Provincie Drenthe wil circulair onderhoud en aanleg in de GWW aanjagen
We moeten naar een andere manier van aanleggen en onderhoud van onze provinciale infra. Dat is de stellige overtuiging van gedeputeerde Nelleke Vedelaar van de provincie Drenthe. De beste manier om daaraan bij te dragen is om het ‘gewoon’ te gaan doen. Met haar portefeuilles Verkeer en Vervoer (o.a. infra), Inkoop en Financiën verkeert Vedelaar in een uitstekende positie om de circulaire ambities in Drenthe in gang te zetten. We spraken haar erover.
Waarom is de omslag naar circulair nodig?
“We kunnen elke dag in de media vernemen dat het niet de goede kant op gaat met het klimaat en ook is duidelijk dat lang niet alle grondstoffen meer oneindig beschikbaar zijn. Dus of we nu willen of niet, een omslag naar een circulaire infrawereld is gewoon noodzakelijk.”
“Net als alle andere provincies heeft Drenthe de ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken in infraprojecten. We willen een omslag maken bij de aanleg en renovatie van onze eigen provinciale infra. De inzet is om deze zoveel mogelijk circulair te gaan uitvoeren. Daarmee willen we onze bijdrage leveren aan de doelstelling van het Klimaatakkoord en het Grondstoffenakkoord in Nederland.”
Hoe komen we naar een circulaire infrawereld?
“Die vraag hebben we ons gesteld. We kwamen tot het inzicht dat we ons eerst zelf op dat onderwerp moesten bijscholen en herorganiseren. Eind 2021 heeft de provincie Friesland, als onderdeel van een pilot van het IPO, een intern traject doorlopen om circulair aanbesteden te gaan implementeren. Die aanpak, inclusief de ondersteuning vanuit het Klimaatverbond, is voor ons aanleiding geweest een vergelijkbaar traject te starten.”
“Intern hebben de betrokken collega’s van infra, van beleid tot beheer, een project opgezet om ons bij te scholen op het onderwerp circulair aanbesteden in de GWW. Net als bij de provincie Friesland hebben het Klimaatverbond en adviesbureau Metabolic geholpen om dit proces tot een goed einde te brengen.”
Gedeputeerde Nelleke Vedelaar
Hoe ging dat in zijn werk? “Onder de vlag van de Circulaire Infra Marathon zijn in vier dagen alle aspecten van circulair aanbesteden behandeld. De resultaten hebben we gepresenteerd aan de collega’s die niet deelnamen en tegelijkertijd ook aan externe geïnteresseerden als gemeenten en bedrijven. Dat was een zeer inspirerende bijeenkomst waarin we onder andere van het bedrijfsleven hoorden dat zij graag samen met ons de ambities willen oppakken. Samen, omdat zij ook nog zoekende zijn wat nou precies onder circulair GWW moet worden verstaan en hoe dat moet gebeuren.”
Wat gaat de provincie Drenthe nu doen?
“We beginnen natuurlijk niet vanaf nul. Op projectniveau gebeurt al het nodige met circulariteit. Onlangs hebben we een nieuwe fietsbrug aangelegd die we tweedehands hebben overgenomen van de provincie Groningen. Andersom hebben we dat ook gedaan met de provincie Friesland.”
“Daarnaast stellen we in al onze contracten minimumeisen aan het hergebruik van materiaal. Met het minimum nemen we echter geen genoegen, voor het overgrote deel van onze projecten in 2023 zijn er aparte gunningscriteria voor circulariteit, zoals de Milieukostenindicator. Daarnaast zijn er op dit moment plannen om hergebruikte liggers te gebruiken voor de renovatie van een brug.”
“Verder hebben we in 2022 ons Inkoop- en Aanbestedingsbeleid aangepast. Drenthe heeft grote ambities. Per jaar kopen wij voor zestig miljoen euro in. Een groot deel hiervan besteden wij aan de aanleg en het onderhoud van wegen, vaarwegen en kunstwerken, maar wij kopen daarnaast onder andere ook facilitaire producten en adviesdiensten in. Met ons inkoopbeleid kunnen wij een grote bijdrage leveren aan een meer duurzame provincie Drenthe.”
'Net als alle andere provincies heeft Drenthe de ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken in infra projecten.'
Hoe vertalen jullie dat naar de praktijk? "De provincie streeft naar een duurzame ontwikkeling binnen alle activiteiten die zij ontplooit. Het college zet zich in voor een duurzame(re) manier van inkopen. Bijvoorbeeld door aandacht te hebben voor het Drentse en regionale bedrijfsleven, een MKB-vriendelijke benadering, circulair en innovatief inkopen. Door deze inzet levert de provincie een duurzame bijdrage aan haar inwoners (people), het milieu (planet) en het bedrijfsleven (profit).”
“Na deze vijf projecten moet het eigenlijk zo zijn dat het gewoon wordt en we ons niet meer afvragen of we circulair moeten gaan aanbesteden of niet. De norm moet dan circulair zijn.”
Heeft de provincie een voorbeeldfunctie? Hoe vul je die in?
“Als overheid is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven en te denken in mogelijkheden. Zo stimuleren we ook het bedrijfsleven en inwoners om aanpassingen te doen die ten goede komen aan onze leefomgeving. Leiderschap is ook het voortouw nemen en laten zien waar je zelf in gelooft. En in Drenthe doen we dat vooral concreet en in gezamenlijkheid.”