers stellen, dan zullen de bedrijven sneller investeren in schonere werktuigen.’
Biobased in de GWW (brug, beton, verkeersbord, oeverbescherming)
Wat er al kan met biobased bouwen in de GWW? Het wordt behandeld in deze sessie. Verder komt het opschalingsprogramma als onderdeel van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) aan bod en kijken we naar een drietal praktijkvoorbeelden met biobased oeverbescherming, straat- en wegmeubilair en een biocomposiet fietsbrug in Ritsumasyl.
Ronde 2
10.30 - 11.20
Richtlijnen, toepassing en acceptatie Warm Mix Asfalt
Met ingang van 1-1-2025 is Warm Mix Asfalt (WMA) de standaard. In deze sessie beantwoorden wij vragen over dit thema: Welk traject is doorlopen tot nu toe? Wat is de stand van zaken? Welke handvaten zijn beschikbaar en waar moet nog invulling aan worden gegeven? Zijn er uitzonderingen? Hoe kan invulling worden gegeven aan meerjarencontracten die na de jaarwisseling doorlopen waarbij het uitgangspunt Hot Mix Asfalt is? Hoe verhoudt de ‘CROW Richtlijn WMA 1.0’ zich met de Standaard RAW Bepalingen?
Infra in 2030: beton op prestatie, wapening, grondstoffen
Bij de busremise in Breda is het wapeningsstaal in de prefab wandpanelen volledig vervangen door basaltvezelwapening. In deze sessie zal een korte overview gegeven worden over de (on)mogelijkheden van basaltvezelwapening en andere wapeningscomposieten.
Bosch Beton heeft onlangs CO2-labels geïntroduceerd op al haar betonproducten, met labels van A++ tot G, die klanten inzicht geven in de milieu-impact van hun keuzes. Tijdens deze sessie vertellen ze hoe deze labels tot stand zijn gebracht en welke praktische stappen ze daarin hebben gezet als leverancier.
Circulaire infra: hoe versnellen we de transitie?
Hoewel er veel mooie circulaire initiatieven binnen projecten plaatsvinden, vormt het project-denken ook een belemmering voor opschaling van circulaire initiatieven. In deze sessie zal Tom Coenen van Universiteit Twente vertellen over manieren om projectoverstijgend samen te werken voor circulariteit en zal Har Coenen van Waterschapsbedrijf Limburg laten zien hoe zij daar middels raamcontracten invulling aan geven.
Verduurzamen staalketen en (hergebruik) damwanden
Door het staal in onze infrastructuur te conserveren, kan het tot wel honderd jaar meegaan. Dit kan op verschillende manieren, waarbij de ene techniek duurzamer is dan de andere. Hoe kies je voor de meest duurzame optie, die ook nog eens het beste past bij het kunstwerk? Hier helpt de handreiking Duurzaamheid Staalconservering van Rijkswaterstaat (RWS) bij, die gebruikt kan worden bij zowel nieuwbouw- als onderhoudswerkzaamheden. Carolien Nieuwland, adviseur conservering bij RWS, vertelt hoe je de handreiking kunt gebruiken: ‘Is de kleur rood, dan moet je het eigenlijk niet doen.’
Ervaringen met hergebruik brugliggers: scannen, certificeren en opschalen
De afgelopen jaren zijn er mooie stappen gezet met hergebruik van betonnen liggers in de praktijk. In deze sessie vertellen we waar we nu staan we nu met hergebruik van brugliggers, over de opschaling van het hergebruik van Groene Liggers en over het hergebruik van volstortliggers in De Fortbrug in de gemeente Amsterdam.
Ronde 3
11.30 - 12.20
Structureel toepassen van LVO voor asfalt
Hoe kun je een weg langer laten meegaan voor een relatief beperkt budget? De oplossing ligt in levensduurverlengend onderhoud. Daarvoor bestaan verschillende methoden: scheuren vullen, het repareren van (las)gaten en vorstschades, slijtlagen, emulsie asfaltbeton en verjongingscrème/sealen. Goed onderzoek doen aan de voorkant is daarbij essentieel: wat is de toestand van het wegenareaal?
Klimaatadaptatie en circulariteit bij een slappe bodem: wat zijn de beste technieken?
