Best gelezen artikelen van 2023
De Bloemendal: transformatie naar gelaagd, sociaal en maatschappelijk
Woonzorgcentrum De Bloemendal in Deventer kiest voor een nieuw concept. Het gebouw dateert uit de jaren zeventig en bestaat uit een hoofdgebouw met plint en een binnentuin. Daaromheen liggen aanleunwoningen. In de oude situatie bood De Bloemendal ruimte aan ongeveer 180 zelfstandige woningen en 80 zorgplekken. Na de transformatie gaat het om 170 zelfstandige woningen voor senioren en 118 woningen voor mensen die zorg nodig hebben. Woonzorg Nederland, eigenaar van de Bloemendal, werkt samen met zorggroep Solis, de Dimence Groep, de Parabool en MatchPOind (Matchen Passend Onderwijs in Deventer) aan een toekomstbestendig concept waarbij mensen samen wonen in een mix van kleinschalige woonzorgomgevingen; het zogenaamde ‘gelaagd wonen’. Dit alles in een sociale leefomgeving waar noaberschap voorop staat. Bijzonder in dit concept is dat er VSO-scholen meedoen. De plint van de Bloemendal is daarin een belangrijk verbindend element. On(t)roerend goed en studioMAEK hebben samen met Woonzorg Nederland het concept ontwikkeld en zijn nu aan de slag met het proces van samenwerken. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet, is de transformatie gestart en kan het ontmoeten van huisgenoten én buurtgenoten beginnen. ZorgSaamWonen sprak met Peter Bisschop en Sabine Megens-de Meza van On(t)roerend goed.
Osdorperhof: naar een Lang Leven Thuisflat in Amsterdam
Leo en Ans Schrader wonen sinds acht jaar in Osdorperhof, een appartementencomplex voor 55-plussers. Toch is de gemiddelde leeftijd in het complex met 184 woningen, 87 jaar. Er wonen zes stellen en verder alleenstaande ouderen. Er zijn 25 woningen voor mensen vanuit de GGZ en 25 voor mensen met een verstandelijke beperking die worden verzorgd door Cordaan. Het complex is van corporatie Rochdale. Leo: “We willen af van die 20 mensen van verschillende zorgorganisaties die af en aan rijden.” Zij werden geattendeerd op de Thuisplusflats in Rotterdam, waar senioren prettig wonen met goede zorg, activiteiten dichtbij en een huishoudelijk team. Zij brachten er een bezoek samen met de bestuurders van de corporaties, welzijnsorganisaties en zorgorganisatie. Daarna ging alles in een stroomversnelling. De bewoners willen nu dat er 24-uurszorg komt met een vast team voor zorg en huishoudelijke hulp, waarbij de huishoudelijke hulp een signaalfunctie heeft. In Rotterdam werkt het goed. Daar is ook minder ziekteverzuim en een hogere tevredenheid. In de toekomst zouden de bewoners deze zorg ook in de wijk willen aanbieden. Daarnaast streven ze naar een mix van veerkrachtige en zorgbehoevende huurders. Er is ten slotte al een infrastructuur voor een Lang Leven Thuisflat met een huisartsenpraktijk, fysiotherapie, kapper en restaurant De Buren, waar ook dagbesteding vanuit Cordaan plaatsvindt.
Zorgconcept van ‘Wij zijn Zuiderschans’ geeft verzorgingshuis weer toekomst
Hoe verbouw je een oud en leegstaand verzorgingshuis zodat het voldoet aan de wensen en eisen van nu en in de toekomst aan wonen met zorg? Dat is gelukt in het nieuwe Zuiderschans, een duurzaam en toekomstbestendig zorggebouw in ’s Hertogenbosch. Het nieuwe pand heet ‘Wij zijn Zuiderschans’. De verbouw is samen met woningcorporatie Zayaz en zorgorganisatie Van Neynsel ontwikkeld door KAW. Senioren wonen er zelfstandig, met zorg letterlijk naast de voordeur. Op het centrale plein is ruimte voor ontmoeting met familie, vrienden, buurtbewoners en vrijwilligers. In speciaal ingerichte groepswoningen met 44 studio’s wonen mensen met dementie. Het nieuwe complex is volledig ingericht om verbinding, ook met de buurt, te vergemakkelijken. KAW creëerde hiervoor verschillende ruimtes voor binnen en buiten. Samen met Butterfly Effect is er een vernieuwend zorgconcept ontwikkeld. Zo wonen er nu in acht van de appartementen zogeheten ‘buurtverbinders’. Dit zijn gewone bewoners, van jong tot oud, die zich twee dagdelen in de week inzetten voor hun buren. Het gaat hierbij om contacten en zorgen voor elkaar, georganiseerd of toevallig. De buurtverbinders worden ondersteund door een community coach. Het oude Zuiderschans in Den Bosch stond lang leeg, maar brengt nu betaalbaar wonen en zorg terug in de wijk. De 83 sociale huurappartementen voor 65-plussers en vier groepswoningen met in totaal 44 studio’s vormen een nieuw thuis voor mensen met en zonder verschillende hulp- en/of zorgvragen, nu en in de toekomst.
