Lokaal verwarmen met elektrische verwarmingssystemen in de stad van de toekomst

In de woningbouw gaat de aandacht steeds vaker uit naar all-electric: #VanGasLos, geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen. Welke rol is er weggelegd voor lokaal verwarmen, met elektrische verwarmingssystemen?

Duurzaam Gebouwd-partner Karbonik specialiseert zich in deze systemen en vertelt over de rol op de Nederlandse markt. “Lokale overheden, vastgoedondernemers en bouwers zijn enthousiast over de voordelen van de aanpak”, vertelt directeur Koen Klooster. “De warmtevoorziening in woningen en gebouwen moet aardgasvrij worden. Gebouwen die nog altijd gebruikmaken van eindige brandstoffen, kunnen we niet als toekomstbestendig bestempelen.”

Na isolatie kiest men vaak weer voor luchtverwarming. Infrarood en lokaal verwarmen zitten nog niet in het denkpatroon. “Dat komt omdat we niet zijn opgegroeid met stralingswarmte”, gaat Klooster verder. “Het is relatief onbekend als warmtebron voor gebouwen, maar doordat stralingswarmte de mogelijkheid biedt tot lokaal verwarmen is het een mooie oplossing voor verduurzaming. Het idee dat je een deel van een ruimte verwarmt is voor veel mensen nieuw, maar het kan veel toevoegen aan je comfortbeleving.”

Met nog 7 miljoen woningen te gaan is de renovatiemarkt een belangrijke voor Karbonik. “Onze verwarmingssystemen op basis van carbon hebben een verwaarloosbaar volume en een concurrerend kostenniveau. Daarbij maken ze geen geluid, zijn er geen buizen of radiatoren nodig en is installatie eenvoudig. ”De kracht van verduurzaming schuilt in het toepassen van de juiste oplossing in specifieke situaties. Daarbij moet je goed naar de omgeving en investeringsruimte kijken. “Stadsverwarming is niet overal beschikbaar en warmtepompen zijn kostbaar en niet overal toepasbaar. Denk bijvoorbeeld aan renovatieopgaven met een beperkte beschikbare ruimte.”

Geen energieverspilling

Niet alleen de woningen krijgen een facelift, ook de utiliteitsbouw moet onder handen worden genomen. De ambitie om minimaal energielabel C te hebben in 2023 is welbekend. “Het is interessant om te kijken of je alleen kunt verwarmen op plekken in je kantoor waar het écht nodig is. Als 1/3 van het totale kantoor bezet is, dan is het tamelijk zinloos om het hele pand te verwarmen. Dan wil je alleen de plekken die in gebruik zijn voorzien van warmte.”

Naast energiebesparing spelen welzijn en beleving een grote rol in een toekomstbestendige kantooromgeving. “Licht, kleuren en temperatuur maken onderdeel uit van de beleving en het welzijn van de eindgebruiker. Met onze oplossingen is het mogelijk om individuele temperatuurregeling te realiseren, waardoor iedereen het comfortabel heeft.” Karbonik werkt samen met twee andere Duurzaam Gebouwd-partners, TU Delft en Office Vitae, om elektrisch verwarmde kantooreilanden te realiseren. “Stralingswarmte heeft ook een positief effect op het welzijn omdat het de objecten in de ruimte verwarmt. Door lucht te verwarmen creëer je circulatie en dwarrelt het stof rond. Door onze verwarming toe te passen krijgen gebouwgebruikers aantoonbaar minder last van pollen en luchtwegproblemen..”

Provinciehuizen en kantoor Cundall

Een voorbeeld van de lokale werkplekverwarming vinden we in de Provinciehuizen van Zuid-Holland en Overijssel, evenals het kantoor van Cundall in Londen. “De firma Cundall staat bekend om zijn wereldwijde projecten op het gebied van duurzaamheid. De TU Delft voert binnenklimaattesten uit op deze drie locaties. Karbonik zorgt daarbij voor selectieve verwarming van werkplekken binnen de kantoorruimten. Met ons energiebesturingssysteem kunnen de metingen op afstand gemonitord worden.” Lokale werkplekverwarming werkt eenvoudig: “Als een werkplek bezet is, kan met een schakelaar de verwarming worden geactiveerd. Door middel van toevoer van extra stralingswarmte kan de gevoelstemperatuur een paar graden worden verhoogd. Daar zorgen warmtefolie onder de vloerbedekking en warmtefolie gemonteerd in speciale warmtepanelen onder de bureaus voor.” Naar verwachting wordt niet alleen het comfort verhoogd, maar valt ook de energierekening voordeliger uit. “Tot nu toe zijn de reacties zeer positief.”

Kantoor van Cundall Londen

Cundall had met dit kantoor een primeur, want ze ontving in december 2016 al een WELL-certificering: de eerste in Europa! Het certificaat geeft bewijslast voor gezondheid en welzijn voor de gebruikers van gebouwen.

Vitalere medewerkers in werkomgevingen

Office Vitae verricht metingen in kantoorgebouwen en verbetert gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Met behulp van ‘Smart Technology’ worden diverse karakteristieken van de gebouwen en werkzones in kaart gebracht en vergeleken met de behoeften van gebruikers. Zo ontstaat inzicht in besparings- en verbeteringsmogelijkheden om te komen tot gezondere kantoren met vitalere medewerkers.

Er wordt daarbij gebruik gemaakt van objectieve data uit o.a. sensoren, die temperatuur, luchtvochtigheid, licht, geluid, bezetting en beweging meten. Nog belangrijker vindt Office Vitae de mening, perceptie en behoeften van de medewerkers.

Alle gezondheidsparameters in een gebouw worden in kaart gebracht en de fitte mens wordt centraal gesteld. Kantoren worden geholpen zich beter aan te passen aan de behoeften van hun bewoners en hen te faciliteren en uit te dagen om zoveel mogelijk te bewegen. Als kantoormedewerkers worden gevraagd naar de grootste beperkende factoren op kantoor om je fit, happy en productief te voelen dan noemen zij bijna altijd het binnenklimaat, de akoestiek en de slechte kantooromgeving.