Bij bodemdaling komen circulariteit en klimaatadaptatie samen. Door bodemdalingsproblematiek worden namelijk enorme kosten gemaakt om infrastructuur vroegtijdig te vervangen en dat is zonde van het materiaalgebruik. Een goede oplossing is klimaatbestendig, zorgt voor een langere levensduur en lagere milieu-impact. Hoe vind je die oplossing en welke voorbeelden zien we in de praktijk?
Emissies aanbesteden en monitoren voor klimaatbeleid, SEB en SPUK
De missie van gemeente Eindhoven is om zoveel mogelijk opdrachtgevers de gunningsmethodiek Zero-Emissie materieel toe te laten passen in hun aanbestedingen, zowel Europees als ook meervoudig onderhands en daarmee de markt samen in beweging te brengen zodat er een continuïteit ontstaat en opdrachtnemers ook in staat worden gesteld om te investeren in duurzaam materieel. De deelnemers krijgen concrete handvaten om met de gunningsmethodiek van start te gaan.
Op weg naar een afvalloze (infra) bouwplaats, de wie-wat-waar-waarom- en wanneer-sessie
Tijdens de bouw en aanleg van bouw- en infraprojecten zijn er nog steeds veel reststromen die als afval vrij komen. Dit kan oplopen tot 10-15 procent van alle grondstoffen en producten voor het project. Met alle uitdagingen om de bouw en infra circulair te maken ligt hier dus nog steeds een grote opgave. Met ons project ‘de afvalloze bouwplaats’ werken we aan het voorkomen, verminderen en herinzetten van grondstoffen die op de bouwplaats vaak nog vrijkomen als afval.
Circulair infrabeleid bij gemeenten
Karlijn Bakker van KplusV gaat in op de mogelijkheden die gemeenten hebben om handen en voeten te geven aan circulaire infrastructuur. Dit, ondanks dat vanuit landelijke kaders nog veel onduidelijk is.
Aan de hand van de belangrijkste bouwstenen van een gemeente om ambities tot uitvoering te brengen (ambitie, beleid, organisatie, mensen, middelen, monitoring) bespreekt ze voorbeelden vanuit verschillende gemeenten. Gemeente Soest (Leonie Weima) en gemeente Purmerend (Koen van Leenen) zijn aanwezig om hun totaal verschillende aanpak toe te lichten.
Ronde 4
13.20 - 14.10
Praktijkervaringen en start proeftuin biobased asfalt
Hoe kan circulariteit, het hergebruik van asfalt in nieuw asfalt en bio-verrijkt asfalt (door middel van biobased toevoegingen) hand in hand gaan? De presentatie van dit thema bestaat uit de volgende onderdelen: Mogelijkheden met asfalt en de regelingen, de uitdaging met biobased asfalt, de toepassing en verwerking van bioverrijkt asfalt en de ervaringen met bioverrijkt asfalt in de gemeente Arnhem.
Maak de bewuste keuzes in biodiversiteit voor een gezond ecosysteem
Bij biodiversiteit gaat het om de afwisseling van al het leven op aarde. Maar ook om de manieren waarop al die levensvormen samenleven, een gezond ecosysteem dus. Hoe gaan we daar in Nederland mee om, wat is het beleid van de decentrale overheden, hoe wordt invulling gegeven aan de uitvoering van deze opgave en hoe maken we de koppeling met de activiteiten binnen de infra en openbare ruimte? Iris Beijeman van de gemeente Rotterdam vertelt erover.
Voorwaarden voor energievoorziening op de bouwplaats
Op steeds meer plaatsen wordt emissieloos gebouwd met elektrisch materieel. Tegelijkertijd is de beschikbaarheid van voldoende stroom niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens deze sessie geeft Jordi Leijnse van het SEB ondersteuningsprogramma inzicht in hoe verschillende publieke opdrachtgevers hiermee omgaan en presenteert de gemeente Utrecht bij monde van Nathan Baak en Radboud van der Linden haar ervaringen. Belangrijkste conclusie vooraf: er kan vaak veel meer dan je denkt.
