Extra leesvoer voor de feestdagen: Literatuurtips
1. ‘Together, ruimte voor collectief wonen’ Darinka Czischke, Marije Peute en Sarah Brysch schreven het boek ‘Together, ruimte voor collectief wonen’. Het is een verzameling van essays, data en casestudies in Nederland en andere Europese landen. Wat zijn de kansen en uitdagingen voor collectief wonen? Je leest er alles over!
2. De belangrijkste dingen in het leven kun je niet becijferen Daarom pleit Arjan Broers in zijn boek ‘De beste helft: Kunnen we behalve alsmaar ouder ook wat wijzer worden?’ voor een wijsheidscultuur, in plaats van een kenniseconomie.
3. ‘Een wereld van gemeenschappen’ In dit boek nemen Floor Ziegler en Teun Gautier je mee op hun wandelingen door ‘een wereld van gemeenschappen’. Je komt in dorpen en steden waar bewoners opstaan om hun omgeving mooier, duurzamer, meer verbonden te maken.
4. Meergeneratiewonen is terug van weggeweest Steeds meer mensen zien de voordelen van het samenleven en het delen van dynamiek en tijd van mensen van verschillende leeftijden. Architectenbureau BETA en gebiedsontwikkelaar AM onderzochten deze ontwikkeling en laten zien hoe dit vroegere idee, in de context van nu kan worden gerealiseerd.
5. ‘Austerlitz doet het zelf’ Het boek 'Austerlitz doet het zelf. Hoe een dorp zijn zorg regelde’ maakt duidelijk hoe met een flinke portie doorzettingsvermogen en enthousiaste vrijwilligers de wens van ouderen om in hun eigen dorp te blijven wonen, is gerealiseerd.
6. Huwelijk van wonen, zorg en welzijn Dit jaar staat voor bureau AAG volledig in het teken van het scheiden van wonen en zorg, (verpleeg)zorg thuis (VPT) en alles wat verder onder die noemer valt. In vijf publicaties gaat AAG in op de verschillende aspecten.
7. Zorgzame buurten Deze bundel bevat vijftien inspirerende initiatieven die het systeem trotseren en zorgzame gemeenschappen realiseren. Movisie, Nederland Zorgt Voor Elkaar en Vilans, ontrafelen in de publicatie de valkuilen en obstakels en biedt beleidsmakers en burgers handreikingen hoe de obstakels te omzeilen.
8. ‘Geclusterde woonvormen voor senioren’ Deze handreiking van Platform 31 biedt informatie over wat geclusterd wonen voor senioren is en wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het ontwikkelen van geclusterd wonen. Het helpt gemeenten en ontwikkelende partijen (markpartijen, corporaties, zorgaanbieders, sociaal ondernemers en burgerinitiatieven van senioren) om keuzes te maken in de vormgeving van een specifiek project van geclusterd wonen voor senioren.
9. ‘Samen komen we er wel’ Dit boekje is bedoeld voor ‘gewone’ mensen die graag in een woongroep willen wonen, voor bevlogen ambtenaren, voor professionele bouwers en voor volhouders; kortom, voor eenieder die het groepswonen toejuicht.
10. ‘Beter een goede buur dan een virtuele vriend’ Een handreiking voor iedereen die zijn buurt een warm hart toedraagt. In deze digitale publicatie, gemaakt door ZorgSaamWonen en Rob Hoogma, staat de vraag centraal welke ingrediënten fijne buurten kenmerken. Het biedt inspiratie en voorbeelden om er zelf mee aan de slag te gaan.