VPT in de Wijk: ‘Waag de sprong’
VPT, volledig (zorg)pakket thuis; wordt dat een ‘vrolijk’ of een ‘vreselijk’ pakket? En hoe zit het met de betaalbaarheid en uitvoerbaarheid? Redenen te over om een complexe transitie naar VPT in de wijk op de voet te volgen. Op 12 september sloot een tweede in een reeks van drie VPT- lunchlezingen af met een dringende boodschap: ‘Wacht niet, waag de sprong’. Onder leiding van Yvonne Witter, hoofdredacteur van ZorgSaamWonen, delen drie VPT-experts hun kennis en ervaringen tijdens deze lunchbijeenkomsten. Er luistert steeds een ‘bont’ gezelschap uit alle geledingen van het zorg-, woon-en welzijnslandschap digitaal mee, waardoor er een brede interactie plaatsvindt via de chats. In de tweede lunchlezing staan haalbaarheid en financiering centraal. Yvonne Witter vat de eerste lunchlezing kort samen: VTP is geen nieuwe zorg, maar zodanig anders georganiseerd dat mensen (veel langer) zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Er vindt daarmee een transitie plaats van (uitsluitend) medische zorg naar bredere ondersteuning bij het gewone leven. Daarvoor moet er in wijken een veel breder netwerk ontstaan van formele, medische zorg gecombineerd met informele mantel- en buurtzorg. En dán hoeft de huisarts bijvoorbeeld niet meer langs te komen voor een praatje omdat eenzaamheid pijn gaat doen, want eenzaamheid komt met VPT in de wijk niet meer voor. Of, zoals bureau AAG van Carolien keer op keer benadrukt: ‘Een onsje welzijn scheelt al gauw een kilo zorg’. Mooi gezegd, maar hoe kwantificeer je dat?
Elisabeth Otter-Knoll Stichting: ‘Wij zijn echt het leukste huis van Nederland’
Max Kruin (21) en Isabelle Burgers (22) zijn twee van dertien studenten die sinds 2013 in het appartementencomplex van de Elisabeth Otter-Knoll Stichting wonen. Er wonen hier 120 senioren in een complex dat naast het Gelderlandplein in Amsterdam ligt. De vorige bestuurder startte dit concept omdat zij de alarmopvolging wilde veiligstellen. Al voor de verzorgingshuizen moesten sluiten kreeg dit complex een andere invulling, waarbij onder meer de alarmopvolging in de nacht anders moest worden geregeld, want er was geen nachtzorg meer. Zo ontstond het idee om studenten de ‘nachtwacht’ te laten verzorgen. De bewoners kunnen in nood een beroep doen op de studenten. Overdag zijn de studenten op vrijwillige basis beschikbaar voor allerhande vragen. Bewoners kunnen via de receptie een vraag stellen aan de studenten. De receptionist stuurt de vraag dan door in een speciale appgroep. Dat kan gaan over een boodschap, een computerprobleem of vervoer naar het ziekenhuis. Ook helpen de studenten bij activiteiten zoals het kerstdiner. Dit woonconcept lost zo twee problemen op: tekort aan betaalbare huisvesting voor jongeren en de groeiende groep senioren die zelfstandig wil blijven maar ook veiligheid zoekt. Bewoonster Greet zegt: “Het is hier het neusje van de zalm. Wij zijn echt het leukste huis van Nederland. Ik heb wel een tip voor andere senioren: verhuis op tijd naar dit soort complexen.”