De asfalt
recyclingstrein van KWS: waar staan we?
KWS, onderdeel van VolkerWessels, legt in het Friese Ferwert de eerste meters verharding aan met haar innovatieve koud asfaltrecyclingstrein. De inzet van deze methode maakt het mogelijk om op locatie een weg te frezen en te verwerken. Door de zogenaamde (Cold) Asphalt Recycling Train – CART – kan er vrijwel 100 procent circulair worden gewerkt en wordt aanzienlijk bespaard op de uitstoot van CO2. Deze methode sluit goed aan bij de duurzaamheidsambitie van KWS: Emissievrij 2030, 100 procent Circulair in 2040. In dit artikel spreken we Raymond van de Stadt, directeur van KWS over de CART.
Hoe is dit idee ontstaan?
"KWS heeft, als onderdeel van VolkerWessels, de ambitie om in 2030 emissievrij te werken. Hiervoor werken we aan meerdere initiatieven om onze uitstoot te besparen. Eén van deze initiatieven is de Cold Asphalt Recycling Train. Met de CART kan een deel van alle wegen, ongeveer twintig procent, in Nederland worden vervangen. De CART is een heel goed alternatief voor warm bereid asfalt."
Waarom is in Ferwert het initiatief opgestart?
"De doelstellingen van de gemeente Noard-East Fryslân op het gebied van duurzaamheid en circulariteit komen overeen met die van KWS. Na gesprekken met wethouder Aant Jelle Soepboer kwamen we uit op deze mooie testlocatie in Ferwert."
De asfaltrecyclingstrein sluit aan bij de ambities van KWS, wat zijn initiatieven of trends die hier nog meer aan bijdragen?
"Naast dit initiatief gaan we uiterlijk 2025 de bulk van ons asfalt bij lagere temperaturen produceren. Hiermee besparen we flink op het verbruik van gas én de uitstoot van CO2. Daarnaast elektrificeren we ons materieelpark. Zo hebben sinds juli 2022 een volledig elektrische asfaltspreidmachine die elke dag asfalt verwerkt. Ook hebben we inmiddels al vijf walsen omgebouwd van een diesel aangedreven naar een elektrische variant en gaan we vanaf dit jaar ons asfalt voor een groot deel honderd procent circulair produceren."
Via de asfaltrecyclingstrein wordt veel CO2 bespaard. Wordt dit idee nog verder uitgewerkt, of wat zijn de ambities hierin?
"De eerste testen in 2022 in de gemeente Noardeast-Fryslan en in de gemeente Deventer waren zeer hoopvol. Dit jaar gaan wij verder met testen, de planning is om dit met Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht uit te voeren. Het doel is om binnen enkele jaren deze technologie breed in te kunnen zetten.
Naast een CO2-reductie van veertig procent bespaart deze methode ook dertig procent in kosten. Ik wil de opdrachtgevers dan ook oproepen om dit initiatief te omarmen en de CART in te zetten voor renovatiewerken in asfalt."