Een speeltuin als oplossing voor wateroverlast
Het is cruciaal om slimme en duurzame oplossingen te vinden om overlast van regenwater te minimaliseren. Bij een oplossing voor dit probleem wordt niet snel gedacht aan een speelplaats. Maar toch, met een circulair opgezet systeem, een URS (Urban Rain Shell) biedt ook Mh2o een mogelijke oplossing.
Mh2o, ontwikkelaar en leverancier van waterspeelplaatsen, zorgt ervoor dat regenwater kan worden opgeslagen, wordt gezuiverd wordt en zo keer op keer kan worden hergebruikt. Zo kan het water, ook tijdens een droogteperiode, circulair opnieuw worden ingezet.
Met het veranderende klimaat worden we steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Dit uit zich in lange droge periodes gevolgd door hevige en extreme regenbuien, waarbij in korte tijd grote hoeveelheden neerslag vallen. In een langere droge periode droogt de toplaag uit waardoor deze minder goed water kan doorlaten. Als het na zo’n periode van droogte weer gaat regenen, neemt de bodem het water slechter op en zakt het moeilijker weg. Op steeds meer plaatsen zorgt dit voor wateroverlast. Inzetten op waterberging Om problemen door wateroverlast te voorkomen, zetten veel gemeentes en steden in op de één of andere manier van waterberging. Hierbij is vaak de insteek dat regenwater dat valt, niet meer of nog maar beperkt aangeboden wordt aan het riool. In plaats daarvan wordt regenwater bijvoorbeeld op eigen terrein verwerkt in infiltratievoorzieningen of opvangtanks, zodat het kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het besproeien van groenvoorzieningen.
In België geldt zelfs een verplichting voor het installeren van een regenwaterput voor nieuwbouw, en sinds 2023 geldt deze verplichting ook voor grondige renovaties.
De URS
Bij het bedenken van oplossingen voor wateroverlast is een speelplaats niet het eerste waar men aan denkt. Mh2o heeft echter zo'n oplossing gevonden en ziet de vraag naar dit systeem, de URS, toenemen.
De URS is in feite een regenwaterbuffer die onder of in de buurt van de waterspeelplaats wordt ingegraven. Met een capaciteit van tien kubieke meter en een bufferwaarde van zo'n zes tot zeven kubieke meter, biedt de URS aanzienlijke waterberging. De URS is afgesloten met EPDM-folie en gevuld met een schelpenmix die niet alleen zorgt voor waterberging maar ook de afbraak van organische vervuiling faciliteert.
Om het regenwater te kunnen gebruiken als circulair speelwater, moet het water worden gezuiverd. Hiertoe wordt een natuurlijke mineralenmix rondom de drain geplaatst. De mineralenmix zuivert het water van zware metalen, PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) en minerale oliën.
De in de mineralenmix geplaatste drain wordt verbonden met de Mh2o-handpomp, waarmee kinderen het gezuiverde water kunnen oppompen om het vervolgens in en rondom de waterspeelplaats te gebruiken als speelwater. Door de zuiverende werking van de mineralenmix kan het speelwater, in droogteperiodes van zes tot acht weken, keer op keer circulair worden hergebruikt.
De URS wordt afgedekt met geotextiel waarop diverse speelondergronden kunnen worden geplaatst, zoals zand, gras, padvast, snippers, schelpen of graustabiel. Bovendien kan de URS qua vorm en grootte worden aangepast aan de wensen van de locatie. In combinatie met waterspelen kan de URS tevens dienen voor infiltratie en retentie.
Toepassingen en implementatie
Inmiddels zijn er al zo’n zeven waterspeelplaatsen met een URS aangelegd. De laatste werd in samenwerking met Waterschap Noorderzijlvest geplaatst op familiepark Nienoord in Leek (GR).
De waterspeelplaats werd in de werkplaats van Mh2o opgemetseld op vier stelconplaten, waarna het op locatie als prefab-set kon worden geplaatst boven de URS.
Na de installatie werd de zandbodem bedekt met padvast en tot slot werd de waterspeelplaats aangekleed met een aantal grote rivierkeien, een gemetseld insectenbankje van restmateriaal en een schaduwdoek op Robinia palen, waarmee het een aantrekkelijke speelomgeving werd voor de kinderen.
Dit innovatieve systeem van Mh2o laat zien hoe een speelplaats kan dienen als duurzame oplossing voor wateroverlast en tegelijkertijd een plek kan zijn waar kinderen zich kunnen vermaken met circulair speelwater. Met de toenemende uitdagingen van klimaatverandering is het van groot belang om innovatieve oplossingen te omarmen en te integreren.