Een totaaloplossing op alle fronten in Curaçao

Het Corendon Mangrove Beach Resort in Curaçao kreeg een totaaloplossing voor een optimaal binnenklimaat. STULZ leverde acht ClimaPac luchtbehandelingskasten, meer dan 500 comfort airconditioning units van Mitsubishi Heavy Industries en de regeltechniek voor de airconditioning.

Beeld: STULZ GROEP BV

Begin 2020 zorgde STULZ voor het gezonde binnenklimaat, op de zonnige locatie van het resort, in samenwerking met W. Tieleman BV. Als bouw- en constructiebedrijf werkt deze organisatie aan meerdere projecten voor hotels, nationaal en internationaal. Hierbij is ze verantwoordelijk voor het complete proces, van bouw tot infrastructuur.

Een van de uitdagingen binnen het project was de locatie.Zo waren de logistiek rondom het resort en het transport van de acht luchtbehandelingskasten en 500 airconditioning units naar Curaçao aandachtspunten. Ook was de regeltechniek nieuw voor de lokale installateur en was er extra ondersteuning nodig. Verder speelden de lokale weersomstandigheden een rol tijdens het project: door de hoge luchtvochtigheid werd rekening gehouden met de verschillende vermogens, de installatie van de units en de regeltechniek.

Eisen en uitdagingen

In samenspraak met de installateur was er een aantal eisen waar de oplossing van STULZ aan moest voldoen. De luchtbehandelingskasten moesten de afgezogen lucht in de keukens compenseren met verse lucht en deze terugkoelen, zodat de warmtelast in het gebouw minimaal toenam door verse lucht. Daarnaast was de grootste uitdaging om de ClimaPac luchtbehandelingskasten passend te maken voor transport in zeecontainers. Vooral bij de units voor grotere luchthoeveelheden was dit een opgave, die met succes is volbracht.

Om het gehele project in goede banen te leiden stuurde STULZ servicetechneuten naar Curaçao, voor onder andere het inregelen van de regeltechniek, het installeren van de luchtbehandelingskasten, airconditioning units en het overzien van het project in het algemeen. De acht luchtbehandelingskasten hebben een nominale inblaastemperatuur van 25°C, waardoor de keuken werkbaar blijft. Door deze maatregel wordt er niet onnodig veel energie in de koeling gestopt. De keuze voor dit temperatuurniveau is een logische, onder andere vanwege de hoge luchtvochtigheid op het eiland.

Werking van de installaties

De luchtbehandelingskast heeft een EC-ventilator, die in drie stappen wordt aangestuurd door de regeling van Mitsubishi Heavy Industries. Deze werkt in combinatie met de CompTrol DC. De compressoren zijn omvormer gestuurd en kunnen dus zodra de zon zakt verlagen in toeren. Op deze manier kan de koeling in het hotel op een energiezuinige manier verzorgd worden.

Omdat het hier gaat om een oplossing voor een hotel, is er gekozen voor redundantie, meerdere kleinere efficiënte systemen van de KX-serie. Dat betekent dat als er een storing is niet het complete systeem uitvalt. Daarnaast staan er geen losse splitsystemen op het dak, waardoor het plaatsen van zonnepanelen mogelijk is. Dit maakt het mogelijk voor het hotel om duurzame energie op te wekken, om voor een deel te voorzien in de energiebehoefte. In de hotelkamers is een FDK binnenunit ingezet, met als belangrijke eigenschap het lage geluidsniveau.

Voor de ‘verblijfsruimtes’ zoals de kantoren, het restaurant en de winkels van het hotel is voor de FDTC en FDT binnenunit gekozen. Deze hebben een optimale luchtverdeling, zonder dat alles boven het plafond weggewerkt hoeft te worden. Daarnaast is de regeltechniek van S-Klima toegepast, waardoor de kamers nooit warmer worden dan 30°C. Naast comfort, is dit belangrijk voor de aanwezige apparatuur in de hotelkamer. Naast deze slimme regeling wordt ook het energieverbruik van iedere buitenunit nauwkeurig gemonitord, zodat eventuele fouten of excessen zo snel mogelijk opgespoord kunnen worden door de lokale installateur.