Koeler asfalt in Groningen voor een beter milieu
De gemeente Groningen heeft een nieuw soort asfalt ontwikkeld dat minder vervuilend is voor het milieu. Dit type asfalt blijft, door de witte kleur die het bezit, zo’n 15 graden koeler dan normaal asfalt. De gemeente stelt het recept van het mengsel beschikbaar voor andere gemeenten. In november 2022 verscheen er op BouwCirculair een artikel over dit nieuwe soort asfalt. Met Ties Prins van de gemeente Groningen blikken we terug en kijken we vooruit.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor dit type minder vervuilend (en minder heet wordend) asfalt?
"In 2017 heeft het bedrijf PolyCiviel (Piet Zijlstra) in samenwerking met Oosterhof-Holman Infra (Hendrik Holties) en de provincie Groningen (Jan Hut) een lichtreflecterend geluidsreducerend SMA asfaltmengsel ontwikkeld. De naam van dit mengsel is SMA-NL 8 G+ GronDuFalt.
Om voldoende proefvakken aan te kunnen leggen om dit mengsel te kunnen certificeren, is de gemeente Groningen benaderd om een aantal proefvakken aan te leggen. Hier stonden we natuurlijk voor open. De ervaringen met deze proefvakken waren dermate positief dat we dit mengsel inmiddels standaard gebruiken op onze doorgaande wegen waar we ook een geluidsreductie willen realiseren."
"Daarna hebben we de betrokken partijen gevraagd om ook een rode versie van dit mengsel te ontwikkelen, de SMA-NL 8G+ RedLux (rood lichtreflecterend geluidsreducerend asfalt). Hiermee had de gemeente Groningen een primeur, We hebben dit als eerste toegepast in Nederland. Ook met dit mengsel hebben we zeer goede ervaringen opgedaan."
"We willen op onze woonstraten een duurzaam lichtreflecterend asfalt toepassen om zo hittestress tegen te kunnen gaan en gelijktijdig bij donker een betere gezichtsherkenning en besparing op openbare verlichting realiseren. Daarom hebben we Jan Willem Diemer van KWS gevraagd om samen met ons (Ronald Rosman van Stadsbeheer en Ties Prins van Stadsingenieurs) een duurzaam lichtreflecterend dicht asfaltbeton te ontwikkelen. Dit heeft geresulteerd in de AC 11 Surf GemGroReflection.
We hebben dit mengsel inmiddels op een aantal van onze woonstraten toegepast en de ervaringen zijn dermate positief dat we dit tot ons standaard mengsel voor woonstraten hebben verklaard . Ook hebben we ervoor gezorgd dat dit mengsel vrij verkrijgbaar is voor alle opdrachtgevers."
"We hebben dit mengsel inmiddels op een aantal van onze woonstraten toegepast en de ervaringen zijn positief."
Het asfalt is ook beschikbaar voor andere gemeenten. Is daar al veel interesse voor?
Er zijn veel andere gemeentes en ingenieursbureaus die informeren, zelfs vanuit België en Duitsland. Ook zijn er al een aantal gemeentes op bezoek geweest om het asfalt in de praktijk te bekijken. Deze gemeentes waren hier zeer positief over en overwegen om het ook te gaan toepassen.
Wordt dit plan nog verder uitgewerkt, wat zijn de verdere ambities?
De ambitie is om vanuit onderhoud elke woonstraat die we asfalteren reflecterend aan te leggen met een deklaag van GemGroReflection asfalt. Ook bij nieuwe aanleg, reconstructies en herinrichtingen van wegen worden onze reflecterende deklaagmengsels toegepast.
Daarnaast zijn we nu van plan om ook een rode versie van het GemGroReflection asfalt te gaan ontwikkelen die we willen toepassen op onze fietsstraten. Verder willen we het percentage hergebruik gaan opvoeren in onze deklaagmengsels, we experimenteren nu zelfs met vijftig procent hergebruik.
Het asfalt gaat langer mee dan vijftien jaar, hoe lang is de verwachting?
Dit gaan we onderzoeken door de nu aangelegde vakken met GemGroReflectionAsfalt te gaan monitoren.
Kunt u uitleggen wat de relatie is tussen de witte kleur en het gevolg, minder slijtage?
Doordat de oppervlaktetemperatuur minder heet zal worden tijdens zomerse dagen (dat scheelt tot wel 15 graden Celcius wegdektemperatuur bij een hete zomerse dag) verwachten we minder schadebeelden zoals bijvoorbeeld spoorvorming en rafeling.
Zijn er verder nog zaken die u wilt belichten?
De toepassing van deze asfaltsoorten vormt een kleine bijdrage aan de doelstelling van de gemeente Groningen om in 2035 CO2-neutraal te zijn en te zorgen voor een prettig verblijfsklimaat op en langs onze wegen.