Het programma
De opening
Voordat het serieuzere deel van het congres begon, klonken de vrolijke tonen van het Fietsorkest door de gang en de zaal. Enthousiast marcherend wisten de zes heren het publiek de zaal in te begeleiden. Leuk detail: het Fietsorkest had hun eigen meerpersoons-tandem meegenomen. Toepasselijk bij het thema van het congres: In #tandem naar meer verkeersveiligheid.
Dagvoorzitter Bram Douwes opende, energiek als altijd, het congres. “Zoek gauw nog een zitplek, we zijn vandaag echt stijf uitverkocht”, klonk het in een volle theaterzaal in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Een zaal vol experts en enthousiastelingen die een verschil kunnen en willen maken op het gebied van verkeersveiligheid, samen, met elkaar.
Puzzelstukjes in handen, maar
puzzel nog niet gelegd
Interview met keynotespreker Dirkje van der Ven
“Samen kunnen we de impact verhogen van iedereen die zich bezighoudt met verkeersveiligheid. We hebben het op het congres gehad over gedragsverandering en verkeersveiligheid. Ik werk al heel lang als ‘gedragsveranderaar’ en dan kom je tot de conclusie dat gedragsbeïnvloeding wel werkt, maar met alléén een gedragsexpert kom je niet ver genoeg. Gedrag is altijd onderdeel van een groter probleem.”
“Er zijn wel vijftig factoren die menselijk gedrag beïnvloeden, dat lukt dus niet in je eentje.”
“Alles wat we doen is eigenlijk gedragsbeïnvloeding, van technologie tot infrastructurele interventies, voorlichting en ja, ook campagnes. Het doel is áltijd om gedrag aan te passen. Een drempel kun je gebruiken om het gedrag - te hard rijden - te beïnvloeden. Een drempel én handhaving zijn wellicht dwingender dan campagnes, maar hebben hetzelfde doel. Wat een verkeerskundige doet ís dus gedragsverandering. En dat gedachtegoed leeft nog niet genoeg.”
Samen optrekken brengt vooruitgang
Openingswoord Minister Mark Harbers
De strijd tegen verkeersongevallen heeft zeker zoden aan de dijk gezet. Afgezet tegen de cijfers van 40, 50 jaar geleden lijkt een aantal verkeersdoden van 684 in 2023 ‘gunstig’, net als de 23 kinderen in dat getal, maar het aantal is, volgens de minister, nog veel te hoog en de trend moet gekeerd worden. “Kinderen lopen nu, in 2024, veel minder risico in het verkeer, maar nog altijd te veel.”
“Tijdens de opening van het eerste NVVC in 1978 zei toenmalig minister Tuijnman al: In de strijd tegen verkeersonveiligheid mag niemand doorverwijzen.” Niemand mag zich aan zijn eigen verantwoordelijkheid onttrekken. “We moeten daarin juist samen optrekken en samenwerken, dat brengt vooruitgang”. In dat kader is ook budget beschikbaar, voegde Minister Mark Harbers toe aan zijn openingswoord:
“Tot 2030 is er 500 miljoen beschikbaar vanuit het Rijk, en 500 miljoen vanuit andere wegbeheerders, om samen de verkeersveiligheid te verhogen”.
Lees het volledige artikel
“Heel goed dat het wordt georganiseerd en dat de minister erbij was.” - Bezoeker
Samenwerken voorop
Het inhoudelijke programma
Het congres biedt een afwisselend en uiteenlopend programma. In drie keuzerondes konden bezoekers kiezen uit verschillende kennissessies, carrousels en workshops waarbij samenwerken voorop stond. Sessies werden vaak ook door een ‘tandem’ van organisaties verzorgd.
Van VRI’s tot LEV’s en van autosnelwegontwerp tot gedragsinterventies en fietshelmen; allerlei onderwerpen op het gebied van verkeersveiligheid kwamen aan bod tijdens de sessies. Er was alle ruimte voor interactie tijdens de workshops. Hoe ga je om met cannabisgebruik van jongeren, hoe kijken we voorbij de polarisator rondom ’30 als het nieuwe 50’, en hoe passen we systeemdenken toe ten gunste van verkeersveiligheid? De sessies over innovaties op de fiets, fietsveiligheid en voetgangersveiligheid werden vooral goed bezocht. Het programma bood voor ieder wat wils, en voorzag in de behoefte tot kennisdeling en het opdoen van nieuwe inzichten.