Vakbeurs in coronatijd: ‘We willen laten zien dat het écht veilig kan’

In verband met corona is de Vakbeurs Openbare Ruimte verplaatst naar 2 en 3 december. Jean Paul Boon van beursorganisator ExpoProof heeft er alle vertrouwen in met het STAY & GO concept een relevante én veilige beurs neer te zetten.

Door het coronavirus werden Boon en zijn collega’s gedwongen een nieuw concept te ontwikkelen. Dat werd STAY & GO. Met dit principe wordt met zwarte en groene vloerbedekking aangegeven wat de Stay Safe-zones zijn en welke de Go Easy-zones. Alles is erop gericht om bezoekers en exposanten een veilige beurservaring te geven. Zowel de Vakbeurs Mobiliteit (25 november) als de Vakbeurs Openbare Ruimte (2 en 3 december) zullen in deze setting gehouden worden.

“We willen benadrukken dat we niet onbezonnen te werk gaan omdat we zo nodig een beurs willen organiseren. Integendeel, we pakken het juist heel voorzichtig aan, we denken er heel goed over na.

Het klopt dat we vinden dat een vakbeurs alleen fysiek goed tot zijn recht komt, een digitaal evenement is gewoon niet hetzelfde. Het zit in de natuur van de mens om elkaar te willen ontmoeten. Juist daarom moet onze beurs écht veilig zijn.”

Boon heeft de afgelopen tijd verschillende beurzen en andere evenementen bezocht en heeft er veel van geleerd. Die lessen worden allemaal doorgevoerd in STAY & GO. En dat wordt gewaardeerd, zowel door bezoekers als exposanten. “Er wordt positief gereageerd”, vertelt Boon. “We bellen veel aanmeldingen na, om te vragen hoe men erover denkt. Het blijkt dat veel gemeente-ambtenaren gewoon naar evenementen toe mogen, zolang de veiligheid maar gegarandeerd is.” Het aantal bezoekers dat de beurs kan bezoeken is gelimiteerd, per dagdeel kunnen 750 mensen de vloer op. “Dat maakt dat we wel kritisch kijken naar wie zich aanmeldt, dat is een groot verschil met eerdere jaren. Iemand die niet kan aantonen dat hij een afnemer is, komt er niet zomaar meer in, dan krijgt iemand anders voorrang.”

Bang dat de beurs vanwege het oplaaiende virus toch geen doorgang kan hebben is Boon niet. “ik hoop gewoon heel erg dat het ons gegund is dat we kunnen laten zien dat een veilige beurs echt mogelijk is.”

Kijk in het filmpje hieronder hoe een STAY & GO vakbeurs eruit ziet: