Dura Vermeer legt weg aan met honderd procent circulair asfalt in Amsterdam
Bij een bouwproject rond de Johan Cruijff Arena in Amsterdam moest het verkeer tijdelijk omgeleid worden over een weg die vijf jaar in gebruik zal zijn. DURA Vermeer verzorgt het bouwrijp maken van het gebied en benutte de tijdelijke weg om 100 procent Circulair Asfalt te testen.
Het 100 procent Circulair Asfalt is een eigen mengsel van Dura Vermeer en bestaat uit hergebruikt asfalt, secundaire grondstoffen en gerecyclede bitumen. Al het materiaal is na einde levensduur van deze weg herbruikbaar, dus daadwerkelijk honderd procent circulair. Het mengsel levert een milieuwinst op van bijna veertig procent voor onder- en tussenlagen en zeventig procent voor deklagen. De kwaliteit is minimaal gelijkwaardig aan die van reguliere mengsels.
Voor de weg is een ontwerp gemaakt dat zoveel mogelijk past binnen de ambities van gemeente Amsterdam met een hoge mate van lokaal hergebruik. Zo is de fundering gemaakt van betonafval uit de gemeente en worden de verlichting en het straatwerk hergebruikt vanuit andere lokale projecten. Ook het oude dak van het nabijgelegen sportcomplex Borchland komt terug in de weg. Het bedrijf Roof2Road heeft de dakbedekking geoogst en gerecycled tot herbruikbare bitumen, een belangrijk component van het 100 procent Circulaire Asfalt.
Keten in actie “Ik heb dat zelf geïnspecteerd en gekeurd op basis van ons protocol", licht Gerben Bijker, directeur van Roof2Road, toe. "Pas als we zeker weten dat dit materiaal geschikt is voor grondstoffelijk circulair hergebruik en het succesvol schoon te slopen is, dan wordt het dak van een project goedgekeurd. De dakrol als bouwstof krijgt dan een tweede leven."
"De volgende stap in de sloopfase is schoon slopen. Het is gelukt om het dak schoon te demonteren en de dakbedekking succesvol te scheiden van de isolatie en te ontdoen van alle dakelementen. Het is een prachtig voorbeeld van de keten in actie. Want B-NEXT (voorheen BEELEN) heeft dit project aan Roof2Road aangeboden om het dak circulair te hergebruiken.”
"De dakbedekking is vervolgens rechtstreeks naar de nieuwe R2R fabriek in Amsterdam gegaan en is daar verder verwerkt tot circulaire bitumen, genaamd R2R PMB, voor asfalt. Enkele weken later is deze bitumen gebruikt in de productie van dit 100 procent circulaire asfalt door Dura Vermeer in de regio.”
Tijd rijp
Het project van gemeente Amsterdam en Ouder Amstel bood de gelegenheid om dit nieuw type duurzaam asfalt aan te leggen. “De gemeente gaf vrij baan voor duurzame innovatie", vertelt Bijker. “Dura Vermeer heeft op eigen initiatief hier een primeur gerealiseerd door de aanleg van het eerste 100 procent circulaire asfalt in de deklaag. Dit heet CircularPave. De tijd was er rijp voor om deze primeur nu in het veld aan te leggen, dit project was daar geschikt voor, net als de opdrachtgever. De toplaag is honderd procent circulair, en dus nul procent virgin.”
Wat het extra speciaal maakt, is dat de hele weg honderd procent circulair is uitgevoerd, ook de onderlaag en tussenlaag, zegt Bijker. “Dit zijn allemaal circulaire materialen, speciaal hierbij is het bindmiddel met Roof2Road circulaire bitumen. De bitumen is tenslotte het belangrijkste component van asfalt."
“De tijd was er rijp voor om deze primeur nu in het veld aan te leggen, dit project was daar geschikt voor, net als de opdrachtgever."
Certificaat
“Voor dit mengsel is ook het CROW Asfaltkwaliteitsloket certificaat voor nieuwe duurzame asfaltmengsel afgegeven, dat is het twaalfde mengsel dat dit certificaat heeft behaald in Nederland. Voor de beeldvorming, dat is een investering geweest van meer dan 200.000 euro om de duurzaamheid en de kwaliteit onafhankelijk aan te tonen. Een hoge drempel voor circulariteit. Dit heet tegenwoordig ook CircularPave en dit is al op tientallen plaatsen in Nederland aangelegd.”
“De resultaten van dit 100 procent circulaire asfalt zijn buitengewoon goed. De kwaliteit is minimaal gelijkwaardig dan regulier asfalt, dat is is dus onderbouwd met CROW Asfaltkwaliteitsloket certificaat als hoogste patroon van de sector in NL. Het is belangrijk dat het minimaal gelijkwaardig is, maar het is bekend dat de kwaliteit van het asfalt hoger is. Ook in de praktijk is het asfalt zwaar beproefd en presteert zeer goed. Circulair is dus op alle fronten beter.”