De opening
Na een humorvol optreden van de acrobatische act Cycling Circus opende dagvoorzitter Bram Douwes het congres met de vraag aan wethouder Gea Hofstede van de gastgemeente Rheden wat het thema ‘Natuurlijk Innovatief voor haar betekent.
“met fietsproducent koninklijke gazelle en hogeschool van hall larenstein in de gelederen zijn wij een groene en innovatieve gemeente. Daarnaast lopen we met velp als meest vergrijsde dorp in ons land wel twintig jaar voor op de rest van nederland. ook dat is innovatief.”
grapt de wethouder. Met het hoge percentage senioren in de gemeente scoort de gemeente ook hoog in het aantal elektrische fietsers op de weg. Betekent dat er ook relatief meer ongelukken plaatsvinden in de gemeente Rheden? Dat moet de wethouder helaas wel constateren. “Elk ongeluk is er één te veel. Wellicht is het dragen van een fietshelm voor deze doelgroep geen overbodige luxe.”
De keynote
Voor Marjon Kaper, directeur People & Community bij de ANWB, was de rol als keynotespreker weggelegd. Zij ging met name in op de innovatiekracht van de fiets en pleit voor meer ruimte voor recreatie. ”Wij Nederlanders maken de meeste recreatieve kilometers ter wereld. Ter indicatie: in 2020 trapten we met z’n allen maar liefst vier miljard kilometer weg. Fietsen is een deel van onze identiteit, een bouwsteen van onze maatschappij. Ik zie wel een groot verschil ontstaan in de ontwikkelingen voor de fietser in stedelijk gebied versus landelijk gebied. Dat verschil komt volgens mij voort uit het idee dat de stad een gedeelde ruimte is waar we steeds opnieuw moeten uitvinden hoe we elkaar de ruimte blijven geven. Buiten de stad ligt het meer vast; hier ruimte voor landbouw, daar ruimte voor natuur. In ons strak verkavelde land lopen we echter tegen grenzen aan. Waar ruimte voor natuur lang samenging met ruimte voor recreatie wordt nu gesproken over recreatie als sluipmoordenaar van de natuur. Het wordt tijd dat we de grenzen verleggen, want ik denk dat er meer ruimte voor recreatie mogelijk is. Daar wil de ANWB de komende jaren hard aan trekken; betere fietsvoorzieningen in zowel stad als in het buitengebied. Met name de overgangsgebieden tussen natuur en landbouw kan ruimte bieden voor fietsers en wandelaars. Die inzet doen we samen met de natuurorganisaties en de gastvrijheidsbranche. Alleen samen komen we verder!