Watertappunten voor boulevard Scheveningen

‘In de RVS bovenkant zijn drie gedichten gefreesd, van Toon Hermans, Paul van Vliet en Judith Herzberg, over de Pier, de boulevard en de zee’

In 2018 stond de gemeente Den Haag in het teken van 200 jaar badplaats aan zee, wat een jaar lang uitbundig is gevierd met prachtige activiteiten in de stad en op het strand. Met als klap op de vuurpijl heeft ‘Feest aan Zee’, de organisatie achter de feestelijke activiteiten, een aandenken aan de stad geschonken in de vorm van deze drie bijzondere watertappunten. Deze zijn afgelopen zomer in samenwerking met Bureau Stoep geplaatst op de boulevard van Scheveningen.

Bureau Stoep, gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van straatmeubilair, is benaderd om deze watertappunten vorm te geven. Met de vraag om een ontwerp te maken voor drie verschillende locaties op de boulevard. Uiteindelijk is er gekozen om niet het watertappunt zelf vorm te geven maar zitelementen te ontwerpen die ernaast komen te staan. Op deze manier kunnen de watertappunten zonder problemen worden opgenomen in het reguliere onderhoudstraject van Dunea. Daarnaast biedt het de gebruiker de mogelijkheid om rustig te zitten bij het waterdrinken of de voetjes schoon te kunnen spoelen.

Bureau Stoep heeft naast het ontwerp ook de productie verzorgd. De poefen zijn gemaakt van RVS en beton en voorzien van drie gedichten die in de RVS bovenkant zijn gefreesd. Gedichten van Toon Hermans, Paul van Vliet en Judith Herzberg over de Pier, de boulevard en de zee. Op de zijkant van de poefen zijn de iconen zichtbaar die een jaarlang zijn gebruikt als beeldmerk voor dit feestjaar.

Een mooie gedachte achter de watertappunten is dat er ook veel CO2 te besparen is als mensen niet langer flesjes water kopen en vervolgens weggooien, maar recyclebare flesjes bij een watertappunt steeds opnieuw vullen met koel, lekker en gezond drinkwater. Een besparing die per tapkraan zomaar kan oplopen tot 5.000 kilo C02 per jaar.