Proeftuinen
Op 12, 13 en 18 april gaan er vijf nieuwe circulaire proeftuinen van start. De proeftuinen zijn onderdeel van het Onderzoeksprogramma van BouwCirculair.
Nadat de eerste proeftuin met cementloos beton voor bestrating succesvol is afgerond, gaat BouwCirculair starten met een vijftal nieuwe proeftuinen.
Beton met minder CO2-emissies 1. Proeftuin geopolymeerbeton in constructieve toepassingen
Asfalt met minder primaire grondstoffen 2. Proeftuin Asfalt SMA met 30% PR 3. Proeftuin Biobased asfalt
Wegfundering met minder betongranulaat 4. Proeftuin Wegfundering met minerale reststof 5. Proeftuin Menggranulaat met minder betongranulaat (<50%)
We lichten de drie onderwerpen van de nieuwe proeftuinen uit in drie artikelen.
Auteur: Mark Bos
Fotografie: BouwCirculair
Proeftuinen zijn niet alleen nodig om innovaties mogelijk te maken, het zijn ook plekken waar koplopers in vraag en aanbod elkaar ontmoeten en waar kennis wordt gedeeld. In de proeftuinen wordt gezamenlijk gewerkt aan het onderzoeken van duurzame alternatieven voor lineaire materialen en methoden, zo dat deze nieuwe producten ook daadwerkelijk worden toegepast.
De opgedane ervaringen uit de proeftuinprojecten kunnen vertaald worden naar lessen en regels die ons helpen om de circulaire toekomst dichterbij te brengen.
BouwCirculair is op zoek naar opdrachtgevers die willen participeren in een of meerdere proeftuinen. Wil je graag ter plekke meer horen over de mogelijkheden? Je hebt de mogelijkheid om een van de drie regionale bijeenkomsten te bezoeken waarin de proeftuinen worden toegelicht en ingericht.
Harsfalt belangrijke stap in biobased asfalt
In november vorig jaar is voor het eerst asfalt met een honderd procent biologisch bindmiddel aangebracht, het zogeheten Harsfalt. Een belangrijke en grote stap in de ontwikkeling van bio-asfalt, waarmee het asfalt van het Nederlandse wegennet de komende jaren toekomstbestendig kan worden vervangen.
Bram Lommers van Mourik Infra en Ralph Venema van AKC vertellen over dit duurzame asfalt.
Menggranulaat met minder dan 50% betongranulaat
Van de in april gepresenteerde proeftuinen is die van menggranulaat met minder betongranulaat er eentje. In de proeftuin wil BouwCirculair in de praktijk aantonen of het kwalitatief en technisch mogelijk is om het percentage beton in menggranulaat terug te brengen van 50 procent naar 35 of 40 procent.
We spraken met Peter Broere van BRBS over deze innovatie.
Geopolymeerbeton in constructieve toepassingen
In eerdere proeftuinen heeft BouwCirculair met Rijkwaterstaat en TNO samengewerkt om de prestaties van geopolymeren beton te testen en te monitoren, in deze nieuwe proeftuin is het doel om geoplolymeerbeton in constructieve toepassingen neer te zetten in relatie tot Squape.
Martin Verweij, Innovation & Development manager van CementBouw, vertelt over dit cementloze beton.