Sessies uitgelicht
Publiek-privaat: veilig bezorgen is een gezamenlijke taak
Benthe Schuurman (TeamAlert) vertelde in de kennissessie 'LEV's en snelle fietsen' meer over Bezorg Veilig: een initiatief van TeamAlert, ROV Zuid-Holland, de provincies Gelderland en Overijssel, de Gemeente Rotterdam en de partner Thuisbezorgd.nl. Zij hebben een gevaarherkenningstraining voor maaltijdbezorgers ontwikkeld om de verkeersveiligheid van maaltijdbezorgers te verbeteren, want een op de vier bezorgers krijgt te maken met een verkeersongeluk. “Samen bereik je meer. Veiligheid stopt niet bij een gemeentegrens. Dus breng je uitdagingen en sterke punten in kaart, en help mee”, riep Lennert Kuip (Gemeente Rotterdam) op. De kennissessie bestond verder uit een korte presentatie van Erik Groot Karsijn (Gemeente Amersfoort) en Ewoud Vink (Provincie Utrecht) over de proef ontheffing speedpedelec en Maartje de Goede (SWOV) en Michelle Verhaaren-Olman (IenW) vertelden over de dilemma's m.b.t. LEV's.
Gedragsinterventies
Deze carrousel bestond uit vier korte presentaties, waaronder één van Cécile Collast (Veilig Verkeer Nederland). Zij onderzocht of autorijders hun snelheid binnen de bebouwde kom zouden matigen bij het gebruik van verschillende snelheidsinterventies, waaronder een snelheidsscherm en lichtprojectie. De meeste verkeersongelukken binnen de bebouwde kom komen namelijk door te hard rijden. De conclusie: autorijders matigden inderdaad hun snelheid. “Het was effectief door een cocktail aan snelheidsinterventies, die meerdere groepen bereikt”, aldus Cécile Collast.
Innovaties aan de fiets
De fiets zelf staat niet stil, letterlijk en figuurlijk! Alex van Gent en Daan Verzijl (Arcadis), Agnieszka Stelling (SWOV), Sipke van der Meulen (provincie Fryslân) en Piet Noordzij lieten een aantal innovaties zien. De savAR-helm kwam voorbij, het Hexagon-fietslicht, ISA voor de e-bike en meer, zoals experimenten met sfeerverhogende verlichting in fietstunnels en dynamische verlichting op bruggen van Signify. SWOV onderzocht ook fietsinnovaties, in het bijzonder de kanteldriewieler (de ‘fiets van Piet’) die door meerdere fabrikanten onderzocht wordt. “De veiligheid is vooral beter op slecht wegdek”, vertelde Noordzij. Uit het onderzoek, n.a.v. de NVVP in 2022, bleek dat de fietsers de kantelfiets kunnen waarderen, waarbij opviel dat de driewieler ‘eigenlijk fietst als een gewone fiets’.
NVVC CollegeTour
Jeugdig enthousiasme meets jarenlange ervaring
Samenwerken aan verkeersveiligheid staat los van leeftijd en ervaring. Jong kan juist veel leren van de oudgedienden uit het vak, met hun berg aan ervaring en jarenlange tomeloze inzet voor het verbeteren van de veiligheid in het verkeer. Studenten uit het veld kregen de kans om vragen te stellen aan Sipke van der Meulen (provincie Fryslân) en Henk Stipdonk (directeur KiM). Deze twee seniors uit de sector genieten binnenkort van een welverdeind pensioen en deelden heel graag nog één keer hun ervaring en heldere visie met vakgenoten.Zo maken we een tandem tussen jong en oud.
“De vragen van de studenten waren in hoge mate door de actualiteit ingestoken. Gelukkig waren de vragen ook breder, dus dat leverde een leuke mix op.”
- Sipke van der Meulen
Uitgelichte vragen van studenten
Wat betekent Duurzaam Veilig en hoe kan het concept
bijdragen aan een veiliger verkeerssysteem?
“Wat betekent Duurzaam Veilig eigenlijk, en hoe kan het concept bijdragen aan een veiliger verkeerssysteem”, vroeg Froukje Oevering zich af. Stipdonk nam het woord: “Duurzaam Veilig is lastig in één zin te vatten, maar is een ontwerpsystematiek die wil bijdragen aan de verkeersveiligheid. Of het werkt is een tweede, we zien nu in elk geval niet het gewenste resultaat – Duurzaam Veilig moet meer met de tijd meegaan.”
Welke rol spelen auto’s in het straatbeeld in 2025? Nout Reijne vroeg zich af welke rol auto’s nog spelen in het straatbeeld van Nederlandse steden in 2050. Van der Meulen: “De auto zal een minder prominente plek innemen, zeker in de stad, zodat we ruimte kunnen maken voor fietsers en voetgangers. Dat zal de veiligheid ook ten goede komen.”
Waarom is er voor de elektrische fiets en fatbike geen helmplicht, maar voor de scooter wel? De fietshelm kwam ook ter sprake, in de vraag van Myrthe van der Meijde. “Een actueel vraagstuk, zeker als je kijkt naar de ongevalscijfers. De fietshelm kan geen ongelukken voorkomen, maar wel helpen bij het voorkomen van letsel.” Het advies van beide heren zou dan ook zijn om een helm te dragen, maar een helmplicht komt er voorlopig niet.