VMBO-er: ''Aan sport doen? Waarom zou ik?''
Dat de sportparticipatie onder vmbo-leerlingen laag is, betekent niet dat deze jongeren negatief tegen sport- en beweegdeelname staan. Maar waarom zien we de participatie de laatste jaren weinig verbeteren? Daarover gingen we tijdens de sessie in gesprek met verschillende experts én de VMBO jongeren zelf.
Sport- en beweegcijfers vmbo-leerlingen
Volgens Remo Mombarg, lector jeugdsport en bewegingsonderwijs, is dit een groot probleem. VMBO-leerlingen blijven achter in hun beweeggedrag, sporten minder vaak en ook minder lang ten opzichte van hoger geschoolde jongeren in het voortgezet onderwijs. Ook besteden zij meer tijd aan sociale media en gamen. Wat ze wel willen? Ze trekken er graag op uit om te wandelen en nemen liever deel aan sport- en beweegactiviteiten zonder competitief karakter. Winnen en verliezen sluit niet aan bij hun behoefte.
Goede voorbeelden
Jules van Meeteren werkt als gymdocent op een vmbo-school waar hij School Legends toepast. Daarmee wil Jules jongeren laten zien en ervaren dat sport en bewegen belangrijk, maar vooral leuk is. Binnen School Legends gaat het ‘leren’ bewegen, als onderdeel van een gezond leven, veel verder dan een uurtje sporten in de gymzaal. Remco Nieuwenhuis, projectleider Shuffle Sports, faciliteert leerlingen hun eigen sporten te creëren. Kangaroo-ball, trampoline fitness, het is naschools sport- en beweegaanbod waar iedereen op hetzelfde niveau start en plezier maken voorop staat. Aanbod dus waarin leerlingen zelf keuzes maken en het project vooral ondersteunend is aan hun behoeften.
Zo breng je het in de praktijk
Begin bij de vmbo-leerlingen die niet sporten en bewegen. Ga met ze in gesprek. Vertel de jongeren niet wat móet, maar ontdek samen wat leuk is en waarom zij juist dat leuk vinden. Wees vooral nieuwsgierig, echt nieuwsgierig. En zet daarna niet zelf de volgende stap maar faciliteer de jongeren om hun eigen input en ideeën op te volgen. Geef ze veel regelruimte om aan de slag te gaan. Daarbij kun je er natuurlijk wel voor zorgen dat de omgeving van deze jongeren sport-en beweeggedrag in de hand werkt. Dat dit een onbewuste, logische keuze is. Schoolpleinen anders - niet competitief - inrichten en bijvoorbeeld leslokalen dynamisch inrichten zoals bij School Legends.
Meer lezen over Shuffle Sports, waar Remco Nieuwenhuis tijdens de sessie over heeft verteld. Bekijk de website.