Sterke mix van gemeenten en marktpartijen op geslaagde Dag van de Circulariteit
In één dag op de hoogte worden gebracht van voortgang op de belangrijkste thema’s die circulariteit in de infra verder moeten brengen. Die belofte lokte op 10 oktober ongeveer 450 belangstellenden naar De Basiliek in Veenendaal voor de Dag van de Circulariteit. “Zo’n grote opkomst, leuk om te ervaren dat het zo leeft”, vond Gera Methorst, assetbeheerder van de gemeente Utrecht.
Praktische oplossingen, daarop ligt jaarlijks de nadruk tijdens de Dag van de Circulariteit. BouwCirculair, Platform WOW, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en CROW vertaalden dit in een programma met in totaal 25 sessies, waarover de aanwezigen zich in vijf rondes konden verdelen.
“Een kwalitatief hoogstaand programma”, vindt Rogier Verheijen, product manager Pavers bij fabrikant van bestratingsmateriaal Vandersanden. “Vooral de betrokkenheid van de gemeenten geeft een goede inkijk in de huidige ontwikkeling in de sector.” Als voorbeeld noemt hij de sessie die hij volgde over ‘Hergebruik, tenzij’: “Omdat Asha Schoonheid van de gemeente Den Bosch haar praktijkervaring inbracht, ontstond een constructieve discussie tussen de aanwezige gemeenten.”
Cultuurverandering
Asha Schoonheid zag die wisselwerking zelf ook in de sessie die ze verzorgde met Mart Mensink van matchingstool DuSpot. “We staan met zijn allen voor een enorme verandering. Zien en delen hoe iedereen daarmee bezig is, is heel waardevol. We vinden herkenning, nieuwe ideeën en daarmee nieuwe energie om door te gaan met wat we doen. Die herkenning tijdens onze sessie bij de aanwezigen sterkt me in hoe ’s-Hertogenbosch bezig is en dat we ervoor moeten zorgen dat we daarmee doorgaan.”
Ze zag zelf ook een cultuurverandering op het congres. “Bewust of onbewust leek het congres daarover te gaan. De presentaties die ik heb gezien riepen op tot actie en gaven de boodschap dat we niet alleen de techniek kunnen veranderen, maar dat we zelf ook moeten veranderen. Dat vond ik mooi, circulariteit is niet alleen techniek maar ook een andere manier van doen. Dit lijkt bij iedereen wel duidelijk.”
Sterke mix van overheden en markt
Gera Methorst vond het prettig veel gelijkgestemden te treffen. “Mensen die de schouders onder de transitie willen zetten. Voor mij is deze dag van waarde omdat ik kan horen wat er speelt, andere inzichten kan vernemen in de lezingen en kennis kan opdoen bij mensen die al een stapje verder zijn."
Ze vervolgt: "En ervaringen uitwisselen, ook met de eigen organisatie in het achterhoofd, om met collega’s weer verder in gesprek te gaan over de duurzame ambities.”
Niet alleen gemeenten vinden hun weg naar het congres, de kracht zit hem erin dat de hele keten vertegenwoordigd is, bij zowel het geven als het bijwonen van de sessies. Dat vindt ook Ward de Hond van adviesbureau We-Boost: “Een goede mix van overheden en marktpartijen met een zeer ruim aanbod van sessies”, omschrijft hij als kenmerkend voor de Dag van de Circulariteit.
Kennis halen kan ook in de pauzes en bij de borrel achteraf, in de ongedwongen sfeer van de centrale lounge. Terwijl het personeel met volle inzet de kopjes en glazen vulde, zochten de bezoekers elkaar op. De Hond deed er zijn voordeel mee: “Ik heb veel kennismakingen gehad met mensen die vanuit verschillende organisaties en achtergronden hetzelfde doel nastreven van een circulair Nederland”, kijkt hij tevreden terug.
Kennismarkt
Net als ieder jaar hadden enkele bedrijven of organisaties een stand opgesteld op de kennismarkt rondom de centrale ruimte: DuSpot, MBI De Steenmeesters, Vandersanden, Henken, Heros, Janson Bridging, CROW en de Antea Groep. Rogier Verheijen van Vandersanden kwam, naast het bezoek aan sessies, op deze manier met verschillende mensen in gesprek. “Zo spreek je ook sneller met andere (duurzame) rollen uit de verschillende organisaties, die weer een vernieuwende blik geven op de uitdagingen waar onder andere gemeenten en overheden tegenaanlopen.”
'Inzetten op impact maken met elkaar'
Daaf de Kok van BouwCirculair kikt dan ook tevreden terug op de zevende editie. “Vanaf het eerste begin zetten we vanuit BouwCirculair in op het doen en het uitvoering geven aan de doelstellingen met oplossingen, technieken en in projecten. Laten we vooral inzetten om impact te maken met elkaar, met de hele keten. Het is mooi en inspirerend om te zien dat steeds meer mensen en organisaties dat zo oppakken.”