Workshop circulaire ontwerpregels: objecten oneindig oogstbaar maken
Welke circulaire ontwerpkeuzes moeten worden gemaakt en welke middelen heb je nodig om een circulaire strategie te implementeren? In deze sessie gaan we de zeven ontwerpstrategieën doornemen. Maar nog belangrijker, we toetsen de gemaakte keuzes met projecten in de praktijk. Hoe zijn de projecten op basis van de strategieën ontworpen. Welke randvoorwaarden spelen een rol. Wat gaat er goed en wat kan er beter. Welke gevolgen hebben de circulaire ontwerpkeuzes en wat kunnen we vanuit de praktijk leren om het de volgende keer nog beter te kunnen doen.
100% hergebruik van materialen in de praktijk bij de realisatie milieupark HER in Rotterdam
Wat is het effect van een terreininrichting maken van 100% hergebruikte materialen op het projectproces, besluitvorming en contractering. In deze sessie nemen we je mee hoe we met deze doelstelling de gehele buitenruimte van de Upcyclemall in Rotterdam hebben gerealiseerd. We gaan dieper in op de nauwe samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer in dit proces en ieders rol daarbij. Tot slot nemen we je mee in de rekenmethode en monitoring van de hergebruik doelstelling.
Ronde 5
14.15 - 15.05
Inkoop en aanbesteden van duurzaam asfalt voor koplopers
Ben jij geïnteresseerd in de praktische toepassing van duurzaam asfalt in jouw project? Ontdek dan de Aanpak Duurzaam Asfalt (ADA), het krachtige instrument van CROW om de duurzaamheidsimpact van asfaltprojecten op een eenvoudige en overtuigende manier te meten, beheren en beoordelen. Joost van der Wal (provincie Drenthe) zocht ondersteuning bij MKI in aanbestedingen en ging hiervoor de samenwerking aan met Paul Prinssen (EcoReview). Ze geven in de presentatie uitleg over wat Drenthe ervan overtuigde om de methodiek op een vaste basis te gaan toepassen.
Circulair met een bouwhub
Ontdek hoe het BouwHub concept van VolkerWessels bouwlogistiek slimmer en duurzamer maakt. Leer hoe dit tot 73 procent minder transportbewegingen leidt en reststromen efficiënt terugvoert. Verken de rol van circulair denken en wetgeving in het behalen van de doelstellingen voor 2030. Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden zoals de grondstoffen hub van KWS in Utrecht en ons motto: “Werk samen zoveel mogelijk circulair!”
Sturende MKI: uniformering MKI van beton, asfalt en staal
De MKI wordt op dit moment al veel gebruikt voor sturing op milieu-impact in de GWW-sector, maar wordt nu vrijwillig en op uiteenlopende manieren toegepast. Sterkere sturing op duurzaamheid in de GWW is nodig om de doelen met betrekking tot een circulaire en klimaatneutrale infrasector te behalen. Het kabinet wil daarom prestatie-eisen op materiaalniveau introduceren voor materiaalstromen met de grootste milieu-impact in de GWW: beton, staal en asfalt. Het voornemen is om deze prestatie-eisen verplicht onderdeel te maken van aanbestedingsprocessen. In deze sessie gaan we met elkaar in gesprek over wat dit betekent voor publieke opdrachtgevers.
Monitoring, dashboard en CSRD: wat houdt het in?
Welke invloed heeft een bedrijf op de wereld? Deze vraag moeten veel grote organisaties vanaf 2024 beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In dit verslag presenteren bedrijven hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Ook opdrachtgevers krijgen hier indirect mee te maken. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Vanuit de aannemer, opdrachtgever en regelgeving wordt dit thema in deze sessie behandeld.
100 % Circulaire Sloopketen? Van beleid tot uitvoering en verificatie
De recycling industrie zet sterk in op innovatie voor de circulaire economie. Sloopbedrijven richten zich steeds meer op hergebruik en bedenken allerlei manieren om bij te dragen aan de circulaire economie. Overheden geeft dat de kans om meer resultaat te halen uit hun opgave voor het slopen van maatschappelijke vastgoed. Wat levert dit alles op? Welke kansen liggen er en wat staat ons nog te doen om circulariteit in de hele keten naar een nog hoger niveau te krijgen? Het komt in deze sessie aan bod.