Portugees natuursteen – openbaargebied Hamershof Leusden

Uitdagende ontwerpopdracht

Naast de opdracht voor de bouwkundige renovatie van het winkelcentrum kreeg architectenbureau JDWA (Johan De Wachter Architects) uit Rotterdam ook de opdracht voor de volledige transformatie van de buitenruimte.


De nieuwe openbare buitenruimte is getransformeerd van een rommelige en gedateerde sfeer naar een hernieuwd beeld van een prettig, hedendaags en comfortabel winkelgebied waar iedereen zich welkom voelt.

Verbindende granietvloer

De straten en pleintjes met verschillende dimensies en functies in het winkelgebied worden fraai verbonden door de beeldbepalende granietvloer met twee contrasterende Portugese granietsoorten, Silver white en Favaco in twee formaten.


Ook de beleving van het water is volledig veranderd in het gebied. De waterpartij is smaller geworden en omhoog gebracht, met een fontein op maaiveld. De vloer is tevens uitnodigend voor de entree bij het Huis van Leusden.

Multifunctionele objecten

Zitelementen, waterpartijen en trappen zijn uitgevoerd in de fraaie antraciet Favaco graniet en zijn als multifunctionele objecten te gebruiken in het nieuwe openbare verblijfsgebied.