Meest gelezen artikelen op zorgsaamwonen.nl

Van levensloopbestendige woningen word je snel oud – Lex van Delden

Wat hebben vitaal ouder worden en wonen en woonomgeving met elkaar te maken? ‘Alles’, zegt Lex van Delden die als onderzoeker verbonden is aan kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. ‘We besteden een groot deel van onze tijd in en rond onze woning, zeker als we ouder worden. En ons gedrag wordt gestuurd door omgevingsfactoren en niet door bewuste keuzes. Dus als je veel omgaat met mensen die roken, dan ben je eerder geneigd ook te roken. En als je in een omgeving bent met veel fastfood-gelegenheden dan eet je meer fastfood.’ Van Delden pleit voor meer groen in buurten omdat mensen dan meer geneigd zijn  naar buiten te gaan. ‘Vooral bomen zijn prettig want door struiken kun je niet heen kijken.’ En voor meer bankjes zodat mensen kunnen rusten.

Lees het volledige artikel >>

Ecodorp Zuiderveld: zorg voor elkaar en omgeving

Marian Aarts wist niet wat haar te wachten stond toen ze in 2015 lid werd van de Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland, CVEG. Ze vond de plannen mooi: het realiseren van ecodorpen gebaseerd op de pijlers duurzaamheid, goed nabuurschap en zorg voor elkaar en omgeving. Ze kreeg de kans om te bouwen aan ecodorp Zuiderveld in Nijmegen-Noord. Inmiddels is ze er regelmatig 60 uur per week mee bezig en is ze dé kartrekker.

Lees het volledige artikel >>

Van klooster tot huiskamer: een geschenk voor Veghel

‘Wat als we dit grote complex terug gaan geven aan de maatschappij en daar iets in terugleggen van de traditie van de congregatie? Aandacht voor elkaar, elkaar écht zien, onze waarden doorgeven?’ Dat zegt Gerda van Gogh, overste Zuster Franciscanessen in het filmpje dat gemaakt is bij de presentatie van de herontwikkeling van het Kloosterkwartier in Veghel.

Lees het volledige artikel >>