Panel: Hoe kijken gemeenten aan tegen levensduurverlengend asfaltonderhoud
Levensduur verlengend onderhoud was het onderwerp van de asfaltketens die we in april organiseerden in het hele land. Het leverde, naast de interessante presentatie van Robert Rouwenhorst van de provincie Gelderland, ook levendige gesprekken aan tafel op. Om een beeld te geven vroegen we enkele gemeenten met ons te delen hoe zij kijken naar en wat zij doen aan levensduur verlengend asfaltonderhoud kijken: is het bijvoorbeeld meer ad hoc of een reparatiemaatregel of is het een onderdeel van je strategische aanpak? En hoe dan?
Joop de Groot, vakbeheerder Openbare Ruimte, gemeente Oss:
‘Levensduurverlengend onderhoud’ wordt ook wel gezien als ‘groot onderhoud uitstellend’
Joop de Groot
Mijn stelling is dat alle onderhoud levensduur verlengend is. Geen onderhoud uitvoeren is juist levensduur verkortend. ‘Levensduurverlengend onderhoud’ wordt ook wel gezien als ‘groot onderhoud uitstellend’ oftewel: als je een relatief goedkope conserverende maatregel uitvoert, waardoor je een dure versterkende maatregel kunt uitstellen, dan ben je per saldo goedkoper uit. Daar ben ik helemaal vóór.
De gemeente Oss heeft ieder jaar een treintje lopen:
1) We inspecteren onze wegen iedere twee jaar. Hieruit volgt geconstateerde schade
2) Uit de inspectie volgen wegen, die onderhoud behoeven
3) Deze wegen rijden we allemaal af om te kijken wat de oorzaak van de geconstateerde schade is
4) Afhankelijk van de oorzaak besluiten we wat we gaan doen: a. Nader onderzoek (meestal boren) b. Consererend onderhoud (scheuren vullen slijtlaag, slemlaag) c. Kleinschalig groot onderhoud (frezen + vullen) d. Versterken (overlagen) e. Opvoeren voor integrale vervanging f. (nog) niets doen
Dit treintje gaat meestal in augustus lopen voor het onderhoud van het jaar erop. Terwijl het onderhoud wordt uitgevoerd starten we alweer met het bestek van het jaar erop.
Bastiaan Seijnave, gemeente Arnhem:
‘Levensduurverlengend asfaltonderhoud is één van de maatregelpakketten die we toepassen om ons wegenareaal op niveau te krijgen en te houden’
Bastiaan Seijnave
De gemeente Arnhem past ook levensduurverlengend asfaltonderhoud toe. Dat is één van de maatregelpakketten die we toepassen om ons wegenareaal op niveau te krijgen en te houden.
Dat kan zijn met als doel om enerzijds een weg nog net iets langer te laten meegaan, omdat er een reconstructie of groot onderhoud gepland staat. Dan wel dat we met levensduurverlengend asfaltonderhoud ook daadwerkelijk de levensduur willen verlengen. Dat is zeker het geval bij deklagen met een open structuur, bijvoorbeeld geluid reducerende wegdekken.
Daarnaast voeren we door middel van klein asfaltonderhoud ook levensduurverlengend onderhoud uit. Hierbij valt te denken aan het uitvoeren van scheurreparaties in asfalt en het plaatselijk repareren van gaatjes en dergelijke door middel van slemmen en dergelijke. Al deze maatregelen dragen uiteindelijk bij aan een wegenareaal wat tegen de economisch meest voordelige kosten in stand gehouden wordt.
Richard Dreis, provincie Friesland:
‘Wij zetten op onze wegen levensduurverlengend asfaltonderhoud strategisch in’
Richard Dreis
In de provincie Fryslân wordt op onze wegen levensduurverlengend asfaltonderhoud ingezet als onderdeel van onze strategische planning. De inzet is mede afhankelijk van de conditie van het wegdek en de nog te verwachten restlevensduur.
Ook worden maatregelen ad-hoc toegepast, in geval van calamiteiten (bijvoorbeeld bij een gebrek aan stroefheid) en bij onverwachte achteruitgang van de conditie van het wegoppervlak, daar waar de maatregel naar verwachting zinvol en kosteneffectief zal zijn.