12/14
Powered by Foleon

Create the content your audience craves.

Find out more
  • Pages
01 Welcome
02 Inhoudsopgave
03 Intro
04 Niet alleen de dingen goed doen, maar juist de góede dingen doen
05 Rotterdam Circulair
06 BouwCirculair bundelt instrumenten in een routekaart voor gemeenten richting 2030
07 Gemeenten in gesprek op het Circulaire Openbare Ruimte Congres
08 Circulair herinrichten van naoorlogse wijken heeft een enorme impactkans
09 Workshops over circulair ontwerpen, organiseren en inkopen
10 Haal inspiratie uit circulaire voorbeelden
11 Circulaire Innovaties, instrumenten en ervaringen
12 Circulaire Oogst
13 Circulaire Openbare Ruimte Congres wordt mede mogelijk gemaakt door
14 Colofon

Circulaire Oogst

In de rubriek Circulaire Oogst halen in het kader van vertellen is versnellen praktijkvoorbeelden van circulaire initiatieven naar voren. We zetten er vier op een rij en breiden deze voorbeelden de komende tijd verder uit. Tips? Mail de redactie op markbos@acquire.nl

De circulaire en duurzame potentie van de straatbaksteen

Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit kunnen straatbakstenen een positieve bijdrage leveren aan de inrichting van de openbare ruimte. Straatbakstenen hebben een lange levensduur, worden gemaakt van een hernieuwbare grondstof en kennen een hoge mate van hergebruik. Producent Vandersanden blijft zoeken naar manieren om die impact verder te verhogen. Aan de hand van de R-ladder kijken we met productmanager Rogier Verheijen naar de circulaire eigenschappen, uitdagingen en potentie van de straatbaksteen.

Lees meer

Struikrovers redden planten van de sloop

Waar bouwmateriaal vaak al hergebruikt wordt, is dat bij groen anders. Bij nieuwbouw, renovatie of sloop van een woonwijk wordt het bestaande groen in voor en achtertuinen vaak vernietigd. Dat moet anders, vinden ze bij de Stichting Struikroven. Het levert ze de juryprijs op voor Brabantse Circulaire Innovatie van 2022 en dit jaar een nominatie voor de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20.

Lees meer

‘Circulair bouwen is als leren fietsen, dat gaat met vallen en opstaan’

Je werkt aan twee projecten tegelijk. Bij de ene moet je een pand slopen, bij de ander een nieuw gebouw neerzetten. Vroeger bleven dat twee losse projecten, maar in deze circulaire tijd maakt Ronald de Vries, senior projectleider bouwkunde bij de gemeente Zaanstad, er een optelsom van. Met het ZNMC verrijst in de Noord-Hollandse stad in 2024 een gebouw dat voor het overgrote deel uit een gesloopte basisschool bestaat. De Vries vertelt het unieke verhaal erachter.

Lees meer

Rotterdamse materialenbank:

‘We hergebruiken veel meer dan grond’

De Circulaire Materialenbank van het Ingenieursbureau (Stadsontwikkeling) geeft bouwmaterialen in Rotterdam een nieuw leven. Dat is goed voor het klimaat én de portemonnee.

Lees meer